ANNONSE
Annonse

«Utfordringer er selvsagt ugreit, men i-landsproblemer er tross alt mye bedre enn u-landsproblemer»

Hanne-Karine Sperre

«Når barna trer inn i ungdommens rekker og de ikke aner hva de ønsker seg i gave til 14-års dagen, for de ønsker seg egentlig ganske mye. Men de har alt fra før – bare ikke den designervesken, eller ferieturen og den nyeste Iphonen.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2018 kl 09:59

ANNONSE
Annonse

Norge er et av verdens beste land å bo i, vi har alle muligheter og et hav av velferdsgoder andre bare kan drømme om. Likevel, vi har også problemer.

Som når kommentarfeltet på sosiale medier tar fyr fordi Kronprinsesse Mette Marits sønn ikke er en offentlig person, eller hva nå det var han skulle være. For nå har Hoffet innrømmet at de har dekket utgifter for Borg Høiby (21), selv om Mette-Marit bedyrer at sønnen ikke er en offentlig person. Er Marius offentlig, privat, har han kjæreste fra Playboy, eller er hun bare avbildet der? Og så kan vi jo mene mye om at mamma snakker for deg når du er 21 år.

Jeg støtte på noen eksempler delt på Facebook-siden «I-landsproblem», ekte nyhetssaker der det syrlig slås fast at «Folk i i-land møter daglig store utfordringer».

Og det gjør vi jo i stor skala. Som de gangene du tar 46-bussen til Majorstuen og egentlig vil ha setet ved siden av deg til vesken din, men noen kommer og setter seg der. Eller hva med de gangene du legger ut et bilde på Instagram og ikke får noen likes.

Jeg er av den typen som uansett hvordan jeg poserer, ikke får til en perfekt selfie. Og den ene gangen jeg forvillet meg inn på Snapchat, og ved et uhell åpnet kameraet på selfiemodus, fikk jeg tidenes selvtillitsknekk.

Tenk over alle de gangene vi pjuskete nordmenn har hosta og hangla, uke etter uke. Der vi har stått over festlige lag og julebord, med det tap av julestemning og gratis pinnekjøtt som det medfører. Alle de årene vi har ventet på julestemning, uten antydning til snø noe sted. Da nedbøren endelig har meldt seg, har det ofte vært i form av vannrett sludd.

Når barna trer inn i ungdommens rekker og de ikke aner hva de ønsker seg i gave til 14-års dagen, for de ønsker seg egentlig ganske mye. Men de har alt fra før – bare ikke den designervesken, eller ferieturen og den nyeste Iphonen. Er det innafor å be vennene om å spleise?

Verre er når du vet et uhell åpner en melding, og nå må du svare på den, eller når rentenivået er så lavt at sparepengene ikke vokser av seg selv.

Ordet «i-landsproblem» brukes med en underliggende antydning om at i-landsproblemer er ubetydelige sammenlignet med klassiske «u-landsproblemer» som krig, sult, epidemier, analfabetisme og fattigdom. Like fullt bærer dette middels lange ordet alt vi trenger for å sette våre egne små hverdagshumper i det perspektivet de fortjener. Som når du ikke kan kjøpe leiligheten du egentlig ville ha på Frogner, fordi dine tre millioner ikke strekker til.

Vel, nok sagt. Det er lite hensiktsmessig at Ola Nordmann skal bruke tid på dårlig samvittighet for at verdenssamfunnet ikke klarer å rydde opp i Syria. Ingen av oss kan bære ansvar for noe som ble bestemt på Stortinget 150 år før vi ble født. I stedet kan vi daglig minne oss selv på hvor ekstremt bagatellmessige våre utfordringer er, og de i-landsproblemene som dukker opp, skulle jo bare mangle.

Utfordringer er selvsagt ugreit, men i-landsproblemer er tross alt mye bedre enn u-landsproblemer.

Og det fine med i-landsproblemer er nettopp det at de er i-landsproblemer. De kan være utfordrende, men de gjør også nytte for seg fordi de hjelper oss til å se hvor godt vi faktisk har det.

Så når mor vegrer seg for å sette frem barnas kunst, siden det stort sett ikke harmonerer med resten av interiøret, har jeg hørt en trendanalytiker si at mor kan samle pynten i en krok, på et lite bord, et fat eller en hylle. Da skriker ikke kunsten sammen med de duse, matchende fargene i interiøret.

Hanne-Karine Sperre
hanne@karinesperre.no

LES tidligere innlegg, Helt Uten Sperre:

"Wee too"

"Som storesøster til en svært syk mann, som døde, kan jeg kjenne på morens fortvilelse"

"Når foreldre tror at barnas aktiviteter MÅ være ledet av en spesialist"

"Ja til leksefri hverdag"

"Jeg fikk beskjed om å skaffe meg katt i stedet for barn"

"Kaloripanikken"

LES OGSÅ:
"Jeg har drukket mange kaffe på CC Vest"

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse