Martin Hill Oppegård og Vibeke Nenseth fra MDG Ullern og MDG Vestre Aker, skriver i et innlegg i Akersposten 27. august at «Ullern og Vestre Aker MDG mener at Smestad og Slemdal bør beholde sitt småhuspreg med hager som fremmer biologisk mangfold». Det er bra og i tråd med hva majoriteten av beboerne på Smestad også ønsker. Utfordringen er imidlertid at MDG i Ullern og Vestre Aker har hatt dette standpunktet i flere år, men at de ikke får gjennomslag for dette standpunktet i MDG sentralt. Og da er vi like langt - eller kort – og trusselen om ødelegging av bomiljøet på Smestad er like truende.
Les saken: Martin Hill Oppegård og Vibeke Nenseth: «Vi vil styrke småhusplanen»
MDG ønsker ikke reell medvirkning
Utfordringen med MDG, er at de snakker svært mye om medvirkning, men de har så langt ikke evnet å skape en prosess som sikrer reell medvirkning for beboerne på Smestad. For det er nemlig slik, sier avdelingsdirektør for byutvikling i MDG-byråd Marcussens egen fagetat PBE, at dersom man er uenig i kommunens mål, som er bymessig transformasjon, så får man ikke medvirke. Så lenge MDG, AP, SV og Rødt står fast på at småhusområdet på Smestad skal erstattes av blokker (det er dette som er målet i planen PBE har lagt frem på bestilling fra det rødgrønne byrådet), så er det ikke mulig å sikre medvirkning som er reell. Verken fra innbyggerne eller fra lokaldemokratiet.
Både bydel Ullern og bydel Vestre Aker har gjennom en årrekke hatt tverrpolitiske vedtak i sine bydelsutvalg – inklusive MDG lokalt - om at Smestad skal beholdes som småhusområde. Dersom byråd Marcussen og MDG mener alvor med at det skal være reell medvirkning på Smestad – også fra dem som ønsker noe annet enn hva kommunen gjør – så må byråden endre sin bestilling til PBE. Endre kommunens mål for Smestad. Så enkelt. Og tydeligvis så vanskelig.
MDG lytter ikke til egen lokal grasrot
Oslo MDG skriver i sitt program at «Bydelenes rolle i byplanleggingen skal styrkes» og at de «…vil utrede flere muligheter for å gi bydelene større innflytelse i arealplanleggingen». Hvordan skal vi ta dette på alvor, når MDG sentralt gjennom de siste årene har nektet å lytte til sine egne lokallag som bør være partiets fremste lokale eksperter på hva Smestad bør være?
«Miljøparti» ødelegger biologisk mangfold og øker CO2-utslipp
Man kan undres over hva som får et miljøparti til å gå inn for en byutvikling som vil erstatte «hager som fremmer biologisk mangfold» (sitat MDG Ullern og Vestre Aker) med blokker i 4-10 etasjer og bymessige gater. Asfalt og betong fremfor gamle hager og trær på Smestad medfører et betydelig økt CO2-utslipp. Det tar for eksempel 17 år før en hogstflate spiser like mye CO2 som de 75 år gamle trærne gjorde før de ble hugget. Våre beregninger viser at bymessig transformasjon av Smestad vil øke miljøhovedstaden Oslo sine CO2-utslipp med 30.000 tonn CO2 over en 20-årsperiode. Statsbygg har i sitt program for klimavennlig bygging angitt at den beste måten å bygge klimavennlig på, er å bruke dagens bygninger fremfor å bygge nytt. Det er underlig at disse sterke miljøfaglige argumentene ikke får fotfeste i MDG sentralt.
Hvilke partier vil bevare bomiljøet og småhusområdet på Smestad?
Man kan undre seg over om MDG kanskje har fått en sykkelvei eller ti i bytte fra AP, mot å stå fast på bymessig transformasjon av Smestad. For bymessig transformasjon av Smestad er noe AP tilsynelatende har en sterk ideologisk vilje og drivkraft for å gjennomføre, det samme har Rødt og SV.
Det er flott at MDG-lagene i Vestre Aker og Ullern står fast på sine fornuftige standpunkt om Smestad sin fremtid. Men det hjelper lite når resten av partiet ikke vil høre på dem. Med mindre det er noe nytt på gang også sentralt i MDG? Nei, ønsker du å bevare bomiljøet på Smestad, er det Venstre, Høyre, FRP eller Senterpartiet som fortjener din stemme.
Harald Hodt og Marianne Storhaug
Beboere Smestad