Akersposten

– Mennesker er ikke bare noe som skal oppbevares

Karoline Grosås Nordbø stiller som 1.-kandidat til Bydel Ullern og på 2.plass til Oslo bystyret for Kristelig Folkeparti. Foto: Tarjai Krogh

– Det er viktig at innbyggerne opplever livskvalitet i alle livets faser, sier Karoline Grosås Nordbø, Kristelig Folkepartis 1.kandidat i Bydel Ullern.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2019 kl 12:08

VALG 2019: Akersposten har snakket med førstekandidatene til bydelsutvalget i Bydel Ullern i forkant av valget i september 2019. Red.

Her er Karoline Grosås Nordbø, Kristelig Folkepartis 1.kandidat i Bydel Ullern:

– Det skal omfatte alle fra de minste i barnehagen og opp til eldste i bydelen.

– Hvordan skal det gjøres?

– Når det gjelder eldreomsorgen, trenger vi flere hender, ikke bare flere senger. For det første må vi sørge for at grunnbemanningen er god nok. Så må vi også sørge for at det ansettes flere yrkesgrupper. Med flere yrkesgrupper sørger vi for nødvendig tverrfaglighet. Ansatte får mer tid til omsorg og aktivitører legger bedre til rette for mer aktivitet, større matglede og mindre ensomhet, sier Grosås Nordbø, som for første gang stiller til valg i Bydel Ullern. Hun står også på 2.plass til Oslo bystyre for KrF.

Fokus på det sosiale

– Alle mennesker trenger å bli sett og ha muligheten til et sosialt liv. Vi må aldri glemme det. Mennesker er ikke bare noe som skal oppbevares, fortsetter 34-åringen. Hun er småbarnsmor, bosatt på Lilleaker, og kommunikasjonsansvarlig for Yara Norge.

– Bydel Ullern har forholdsvis mange eldre. Deres livskvalitet handler om mer enn bare det å få riktig medisin til riktig tid, sier Grosås Nordbø og legger til at statistikken viser til mange eldre ensomme i Oslo. Hun har ikke tro på at kun flere sykehjemsplasser vil bøte på dette.

– Hvordan skal du hjelpe dem?

– Vi må blant annet bygge opp et bredere tilbud med ulike hjelpetiltak. Alle eldre tenger ikke det samme tilbudet. Tilbudene må tilpasses også deres sosiale behov. Derfor må vi ansette bredere enn bare dem som i dag er innen hjemmetjenesten.

– Jeg er også glad for at Oslo har begynt med Rosa Busser. Jeg håper virkelig at disse bussene snart kommer i gang i Bydel Ullern.

I dag ruller de Rosa bussene mandag til lørdag mellom klokken 10.00 og 18.00 i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Sagene. En kan ta med seg både rullator og rullestol. Det er et transport-tilbud for dem over 67 år innen egen bydel med mulighet for overgang til andre kollektivtilbud.

– KrF jobber aktivt for å forbedre dette tilbudet.

Også de yngste

Som småbarnsmor er Grosås Nordbø også sterkt opptatt av at de yngste heller ikke bare skal oppbevares i barnehagene. Selv har hun en som skal begynne i 2. klasse, en på 4 og et halv år og en som skal komme til verden om noen måneder.

– En god barnehagehverdag påvirkes av mange faktorer som lek, omsorg og uformell læring, men uten tilstrekkelig sikkerhet for barnets ve og vel stiller de andre behovene lengre bak i rekken.

Grosås Nordbø er fornøyd med pedagogene og de andre ansatte i sin kommunale barnehage i Bydel Ullern, men hun ser nå en trend som gir grunn til bekymring.

Inn med vikarer

– Det tar alt for lang tid før bydelen setter inn vikarer ved sykdom. Jeg vet ikke om det er en ønsket politikk, men i dag kan det skje at én person har ansvar for inntil ni barn, når den ene samarbeids-kollegaen er blitt syk. Dette er å legge et urimelig stort ansvar på de ansatte og det betyr at barna ikke alltid får den oppmerksomheten de trenger.

KrF fikk gjennomslag for forsøk med en kommunal vikarbase i Oslo, nettopp for å få på plass vikarer raskere.

– Jeg håper dette også vil bety en forskjell for alle barn i Bydel Ullern. I tillegg til å legge et urimelig stort ansvar på de ansatte, reduserer det tilbudet til barna. De yngste barna er de mest sårbare, så vi må sørge for nok bemanning, slik at både ungene, de ansatte og foreldrene føler seg trygge.

Småhus en kampsak

– KrF mener at vi må ta vare på både de blå og grønne lungene. Jeg er veldig kritisk til at utbyggerne legger så stor vekt på å bygge tett og i høyden. Byen må vokse på en måte som gjør at den sikrer gode bomiljøer og arbeidsplasser, samtidig som den beholder sitt særpreg.

Høyhus ikke er løsningen.

– Vi må ta vare på de gamle bo-områdene, på småhusbebyggelsen. Vi må tenke langsiktig. Vi må huske på at det skal være godt å bo. Heller ikke her må vi tenke at bolig er en slags oppbevaring. Også her snakker vi om livskvalitet.

Grosås Nordbø kan konstatere at når det gjelder utbyggingssaker, står partiene godt samlet i bydelen.

– Bevaring av småhusbebyggelsen er en av Ullern KrFs kampsaker. Det er helt nødvendig å ta vare på gode og etablerte bomiljøer. Det er viktig både for store og små.

