Akersposten Media

Akersposten

«Vannet i Oslo kan plutselig bli borte»

ADVARER: Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, advarer mot å ta lett på trusselen om at Oslo kan bli stående uten vann. Fjorden på bildet er Holsfjorden, som skal bli Oslos nye drikkevannskilde. Foto: Vann- og avløpsetaten

Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, advarer sterkt mot å bagatellisere frykten for at Oslo kan bli stående uten vann, som hun mener Venstres Odd Einar Dørum og Berit Kvæven gjør.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2019 kl 08:27

I Akersposten går det nå en debatt om ny vannforsyning. I et innlegg 24.6.19 av Venstres Odd Einar Dørum og Berit Kvæven står det at påstanden om at Oslos befolkning plutselig kan stå uten vann er «skremselspropaganda». Det er dessverre ikke skremselspropaganda. Vannet i Oslo kan bli borte.

Les saken: «Venstre vil verne Husebyskogen med randsoner»

Oslo har i dag kun én hovedvannkilde – Maridalsvannet, og ett renseanlegg - Oset. Dersom noe alvorlig skulle skje med Maridalsvannet eller Oset renseanlegg vil 270 000 innbyggere miste tilgangen på rent drikkevann i løpet av 3 – 4 timer. Resten av Oslos innbyggere må koke vannet, før de etter 3 – 4 måneder også mister vannet helt.

Les også: «Vi ønsker (fortsatt) ikke administrasjonsbygg i Husebyskogen»

Vann er vår viktigste naturressurs – men også vår mest sårbare. Oslo kan bli utsatt for langvarig tørke eller andre klimaendringer som kan sette drikkevannet i fare. Uforutsette hendelser kan ramme vannbehandlingsanlegg eller ledningsnett. Det kan skje både menneskeskapte og klimaskapte hendelser eller ulykker som gjør at landets hovedstad blir uten rent vann – over natten. Bortfall av vannforsyning er blant de fire scenarioene som vurderes å ha høyest risiko og store samfunnsmessige konsekvenser i Oslo kommunes helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse fra 2017.

Sårbarhet og vannkvalitet er et alvorlig tema som har fått hele nasjonens oppmerksomhet de siste ukene. Oslo har gode rutiner for å levere trygt og godt vann. Vi har omfattende kontroller og rutiner for prøvetaking i hele næringskjeden og har døgnkontinuerlig overvåking. Og skulle det skje noe med vannet, blir innbyggerne varslet raskt. Sårbarheten i vannforsyningen i Oslo er likevel uakseptabel høy.

Høy risiko og sårbarhet er grunnen til at Oslo nå planlegger utbygging av ny vannforsyning. Ny vannforsyning skal være på plass innen 2028. Oslo vil da ha to vannkilder som jobber parallelt, og som sørger for at den sårbarheten Oslo i dag har, blir minimert.

Arbeidet Vann- og avløpsetaten gjør er livsnødvendig. Klimaet endrer seg og Oslo vokser. Etaten har startet arbeidet med å sikre landets hovedstad rent og trygt drikkevann for fremtiden. Det gjør vi på best mulig måte ut fra miljø- og klimahensyn, hensyn til nærmiljø, økonomi og sikkerhet – til beste for byens befolkning.

Anna Maria Aursund
Direktør Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...