Akersposten

«Mitt alternativ kommer best ut»

MÅ VURDERES: Sverre Haanæs mener at det fremdeles er mulig å vurdere hans løsning for nytt vannbehandlingsanlegg.

Sverre Haanæs mener fremdeles at hans alternative løsning er konkurransedyktig i forhold til Vann- og avløpsetatens forslag til vannbehandlingsanlegg i Husebyskogen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2019 kl 12:58

VAV er negative til min alternative løsning og peker på en del tekniske problemstillinger knyttet til denne. Jeg mener man bør kunne konsentrere seg om tre hovedaspekter ved begge alternativ:

1) Den tekniske løsningen må være god nok.
2) Kostnadsbildet, dvs. investeringskostnad og den påfølgende driftskostnaden.
3) Ulemper for tredje part, dvs. konsekvenser for nærmiljø, naturmiljø, klimautslipp, etc.

Les saken: «Drikkevannet må føres dit behovet er»

Som jeg skrev i mitt første debattinnlegg er det er ingen tvil om at VAV sin løsning er en god teknisk løsning, men jeg mener min løsning også dekker behovet for ny reservevannforsyning. Jeg skal komme tilbake til dette punktet og VAV sine innvendinger til forslaget.

Når det gjelder kostnader mener jeg mitt alternativ er betydelig billigere, spesielt når det gjelder investeringskostnadene, noe jeg også skal komme tilbake til.

De siste dagene har det kommet flere artikler i Akersposten om følgende konsekvenser Huseby-anlegget har for skoler, beboere, nærmiljø, og naturmiljø. De taler for seg selv. Jeg tror ikke mitt alternativ har på langt nær de samme negative konsekvenser som VAV sitt alternativ.

1. Den tekniske løsningen
VAV peker spesielt på at vann må pumpes fra Festningen til stamnettet, og videre opp til en høyde tilsvarende 150 moh. Det er korrekt, men vann må også pumpes fra Huseby-anlegget (som ligger dypt nede i fjellet under Huseby-skogen) opp til høydebassengene rundt i Oslo. Holsfjorden ligger på ca. høyde 60 moh. og vannet skal renne ned til Huseby-anlegget fra Holsfjorden. En overføringsledning fra Festningen (hvor vannet kan legges i f.eks. ståltanker inne i det gamle renseanlegget) kan neppe være så problematisk som VAV skal ha det til, ikke en pumpestasjon heller. Det er flere ledige lokaler/ubrukte underjordiske arealer i området.

2. Kostnader.
Ved å legge tilførsel til og fra Kattås parallelt med dagens løsning for Asker og Bærum (så langt det er mulig), bygge et renseanlegg på Kattås, legge en ca. 2000 mm diameter, 14 km lang sjøledning fra Sandvika til Festningen, gjenbruke renseanlegget der mener jeg det er mulig å spare flere milliarder kroner i investeringskostnader i forhold til VAV sin løsning. Den største besparelsen ligger i sjøledningen som er vesentlig billigere enn VAV sine planer for fjelltunnel på 18 km under Bærumsmarka. Kostnaden for tunnel til Sollerud og tilførselstunneler til stamnettet fra Huseby faller også bort samt utsprenging av store deler av rentvannbassengene.

Når det gjelder driftskostnader er det vanskelig å sammenligne alternativer da det kun er planlagt 10-15 % drift av utbygd kapasitet. Jeg tror f.eks. en vannforsyning til sentrale deler av Oslo sentrum fra Festningen ikke vil by på de store driftskostnadene, heller ikke pumping opp til Kattås. Hvis derimot Maridalsvannet og Oset faller bort i et tidsrom som primærforsyning vil min løsning ha større driftskostnader enn VAV sin løsning i denne tidsperioden.

3. Andre konsekvenser.
VAV sine planer har nå fått mye mostand ettersom nærmiljøet har begynt å ta innover seg planene, og disse reaksjonene er presentert i flere debattinnlegg i Akersposten. Planene for Sollerudstranda er også endret etter stor lokal motstand, men nå får beboere langs Makrellbekken ulempen med massetransport av enorme mengder løsmasser. Jeg kan ikke se at mitt alternativ vil ha på nær sagt de samme negative konsekvenser og ulemper som Huseby-anlegget. Når det gjelder konsekvenser for natur, klima, og kulturmiljø mener jeg også mitt alternativ kommer mye bedre ut enn VAV sitt alternativ.

Som en helhetsvurdering mener jeg mitt alternativ kommer best ut, det dekker behov for vannforsyning for hele Oslo (dvs. 390 000 m3/døgn), det er klart billigere, det minimerer ulemper for tredje part, og det kommer mye nærmere miljømål relatert til klimautslipp samt mål om gjenbruk. Jeg håper mitt alternative løsningsforslag kan vurderes av en objektiv tredje part.

Sverre Haanæs
M.Sc. og Siviløkonom

Les også:

Rammer et helt barneskoleliv: Fortvilet på barnas vegne

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...