Utbygging er en av de sakene Bydel Ullern og Oslo kommune har motstridende synspunkter. Bydelen kjemper for bevaring av småhusbebyggelsen.

Ullern og Oslo

– Du stiller til valg både til bydelsutvalget og til Oslo bystyre. Hvordan ser du på at det kan bli interessekonflikter?

– Jeg ser ikke at det blir et problem.

– Det kan jo tenkes at bydelen og Oslo kommune har ulike syn i en sak. Hva gjør du da?

– Jeg tror ikke dette blir et problem i praksis da jeg mener at Oslo KrF sin politikk er bra for byen, Bydel Ullern og for menneskene som bor her.

Gulrot, ikke pisk

– Har vi klimautfordringer?

– Ja. Vi har et ansvar å forvalte den jorda vi bor på best mulig. Derfor er det å ta vare på naturen og miljøet på en god måte et viktig tema for KrF. Men vi må få et mer realistisk forhold til det. Vi må kunne leve med de endringene som gjøres.

– Hva tenker du på?

– Vi kan ikke kutte ut alt med én gang. Da går ikke hverdagen til deg og meg opp.

– Hva må gjøres?

– Jeg har tro på gulrot og ikke pisk.

– Piskes vi til å gå, sykle og bruke kollektiv transport?

– Til en viss grad. Det er selvsagt bra at vi går mer, sykler og bruker kollektive transportmidler, men alle kan ikke det hele tiden. Slik er ikke hverdagen til folk flest.

– Har vi tid til en langsom utvikling?

– Mye av det som har skjedd i Oslo av miljøforbedringer, er meget bra. Spørsmålet som må reises er: Hvordan fungerer tiltakene i folks hverdag?

Unge utålmodige

– De unge er utålmodige. De skolestreiker for klimaet. Forstår du det?

– Det forstår jeg godt – og de har all grunn til å være utålmodige. Vi voksne må tåle å bli utfordret og at de bruker kraftige virkemidler for å bli hørt. Generasjonene før dem må stå til rette for hvordan de har styrt utviklingen.

Grosås Nordbø ble selv politisk aktiv i ungdomsårene. Hun har blant annet vært nestleder i ungdomspartiet – KrFU.

– Hvorfor ble du politisk engasjert?

– Det har jeg på en måte alltid vært. – Jeg synes det er vanskelig ikke å være opptatt av og engasjert i samfunnet vi er en del av.

Grosås Nordbø, som er oppvokst på Snarøya, sier at hun nok ble påvirket av og har gode forbilder i både mor og mormor som begge har vært aktive i samme parti.

Dele på bydels-bilene

– KrF har fremmet et forslag om å låne ut kommunens el-biler til hovedstadens innbyggere. Dette vil være positivt både sosialt og for miljøet

– Hvordan tenker du det skal skje?

– Vi ser positive erfaringer med ordningen i Halden. Her har kommunen satt ut driften av bilparken til et eksternt firma. De tar seg av både den daglige driften, bildelingen og vedlikeholdet av bilene.

Grosås Nordbø er klar over at dette er et lite bidrag i klimasammenhengen. De store forurenserne må det gripes skikkelig tak i.

– Vi må bli bedre på matsvinn og starte med kommunens egne virksomheter, spise mer norsk mat og ta i bruk energieffektive løsninger i større skala.

Ensomhet og isolasjon

Noe av det viktigste for KrF er livskvalitet. Folk skal ha det bra. Derfor er det sosiale livet til innbyggerne viktig for partiet samt at hverdagen skal fungere for folk.

– Det er ikke helseforebyggende å fjerne parkeringsplasser eller innføre beboerparkering. KrF er redd for at dette vil kunne skape isolasjon og mer ensomhet.

Det at vi kan besøke hverandre, hjelpe hverandre, delta sammen med andre på ulike arenaer, er av stor verdi for det enkelte individ.

– Jeg er redd for at samfunnet undervurderer det helseforebyggende i det at vi kan være sammen med andre, oppleve noe sammen med venner og bekjente, få besøk av familien eller hva det nå skal være. Da er parkeringsplasser faktisk en nødvendighet. Dette gjelder enten er ung eller gammel. I tillegg kommer tiden det tar. Døgnet har ikke nok timer til å nå det hele.

– Må folk bli flinkere til å prioritere?

– Selv når en prioriterer blir det vanskelig – ja, av og til umulig. Bilen er en viktig brikke i folks hverdag – og vi må kunne sette den fra oss. Vi må ha mulighet til å parkere.

Drosje som kollektivtransport

Drosjene betraktes som en del av kollektivtilbudet. Særlig innen skole-kjøring, pasient-kjøring og TT-kjøring.

– Må politikerne tenke nytt om for eksempel TT-kort?

– Vi må se om TT-kortordningen må tilpasses bedre til dagens behov, sier Karoline Grosås Nordbø.

– Kanskje må vi tenke helt nytt rundt dette spørsmålet.

LES OGSÅ: Frp: – Vi må få stoppet raseringen av småhusbebyggelsen

SV: – Vi har en klimakrise, ikke en bompengekrise

Venstre: – Vi trenger et byråd som forstår at det faktisk bor mennesker her

Rødt: – Folk blir jo nærmest tvunget til å låne i bøtter og spann for å kunne bo. Det kaller jeg en lånefelle

Høyre: – Menneskene som bor her, skal lege i gode lokalmiljøer

MDG: – Det grønne skiftet kan gi oss mer tid og lavere skuldre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...