– Min kampsak? Gratis Aks og bedre kollektivtilbud
Vesentlig inngrep i Husebyskogen? – Helt uaktuelt! sier Mari Lilleng (SV), som mener det er viktig med strakstiltak på Røa, i påvente av en mulig tunnel.
Publisert: 27.08.2019 kl 14:55
Sist oppdatert: 27.08.2019 kl 14:58
Møt Mari Lilleng, SVs førstekandidat til bydelsutvalget i Vestre Aker:
– Trenger Oslo vest at det kommer på plass en Røatunnel?
– Jeg mener Røatunnelen er et positivt tiltak både for nærmiljøet og klimaet. Samtidig vet vi at det mangler finansiering til Oslopakke 3. Den inneholder kollektivprosjekter som SV vil prioritere høyere enn Røatunnelen dersom vi ikke har midler til alt innen planlagt oppstart. Uavhengig av når byggestart blir, er det viktig at Røakrysset blir tryggere, mer sykkelvennlig, mer effektivt og mindre belastende for nærområdet. Tunnelen vil uansett ta langt tid å bygge, og vi må få på plass strakstiltak som vil være nyttige både i påvente av tunnelen og etter den er bygget.
– Hvordan stiller du deg til bymessig fortetting av Smestad og andre småhusområder, som kan føre til at en stor del av småhusbebyggelsen forsvinner?
– Jeg er positiv til fortetting av kollektivknutepunkter, inkludert Smestad. Samtidig er det viktig at fortettingen skjer på en måte som ivaretar gode nærmiljøer og bidrar til utjevning av sosioøkonomisk status mellom bydelene. Vi ønsker oss et kommunalt boligselskap som kan sørge for boliger til utsatte grupper på boligmarkedet til en pris de kan håndtere, og som kan sette profitt til side for gode bomiljøer. Husene må ikke være for høye og grøntarealer og sikkerhet må ivaretas.
– I forbindelse med ambassadesaken ble det lovet varig vern av Husebyskogen. Finner du det akseptabelt at det nå er planer om vesentlige inngrep i Husebyskogen i forbindelse med bygging av vannbehandlingsanlegget, uten mulighet for erstatningsarealer?
– Det er helt uakseptabelt. Vi har aldri sett noe til erstatningsarealene som ble lovet etter ambassadeutbyggingen og jeg vil ikke gå inn for en videre utbygging av dette viktige nærnaturområdet. Jeg har sagt klart ifra at vi ikke vil stille oss bak en utbygging av Husebyskogen. Det jobbes for å finne en bedre egnet tomt til nytt administrasjonsbygg for en ny vannkilde, ettersom vi er helt nødt til å ha en reserve.
– Dagens byråd ønsker kommunal drift av private, kommersielt drevne sykehjem. Ditt synspunkt?
– Det støtter jeg fult og helt. Ingen skal kunne ta ut profitt fra helse- og omsorgstjenester. Byrådet har gjort en god jobb med å overta driften av kommersielt drevne sykehjem i denne perioden. De ansatte har fått bedre lønns- og arbeidsforhold, for ikke å snakke om bedre pensjonsordninger. Samtidig er driften like god. Vi skal selvsagt ikke overta driften før kontraktene vi alt har inngått har gått ut, men jeg støtter at kommunen overtar driften av sykehjemmene isteden for å sette dem ut på nye anbudsrunder.
– Mange skolebarn, også i Vestre Aker, er opptatt av klimasaken, og mange er også villig til å streike for å få større fokus på saken. Er skolestreik et godt virkemiddel?
– Ja! Jeg kjente at håpet og pågangsmotet vokste da jeg så de unge ta til gatene for å streike for klimaet. De beskriver en følelse av desperasjon av å ikke bli hørt, en følelse jeg kjenner meg godt igjen i. Hadde jeg vært skoleelev hadde jeg skulket med dem. Sivil ulydighet er ofte første steg til endring når myndighetene ikke lytter til folket sitt. Jeg støtter de unge i at klimaet er viktigere enn en ekstra fraværsdag. De har skapt enorm oppmerksomhet rundt saken. Målet var å nå frem med budskapet om at vi trenger handling nå. I år er endelig miljø en av de viktigste kampsakene i valget, så jeg vil si at skolestreik ser ut til å være et veldig godt virkemiddel.
– Bør bydelsutvalget, som under den tidligere prøveordningen, ha vedtaksrett i utbyggingssaker?
– Dette er en ordning som var positiv for lokaldemokratiet. Jeg ønsker et samfunn der beslutninger tas på lavest mulig nivå. Det blir ofte tatt for få lokalpolitiske hensyn da det krever lokal kompetanse for å kunne forstå de sammensatte lokale behovene i utbyggingssaker. Samtidig ser jeg at dette kan gjøre det vanskelig med god byplanlegging på tvers av bydelene. Jeg synes også at det er utfordrende at bydelsutvalget i enkeltsaker prioriterer privat eiendomsrett så mye høyere enn viktige samfunnshensyn.
– Hva er ditt syn på dagens bompengepolitikk?
– Jeg er for bompenger hvis de går til kollektivtiltak. Jeg trenger at noen holder meg i ørene og minner meg på viktigheten av de små, miljøvennlige hverdagsvalgene. Jeg opplever ikke at de nye bomringene har blitt så dyre at det ikke går an å leve med hvis man må bruke bilen. Vi er nødt til å ta klimakrisen på alvor, og vi vet at bompenger er et av de mest effektive virkemidlene for å få flere til å velge kollektivtransport.
– I hvilken grad mener du at vedtak i bydelsutvalget kan påvirke vedtak i byråd/bystyre i rådhuset. Blir bydelsutvalget hørt?
– Jeg opplever at vi bli hørt og aktivt spurt om råd i lokale saker fra våre byråder og bystyrerepresentanter. Lokaldemokratiet står veldig sterkt i SV, ikke bare i ord, men også i handling. I denne valgperioden opplever vi at byrådene har ønsket innspillene våre og lar oss reelt påvirke politikken som føres.
– Hvilken sak som angår bydelen er for deg den viktigste kampsaken?
– Vi har ikke lenger tid til at klimaet ikke er den viktigste kampsaken vår. Klimakrisen er her og må håndteres nå. Selv om omfattende nasjonale og internasjonale tiltak er nødvendig for å hindre de katastrofale konsekvensene, er lokalmiljøet også en viktig del av løsningen. Summen av miljøvennlige hverdagsvalg kan gi store utslag om alle er med, og det ser vi her i Oslo hvor vi har klart å kutte utslippene betydelig under dette byrådet. Men vi kan ikke stoppe her. I Vestre Aker trenger vi flere sykkelveier, buss- og T-baneskur, vi må utvide kollektivtilbudet på nettene og ha flere bussavganger i rushtiden. Det må være enkelt å leve miljøvennlig for helt vanlige folk.
– Den andre hjertesaken min er gratis kjernetid i aktivitetsskolen (AKS) for alle 1.-4. klassinger. Barndommen legger grunnlaget for resten av livet. Gratis AKS sikrer alle barn muligheten til å få leksehjelp, få leke fritt og bli inkludert i fellesskapet. SV kjempet igjennom gratis kjernetid for alle 1. klassinger i byrådserklæringen for fire år siden, og har levert med gode resultater. Familier med barn i AKS sparer 22.000 kr i året per barn på at regningen nå tas av kommunen. Det er mye penger spart for enhver familie, og vi vet at å få kjernetiden gratis øker deltakelsen til like oppunder 100% i alle bydeler. Dette er politikk som tar barna på alvor.
Flere kandidater til bydelsutvalgene i Vestre Aker og Ullern her