Akersposten

«Skanskas planer vil endre Røa sentrum totalt»

RØA VELS BILDEMONTASJE: De to til venstre er Skanskas illustrasjoner. Til høyre Røa Vels illustrasjon.

Skanska har bedt bystyret om å behandle selskapets planinitiativ for Røa etter at Plan- og bygningsetaten har avvist dette. Røa Vel ber politikerne i rådhuset om å se på utviklingen av Røa sentrum med andre øyne.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2018 kl 16:34

Som kjent gikk Skanska vekk fra sitt første forslag med blant annet et ruvende høyt signalbygg, der det gule huset er nå. Dette forslaget ble kontant avvist av Plan-og bygningsetaten (PBE). Forslag nr. 2 ble publisert i Akersposten 4. mai i år. Til tross for at det gule huset i Røa krysset ble bevart, ble dette forslaget også avvist av PBE. Grunnen er at bygningskompleksene er for høye, for tette og ikke tar hensyn til blant annet byggelinjer som er nedfelt i gjeldene reguleringsplan (S-4110).

Les også: Skanskas planer stoppes på nytt
'
Skanska har imidlertid ikke gitt opp disse planene. Med en advokatutredning i ryggen imøtegår de PBE`s argumenter for avslag. Videre har de sendt klage til Byråd for byutvikling i Oslo, hvor de mener politikerne bør tillate at de øker byggehøyder og volumer utover hva dagens reguleringsplan tillater.

Les også: Skanska går til bystyret med Røa-planene

Røa PlanForum har jobbet med Skanskas planer denne høsten. Vi har etablert en 3D modell av Røa sentrum- med nøyaktige mål og volumer for gater, veier, bygg og plasser. Denne modellen har vi så brukt til å plassere Skanskas bygg inn i Røa sentrum – med Skanskas egne mål og høyder. Det skal presiseres at vi ikke har hatt tilgang til å legge på Skanskas forslag til fasader.

Les også: «Skanskas planer for Røa har et viktig bærekraftsperspektiv»

Bildene viser Røa sentrum slik det er i dag (1). Med Skanskas bygg – fra Røa krysset hvor Griniveien fra vest og Vækerøveien møtes (2). Fra Vækerøveien ved Røa Torg (3). Luftfoto perspektiv (4).

Av bildene fremgår at bevaringsverdige hus på Smedhaugen rives til fordel for en høyblokk på opptil 7 etasjer (3 etasjer høyere enn S-4110 tillater). Dette frarøver oss muligheten til å lage en eventuell grønn park rundt Café Miso og det eldste huset på Røa, som nå bebos av Hårfint frisør. Gjennom diskusjoner med Skanska, håper vi imidlertid at Skanska ser det verdifulle i å tenke alternativt her, det vil si at Røa sentrum vil bli langt mere attraktivt og grønnere ved å bevare Smedhaugen.

Illustrasjon 4 viser tilsynelatende en grønn park bak Skanskas høyblokk. Dette er imidlertid Berit Hallan sin eiendom – omkranset av trær som ikke fremgår av illustrasjonen vi har laget her. At denne eiendommen blir bygget inne skaper et problem – både for eier og for Skanska. Berit Hallan har tinglyst rett til innkjøringsvei over Skanskas tomt- en utfordring Skanska enda ikke vist løsning på. Videre ønsker Skanska å bygge en ca 80 meter lang sammenhengende boligblokk langs Griniveien –se illustrasjon 4. S-4110 planen tillater ikke en så lang blokk. Her søker Skanska om dispensasjon.

Både Skanska og Røa Vel har fått egne møter med Byrådsavdelingen for byutvikling i hhv november og desember. Røa Vel ber om at det blir en pause i utbygging av Røa sentrum. Pausen ønsker vi å bruke til å organisere en medvirkningsprosess for borgere på Røa. Hensikten er å få innspill på hvilke samfunnsmessige funksjoner vi trenger i kjernen av Røa, hva vi ønsker oss og hvordan vi kan bevare Røas identitet og sjel med en tilpasset utbygging i sentrum.

Røa Vel vil organisere denne prosessen tidlig på nyåret.

Anne Bjørnebye Vik
Leder av Røa Vel

Les også:

– Det er lov å gå tilbake til tegnebrettet og tenke seg om

Skanska gir opp å rive Randklev-huset på Røa

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...