Meny à la carte på dette sykehjemmet

DET SMAKER: Den franske kokken Chris Guillot og Benedikte Skåre viser meny og torsken som er en av dagens hovedretter. Foto: Vidar Bakken
Egen kokk og drikke- og matmeny i skinnfutteral er blant det nye på Vinderen bo- og servicesenter.
Publisert: 04.07.2019 kl 12:15
Sist oppdatert: 06.07.2019 kl 09:41
VINDEREN: Nå er det vel noen som tror at dette er et tilbud på et eller annet eksklusivt sykehjem på vestkanten. Riktignok er det på Vinderen, men det er altså snakk om et helt ordinært, kommunalt sykehjem. Det lukter godt i korridorene når Akersposten ankommer sykehjemmet.
Fransk kokk og Meny à la carte
På Vinderen bo- og servicesenter setter damene seg ned ved bordet og får først presentert menyen av den franske kokken Chris Guillot, som tilbyr valg mellom en kjøtt- eller fiskerett. De fleste velger torsk med potetmos og diverse grønnsaker. Det er også enighet rundt bordet at et glass Chardonnay kunne passe til. Blant beboerne denne ettermiddagen, finner vi også eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) som er med til bords for å prøve ut det nye matkonseptet. Praten går lett og ledig, mens kokken danderer maten med stor kreativitet på tallerkenene før servering.

VINMENY: De fleste valgte Chardonnay og da er det på tide med en skål. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl mente det var en strålende dag på jobben. Foto: Vidar Bakken
Større valgfrihet
Vi spør daglig leder ved sykehjemmet, Lena Sand, hva skal dette bety?
- Vinderen bo- og servicesenter er med i et nytt pilotprosjekt med fokus på mat. Vi vil gi beboerne større valgfrihet i en tid hvor de bor på institusjon, hvor mange andre tar nødvendige valg for deg. Måltidene er viktige avbrekk i den daglige rutinen og nå fokuserer vi på å gi våre beboere et selvstendig valg ved middagsserveringen. Det ser vi nå er kjempeviktig. Samtidig har vi ansatt en matvert som har fokus på tilberedning av maten, at den oppfattes som estetisk, og i tillegg skape god stemning rundt måltidet med servering og pen oppdekning, sier Sand.
Hun opplyser at så langt er det tre av de fem avdelingene som er med på pilotprosjektet.
Spiser mer enn tidligere
Rundt bordet stiger stemningen og på spørsmål fra journalisten om det smaker, er svaret et unisont ja – kjempegodt. Kokken Guillot og medhjelper Benedikte Skåre viser underveis stolt frem det de kan presentere for middagsgjestene.
- Nå kan jeg endelig få velge fisk hver dag om jeg vil, utbryter en fornøyd beboer.
Byråden er i munter passiar ved bordet og får høre gode historier hvor en har hatt jobb i Versailles, mens en annen kan fortelle om en far som var gullgraver i Alaska.
- God ernæring er viktig for eldre mennesker. Mange har problemer med appetitten. Stemningen ved bordet og at maten er flott å se på gjør noe med oss alle. Vi spiser med øynene også. Den beste bieffekten ved dette er at beboerne spiser mer enn tidligere, sier Sand.

I EN AV STUENE: Mens beboere og byråd spiste middag, benyttet institusjonsleder Mona Sand anledningen til å vise frem en av de flotte fellesrommene. Foto: Vidar Bakken
I et fellesrom ved siden av sitter to eldre herrer i samtale over hvert sitt glass rødvin med utsikt til det grønne. Guillot og Skår bærer den samme maten til beboere som av ulike grunner må spise på rommet og med blomster på brettet.
Strålende dag på jobben
Desserten er på bordet, men Tellevik Dahl har det ikke travelt med å avslutte. Her er det mye som skal sies og fortelles. Når hun til slutt kommer til journalisten så er dommen over menyen som seg hør og bør på fransk,
- Superb, kommer det fra Tellevik Dahl.
Det faller da også naturlig for en byråd som er utdannet i Frankrike.
- Det var kjempegodt. Torsken smakte fortreffelig og bedre enn den jeg får hjemme. Litt uvant å drikke god Chardonnay og spise dessert på en tirsdag. Kort sagt en strålende dag på jobben, ler Tellevik Dahl.
- Vet ikke helt om jeg har så godt av det hver dag, men det ble satt pris på av meg og også av de andre rundt bordet.
Måltidsøyeblikkene enda bedre
Hun er opptatt av at underernæring er en stor utfordring blant eldre, også på sykehjem.
-Det skjer noe med kroppen når man blir eldre. For noen forsvinner matlysten helt eller delvis. Derfor er det viktig å legge til rette for måltider som skjerper appetitten. Jeg er glad for at Vinderen bo- og behandlingssenter er med på dette pilotprosjektet, hvor beboerne kan foreta aktive valg i forhold til hva de vil spise, i tillegg til at maten er velsmakende og flott tilrettelagt med farger og gode lukter, sier Tellevik Dahl.
- En annen side er det sosiale med det å spise og være sammen rundt bordet. Jeg følte at det var god stemning og at beboerne opplevde det samme. Atmosfæren betyr mye. Hensikten med prosjektet er å gjøre måltidsøyeblikkene enda bedre. Jeg tror vi allerede nå kan fastslå et dette er vellykket og jeg er spent på evalueringen fra Vinderen.
Les også: 2,2 millioner kroner styrker demensomsorgen i Vestre Aker
Flere sykehjem
Byrådet har avsatt 10 millioner årlig i 2019 og de neste årene til formålet bedre mat og gode måltidsopplevelser i sykehjemmene.
- Min ambisjon er å bringe dette inn på andre sykehjem. Vi har flere ulike prosjekter med den hensikt å gi beboerne på sykehjem flere valgmuligheter. Blant disse er restauranten på Økern sykehjem og flere butikker i sykehjemmene, hvor beboerne selv kan foreta produktvalg. Det har fungert bra og nå vil vi også videreutvikle dette med menyvalg. Når vi ser at dette fungerer, så er det også lettere for meg å kjempe videre for å gi de eldre bedre valg- og ernæringsmuligheter, sier Tellevik Dahl.
Les også: