Akersposten Media

Akersposten

«Vannforsyning og verdigrunnlag»

ALTERNATIVENE: 7 år med anlegg og transport av stein til Sollerudstranda - eller et mye brukt bade- og friområde som idag.

Sollerudstranda er igjen aktuell som rigg- og anleggsområde med utskiping av steinmasser, til sammen i syv år. Hva betyr det i totalregnskapet for klimaet?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2019 kl 11:49

Forslag til ny reservevannsforsyning for Oslo kommer til politisk behandling den 13. november i år. Plan og bygningsetaten (PBE) mener at 75% av masseuttaket fra Huseby vannbehandlingsanlegg MÅ skje på Sollerudstranda – et friområde i strandsonen som de siste årene har vært oppgradert til stor glede for alle innbyggere i Oslo. For å få det til, er det planlagt å sprenge en 3,3 kilometer lang tunnel fra Huseby til Sollerudstranda, og anlegge lekterhavn på badestranda(!) Sprenging av tunnelen og anleggsarbeidene vil ta mange år. Hovedbegrunnelser er at

- Vannbehandlingsanlegget er så viktig at andre hensyn må vike

- Anleggsperioden må være mest mulig utslippsfri

Det høres effektivt og miljøvennlig ut.

Den politiske beslutningen som skal tas, er et valg mellom verdier: skal strandsone, natur, friområder, skolebarn, barnehage, beboere og bydelens befolkning vernes mot tap av et viktig friområde, mot støy og støv gjennom 7 år? Eller skal man forkaste alt dette for å begrense utslipp med et uvisst antall tonn CO2 i valget mellom massetransport på lekter eller på bil?

Av forslaget går det fram at den knuste skiferen som skal transporteres fra stranda kan gjenbrukes – uten at det er klart hvor steinmassene skal leveres til slutt. Drammen havn er nevnt, men ifølge forslaget eksisterer det ingen avtale med Drammen Havn. Det er heller ikke klart hvor mye av steinen som er av en kvalitet som kan gjenbrukes. I verste fall blir den lagt i ventesløyfe på stranda i påvente av å utrede alt dette nærmere. Senere er tunnelen tenkt brukt til å slippe ut test- og overløpsvann i Lysakerfjorden – i strid med faglige råd.

REDD Sollerudstranda på Facebook

Masseuttaket kan gjøres billigere og enklere ved å tas rett ut på motorvei til deponi – eventuelt å kjøre steinmassene til en velegnet lekterhavn (Sjursøya?) som ikke ligger i et friområde. Pengene til å sprenge en 3,3 km lang tunnel kan brukes bedre på klimatiltak i andre deler av prosjektet.

Ja, lastebiler forurenser nok mer enn transport på vann, men grunnlaget for vurderingen av klimagassutslippene er svært mangelfullt: lastebiler som kjører mellom Smestad og Drammen blir sammenlignet med lektere som kjører fra Sollerudstranda til Drammen havn rundt Hurumlandet i 5 knops fart. Men: steinmassene kommer ikke fra Huseby til Sollerudstranda av seg selv. Hvor er beregningene av klimagassutslipp fra opparbeidingen av tunnelen som skal sprenges? Fra lastebillassene med sprengstein fra denne tunnelen? Og ikke minst – hvordan ser beregningene ut dersom en forutsetter bruk av biodiesel?

Spørsmålet som politikerne i Oslo snart må ta stilling til er følgende: er reduksjon av utslipp fra anleggsvirksomhet en verdi som må settes over andre samfunnsverdier? Verdier som allmenhetens uforstyrrede tilgang til strandsonen, tilgjengelige friområder for sjøliv, trening, tur og fritid for voksne og barn fra hele byen, Sollerudstranda skoles særegne maritime miljø og undervisningstilbud, og befolkningens rett til minst mulig belastende anleggsvirksomhet. Det finnes et billigere og bedre alternativ til Sollerudtunnelen som også er mindre miljøødeleggende:

Sørg for en kort tunnel fra Huseby til Ring 3 (eller E 18), slipp det desinfiserte vannet fra testingen av vannanlegget ut gjennom en kum til Lysakerelven, og finn gode, naturvennlige og klimavennlige løsninger for massetransporten andre steder enn fra stranda.

En fredelig tur langs sjøen fra Maxbo, gjennom Vækerøparken forbi Vækerø hovedgård via Sollerudstranda til Lysaker kan anbefales i stille høstvær. Det kan bli den siste på lang tid.

Katrin Koch

Les også:

VAV får det som de vil

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...