«Hva har byrådet gjort for å forhindre monstermaster – så langt ingenting»

HVA ER GJORT: Eirik Lae Solberg (H) stilte spørsmål om byrådets handling i Statnett-saken. Det kunne ikke byråd Hanna E. Marcussen (MDG) eller byrådsleder Raymond Johansen (AP) svare klart på. Alle fotos: skjermdump fra spørretimen
Hva skjer med strømforsyningen til Oslo når dagens byråd ikke har løftet en finger for å påvirke Statnetts innstilling til fornyelse av kraftnettet. Er det for sent å trygle om kabel?
Publisert: 28.09.2019 kl 17:55
Statnett har altså søkt NVE om konsesjon for oppgradering av hovedstrømnettet. Som første prioritet søker Statnett om å fornye forbindelsen med en ny luftledning med opp til 40 meter høye master i dagens trasé gjennom bydelene. Som andre prioritet søker Statnett om kabel i grøft, med en strekning i tunnel fra Hagabråten I Bærum inn til Smestad. Luftledningen berører cirka 3500 barn og voksne i ulik grad og beslaglegger store arealer, som eventuelt kan frigjøres til andre formål ved kabling.
Les saken: Nå vil «folket» overbevise NVE om at tunnel er bedre enn «monstermaster»
I bystyrets spørretime 25. september spurte Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, om hva byrådet gjør for å sikre at høyspentlinjen som går forbi boliger, skole og barnehager blir kablet ved oppgraderingen av anlegget i stedet for i luft.
Se spørretimen i bystyret her. (scroll på venstre side til "muntlig spørretime". Bruk pekeren og dra frem til cirka 29 minutter ut i spørretimen)
Etter dette spørsmålet ble det lett forvirring blant byrådets representanter, hvor Solberg påpekte at dette hørte innunder byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG). Hun svarte at hun hadde merket seg at mange var opptatt av dette, men at hun ikke var forberedt på spørsmålet og sa videre at hun ville komme tilbake med et skriftlig svar. Marcussen sa at det antakelig ville være aktuelt å komme med en høringsuttalelse.
Solberg pekte så på at et enstemmig bystyre hadde uttalt seg i 2013, hvor det blant annet blir slått fast: "Oslo kommune mener at denne ledningstraseen av hensyn til bomiljøet bør kables ved oppgradering." Plan- og bygningsetaten skulle være det sentrale kontaktpunktet i den videre prosessen. Han viste til at Statnett i sin konsesjonssøknad primært ønsker luftledning og Solberg ville at byråden skulle svare på hva som er gjort de siste fire årene overfor Statnett, for å sikre at dette blir kablet i henhold til det tidligere vedtaket i bystyret.
I stedet for Marcussen ble det byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som svarte på dette. Kortversjonen av svaret er at byrådslederen støttet vedtaket fra 2013 og at han kunne minnes møte med leder av Statnett og at han hadde sett noen planer. Johansen mente det var viktig at mest mulig ble kablet og minst mulig i luften og at han kunne huske i møtet med Statnetts leder at det enkelte steder var praktiske problemer knyttet til kabling. Dette gjentok han også senere.
Oppsummert er svaret fra byrådsrepresentantene at det ikke er gjort noen ting. Praktiske problemer med kabling er et tilbakelagt stadium i og med at planene for kabling er lagt og konsesjonssøkt i likhet med luftledning, som altså er Statnetts foretrukne løsning. Det er heller ikke snakk om som Johansen antyder, at det er en problemstilling å få minst mulig i luften og mest i kabel. Det er enten eller ifølge konsesjonssøknaden, alt i luft eller tunnelalternativ med kabel. Høringsfristen er 1. november, så det begynner å haste, selv om denne skulle bli utvidet. Det er eventuelt opp til NVE, som behandler konsesjonssøknadene.
Akersposten har i etterkant stilt byråd Hanna E. Marcussen og byrådsavdelingen følgende spørsmål: Mitt spørsmål er om byrådet/byrådsavdelingen akter å gjøre noe i den forbindelse, som berører veldig mange mennesker. Viser til byrådssaken og det enstemmige vedtaket i bystyret 06.03.2013 hvor det i vedtaket blant annet står: Som et hovedprinsipp må man unngå å bygge nye luftspenn innenfor dagens byggesone. Videre må også linjen som kommer fra Sylling via Bærum til Smestad, og som går tett på boligbebyggelse både i Bærum og Oslo, kables ved oppgradering.
Statnett har søkt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon for erstatning av dagens luftledning mellom Hamang og Smestad transformatorstasjon med to mulige utfall - luftledning eller kabel i tunnel fra Hagabråten i Bærum til Smestad. Høringsfristen er 1. november.
Foreløpig svar er at det er hektisk i byrådsavdelingen, men at de vil komme tilbake med svar.
I den litt underlige seansen i spørretimen, pekte representanter også på viktigheten av å styre etatene og ikke bli styrt i denne prosessen. I tillegg ble det påpekt viktigheten av at politikerne må ta avgjørelsen og vurdere konsekvensene av at kabling blir vesentlig dyrere enn luft.
NVE har da også pekt på at betalingsvillighet er en del av vektingen når de skal avgjøre om det blir luftledninger eller kabel. Dermed kan et scenario være at Oslo kommune må åpne opp lommeboken for å få gjennomført kabling. Det holder neppe med å si at kommunen ønsker kabling i en uttalelse. I og med at det ikke har vært kontakt mellom partene Oslo kommune og Statnett på den ene side eller med NVE på den annen side, så har byrådet en vei å gå for å få klargjort premissene for å oppnå kabling. Et helt åpenbart spørsmål tidlig i prosessen ville vært, hva skal til for at Statnett ville anbefale kabling som førsteprioritet i konsesjonsrunden. Som sagt, tiden har passert dette øyeblikket.
Det blir fortsatt hektisk i en periode hvor byrådspartiene er mest opptatt av å fordele byrådsmakt og 1. november nærmer seg. En søknad om utsettelse av høringsfristen hadde nok vært på sin plass.
Vidar Bakken
Red.sjef Akersposten