Akersposten

Mindre skummelt med hettegenser enn med vekteruniform

Koronavertene Sine (til v), Fredrik og Ingrid på Stoppestedet før de skal ut på sitt oppsøkende arbeide – nemlig å treffe ungdom og snakke om korona og smittevern. De tre viser her viktigheten av avstand og Fredrik viser ryggen med Koronavert på hettegenseren. Foto: Bjørg Duve

– Det er godt å få gjøre noe for lokalsamfunnet og for bydelen, sier Sine. Fredrik og Ingrid er enige. De er alle koronaverter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

BYDEL ULLERN: Akersposten møter de tre 18-åringene i fritidsklubben på Stoppestedet på Lilleaker. Det skjer en ettermiddag før de skal ut og treffe andre unge. Det er jobben deres.

– Vi oppsøker steder hvor ungdom samles, og så snakker vi med dem om koronaen, sier Sine, som gjerne stiller opp for bydelen under pandemien.

Ingrid trekker fram at dette er sosialt og følger opp med å si:

– Vi treffer på grupper med ungdommer som trolig ellers ikke ville diskutert korona.

De tre Ullern-ungdommene er ikke i tvil om at de når fram til de unge på en helt annen måte enn voksne.

For fellesskapet

– Vi gjør det for fellesskapet, fortsetter Fredrik, som synes dette er en fin måte å komme seg ut på og samtidig bidra til å opplyse om hva som skal til for å bremse smitten og fortelle om reglene som gjelder i hovedstaden.

– Vi treffer ungdommer og føler at vi bidrar, sier Ingrid.

(Saken fortsetter under bildet.)

Koronavertene deler ut smittevernutstyr med klare budskap. Foto: Bjørg Duve

De er alle enige om at det å være koronaverter er givende. Det har vært mye stillesitting når alt har vært lukket og stengt.

– Det er stas å møte folk, sier de tre og de er enige om at det er godt for dem også, å kunne bidra i denne meget spesielle situasjonen viruset har skapt.

Flott tiltak

De tre 18-åringene synes det er et flott tiltak og roser bydelen, som per i dag har sju koronaverter.

– Koronavertene er ikke politi, sier klubbleder på Stoppesetet, Nikolai Nypan. Han understreker at det er en viktig del av jobben å snakke med andre og ikke være pekefinger og si fy-fy.

Ingrid bryter inn.

– Det er mer skummelt å bli snakket til av en Securitas-uniformert vakt enn å snakke med oss som bare har en hettegenser med koronavert på ryggen.

Nypan, som også er koordinator for koronavertene, er svært glad for den mottakelsen koronavertene har fått når de har vært rundt.

– CC Vest og Mustad Eiendom er for eksempel interessert i et samarbeid. Der ønsker de at de unge skal være en kanal inn til andre ungdommer. Men for all del, koronaverten snakker med folk i alle aldre.

(Saken fortsetter under bildet.)

På munnbindet står det følgende: "Leser du dette er du for nærme." Foto: Bjørg Duve

Headhuntet blant mange søkere

Nypan forteller at de som til nå er plukket ut til å være koronaverter, er headhuntet.

– Det kom inn 283 søknader til Ung jobb tidligere i år så vi har plukket ut noen til å gå inn i rollen med å formidle koronatiltak til andre – særlig ungdommer.

– Hvor er dere å finne?

– Der ungdommer møtes.

De deler ut munnbind, antibac, sukkertøy og tyggegummi med klare smittevernbudskap på. På munnbindet står det følgende: Leser du dette er du for nærme.

Tilnærmingsmetode fungerer bra.

– Det er på tide med koronaverter, sier de tre, som har erfart at de de snakker med, føler seg tryggere når informasjonen kommer fra folk i samme aldersgruppe.

– Husk, unge mennesker er også bevisste og respekterer påbud og følger oppfordringer, sier de tre 18-åringene.

– Vi er også med i den felles dugnaden.

Fritidsklubbene måtte stenge

Det er gitt egne midler fra byrådet til dette oppsøkende arbeidet, som begynte noen uker etter påske og skal vare til skoleferien.

– Det er et ønske om å få utvidet dagens tilbud til å omfatte noen flere koronaverter, sier Runa Granlund, leder av Stoppestedet kulturhus. I dag er de ute fire dager i uken, men det er å håpe at det kan bli noe flere dager.

Det er byrådsavdelingen for arbeid, inkludering og sosiale tjenester (AIS), som har igangsatt tilbudet i kommunen.

– Det kom etter at fritidsklubbene måtte stengte da viruset spredde seg, sier Granlund og presiserer at koronavertene – som er i alderen 15 til 22 år – har til oppgave å bidra til å formidle smittevernregler og dermed være med på å begrense spredning av smitte blant barn og unge.

– Koronavertene i Bydel Ullern jobber sammen med ansatte i fritidssektoren, og blir inkludert i det arbeidet som allerede gjøres.

I dette opplegget er det koronavertene som kommer til steder der ungdommens samler seg og ikke omvendt.

Samarbeid med skoler

– De er hele tiden oppdaterte på hvilke råd og regler som gjelder til enhver tid. De deltar også i fritidsaktivisering ute i nærområdet. Det blir arrangert ulike konkurranser som rebus og skattejakt, sier Granlund og legger til at koronavertene også er på sosiale medier som Instagram og snap.

– I tillegg er det inngått et samarbeid med bydelens ungdoms- og videregående skoler. De vil igangsette egne holdningskampanjer og aktiviteter med smittevern som tema, sier Runa Granlund og legger til at dette er for å nå flere ungdommer der de befinner seg – på skolene.

Det er mer skremmende å snakke med Securitas-vakter enn koronaverter, mener de. Foto: Bjørg Duve

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...