Akersposten

Gatekampen i Oslo:

«Politiet visiterer lommer, sko, BH, bukselinning, sekker og vesker. De finner brukerutstyr, sedler, marihuana og hasj.»

Her har en sivil politimann avhør av en person tatt med narkotika i Oslo vest. På benken ligger beslagsposer med narkotika, brukerutstyr, sedler og salgstelefon.

I en park på Oslos vestkant sitter fire ungdommer i 15-17-årsalderen. De holder på med noe. Sivilkledde fra Gatepatruljen ser dem på lang avstand. Sømløst går de med raske skritt over grusen. Én etter én må ungdommene kroppsvisiteres. Snart er åtte hender i været.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2018 kl 14:46

– Jeg ser et ungdomsmiljø som er blitt tøffere og mer voldelig, og jeg synes synd på de ungdommene som roter seg inn i dette miljøet nå, sier 34-åringen.

Han har vokst opp med en stor søskenflokk i en fattige familie. Han falt tidlig ut av skolen, og han mangler arbeidserfaring. Selgermiljøet ved Vaterland preges av intern konkurranse, konflikter og vold, forteller han videre.

Oktobers siste dager førte med seg lett bris i hovedstaden. Det var en av disse høstdagene der sola biter, men hvor det er kaldt. Det er tirsdag. Tidlig kveld. Akersposten skal være med Gatepatruljen på jobb gjennom fire vakter. For å dokumentere en annen side av hverdagen, midt i hovedstaden, der det selges narkotika i høy skala.

Noen av ungdommene som er involvert i dette, er løpegutter for kyniske bakmenn. Kjøperne kommer fra vestkanten, østkanten og utenbys fra. Noen selgere startet tidlig. Allerede på barneskolen kjøpte og solgte flere av dem hasj. Noen år senere står de unge utenfor samfunnet, og lever et ganske annet liv enn de fleste på samme alder. Andre barn i krevende livssituasjoner trekkes mot miljøer i Oslo. De rømmer fra sin omsorgsbase, enten det er institusjon eller hjemme hos mor og far. Noen selger sex i bytte med euforien i rus.

Noen unge i Oslo er i fri flyt. Noen andre har veldig liten respekt for autoriteter, skole, politiet og andre voksne.

Dette er ikke kun et Oslo øst-problem. Dette er et samfunnsproblem som rammer alle. Områder i Oslo, enten det er Røa, Vinderen eller Grorud, rammes av ran, rus og problematferd, og det løser ingen problemer ved å peke på andre.

Åpenlyst salg

Akersposten er med i baksetet på en sivil politibil. I løpet av en kort kjøretur mellom Vaterlandsbrua på Grønland og Anker bru ved Nedre Grünerløkka, identifiserer politiet kjente selgere i området. Salget foregår helt åpenlyst. Det tilbys og selges narkotika til forbipasserende, av pågående unge menn. Kjøperne er så mangt. Blant annet sees det unge jenter og unge gutter.

En av selgerne blir stoppet av en politimann i sivil, den unge mannen kaster fra seg en snusboks, og om lag fem gram hasj spres utover brosteinen i større og mindre biter. Deretter setter den unge seg til motverge og slår politimannen.

I neste øyeblikk observeres to menn i en sliten bil. De speider rundt. Teft og blikk sørger for at de blir stoppet av politiet. Deretter tilkommer ytterligere to sivile politimenn. Etterfulgt av et annet team som har oppdrag i samme område. I bilen finner politiet blant annet GhB. Og det mistenkes at sjåføren er påvirket.

Det meldes om et ran, og det andre teamet trenger bistand.

Deretter meldes det om ungdom med truende fremferd. Kort tid etter er de sivile politimennene på et spaneoppdrag.

Innimellom disse taktomslagene er det mye barnevern. Politiet bruker store ressurser på barn og unge som er savnet, som har rømt, som ruser seg.

I en park i vest

Torsdag. Ny måned. Det er kaldt i lufta utenfor. Regnet har økt på, og det blåser surt.

Vi er innom barnevernvakta. To jenter på henholdsvis 14 og 15 år er savnet av sine foreldre. Mistanken er et de har trukket inn til sentrum, i det åpne rusmiljøet.

Etter en situasjon som krevde bevæpning, finner politiet en jente som har rømt. Enda en jente med vanskeligheter. 16 år gammel. Tilbake på barnevernsvakta sitter en annen ung jente.

I en park på Oslos vestkant sitter fire ungdommer i 15-17-årsalderen. De holder på med noe. Sivilkledde fra Gatepatruljen ser dem på lang avstand. Sømløst går de med raske skritt over grusen. Én etter én må ungdommene kroppsvisiteres. Snart er åtte hender i været. Politiet visiterer lommer, sko, BH, bukselinning, sekker og vesker. De finner brukerutstyr, sedler, marihuana og hasj.

De unge er lydige og gjør som politiet sier. Noen er bekymret for ikke å nå bussen hjem, andre for at foreldrene skal få vite noe. Alle tester positivt på Cannabis. To av dem hentes av foreldrene og to kjøres hjem av politiet. Alle vil høre fra det lokale hjelpeapparatet.

Det slår oss hvilke taktomslag politiet står i. Evnen til å omstille seg. De er satt til å gjøre alt fra de myke oppdragene til de skarpe situasjonene, i sist nevnte er det kun responstiden som gjelder. Den kan ha den avgjørende forskjellen mellom liv og død.

Jobben deres er hendelsesstyrt. De haster av gårde fra ett sted til et annet, noe som kan forringe kvaliteten på arbeidet som blir gjort de ulike stedene. De kan få flere separate oppdrag samtidig, noe som kan oppleves problematisk fordi man ikke strekker til.

Vi er i de grå timene samme torsdag kveld. Politiet rusler observant gjennom Vaterland, krysser veien og blir stående ved nedlagte Stargate. Salgene foregår raskt. Sedler skifter hender. De spotter en selger. En ung mann kledd i hettegenser stikker hendene i lommen. Har tar ut en klump hasj fra en snusboks og gir den til kjøperen, en ung, blond mann i allværsjakke.

Den ene sivile politimannen blir tilbudt hasj.

Klarer ikke å bryte med miljøet

Fredag. En ung gutt blir stanset ved Plaza. Han selger. Er rusa. Han har rømt fra en institusjon langt utenfor Oslo. Trukket mot det miljøet han kjenner.

– Jeg ser et ungdomsmiljø som er blitt tøffere og mer voldelig, og jeg synes synd på de ungdommene som roter seg inn i dette miljøet nå, sier en mann.

– Det er ikke bra at 13–14-åringene begynner å vanke her, fortsetter han.

I flere år har han hatt alle sine venner, og sitt liv i områdene rundt Vaterland i Oslo sentrum.

35-åringen strever med å komme seg ut av rusmiljøet, men prøver å skikke seg. Han har nylig sonet en dom på 8 år. Han kom til Norge som 10-åring. Innen han var 14 år, var narkotika en del av hverdagen. Han mener integreringen sviktet både han og familien. Fattigdom. Utenforskap. Mangelfullt språk. Mobbing. Rus var det eneste trygge.

Han klarer ikke bryte, men han har i det minste mestret et arbeidstiltak etter soningen. Innerst inne ønsker han å bryte med livet som etter hvert bare består av rus, trusler, vold og tøffere konkurranse om å selge hasj og marihuana.

Han vil være anonym fordi han frykter gjengjeldelser fra miljøet.

Senere samme kveld. En sivil politimann legger på sprang etter en mann på sykkel. Dette er samme mannen som er etterlyst for knivstikking kvelden før.

To sivile politimenn er på retur fra et tettsted et stykke utenfor Oslo. De har kjørt en ungdom tilbake til sin omsorgsbase. Deretter er meldes det om et pågående innbrudd i sentrum.

Før vakta takker for seg må de håndtere et masseslagsmål. Det er ungdommer som har barket sammen, og når politiet kommer sees ingen lydighet, flere går til angrep på politiet. Vold og trusler mot samfunnets ytterste skanse, med utspring i nattelivet i Oslo sentrum, en utvikling over tid som har spisset seg i hovedstaden den siste tiden.

Innbrudd og mer narko

Lørdag. Bybildet står temporært i ro. En foreløpig kontrast til åtte bevæpninger for Oslo politiet fra forrigegående natt.

Noen runder gjennom kjente gater i sentrum sørger for at politiet henter inn noen kjente unggutter. Hittil har de tatt flere unge for straffbare forhold.

Innbrudd i en kjeller.

Spaning.

Nytt taktomslag.

En narkohund har markert på en dør. Fire betjenter fra Gatepatruljen foretar husransakelse.

Klokka er 22.24. Kveldens første regndråper treffer frontruta. Klokka i dashbordet viser 22.52 da vi svinger inn i en parkeringslomme i en annen kant av sentrum. To sivile politibetjenter løper etter en ung mann, betjentene er bevæpnet igjen, da det meldes om truende adferd med et håndvåpen. Den unge mannen blir ilagt håndjern, men stritter i mot. Han spytter og sparker. Han er rusa. De neste minuttene går opp i et basketak i bakerste rad i politibilen, deretter går tiden til anmeldelse og tid i arresten.

Nytt oppdrag. Politiet må ta i bruk makt for å få pågrepet en i overkant feststemt mann.

En ung gutt er hentet inn av to sivile politimenn. De sitter på et kontor på sentrum politistasjon og venter på foreldrene. Gutten er 15 år. En urinprøve avdekker cannabis og MDMA.

På barnevernvakta sitter tre jenter på hvert sitt rom. Funnet i god behold, men likevel ikke. To av de rømte fra sine foreldre, den siste fra en institusjon. Situasjonen krever det slik at flere politimenn må være tilstede. Kun menn, ingen kvinner.

Så er det slagsmål i sentrum igjen. Politiet havner i et basketak med et antall gutter. Rusede unge, som ikke gir seg når politiet kommer. I stor grad på mangel på respekt for politiet, som om terskelen for å ty til vold har blitt senket.

Videre inn i samme natt. Vi møter på en mann. En ung mann i slutten av tenårene stopper opp like ved. Han spør meg hva jeg jobber med. Han gir politiet æren for at han kom seg tidsnok ut av det kriminelle miljøet som ung. Siden har han tatt utdanning og holdt seg unna både politi og kriminalitet.

Frogner. En yngre fyr og dama har funnet tilhold i en park. De har piffet opp byturen med kokain. Stripene ligger korrekt over lokket på en søppelkasse. Den intense, men kortvarige rusen, er ekstremt avhengighetsskapende. Det er ingen topp eller bunn når det gjelder denne problematikken. Ikke på brukersiden eller når det gjelder omsetning, og brukerne sitter i alle lag av samfunnet.

Skjebner

Ved Akerselvas utløp sees skjebner. Lovlige rusmidler som alkohol og tobakk står i dag for mange dødsfall knyttet til rus. Legalisering av cannabis, med norske avgifter, vil gi de med midler tilgang. De mindreårige og mindre bemidlede vil fortsatt være under Vaterlandsbrua.

En legalisering av cannabis kan fort ødelegge mer enn det vil løse problemene med ungdomskriminaliteten i Oslo. Her er det skjebner. Narkotikasaker fører jevnlig til avdekking av annen kriminalitet. Bakmenn. Det er overgrep, menneskehandel, mishandling og vold. Begått av, og mot barn.

Hovedregelen i narkotikasaker med mindreårige er at de slipper straff, og de unge tilbys en ruskontrakt. Oppfølgingen av denne forekommer nesten utelukkende av helsepersonell, men det er politiet som initierer kontraktene, og så følger politiet opp hvis kontrakten ikke blir fullført.

Sprer frykt

En av de unge denne kvelden har et langt rulleblad. Den unge skikkelsen sprer frykt ved sin framferd, og han legger for dagen en kontinuerlig kriminalitet. Den hensynsløse adferden av blant annet ran, vold og narkotika er en del av hverdagen til en 14-åring som har fått muligheten til å herske. Det kreves gjentatt eller alvorlig kriminalitet for at rullebladet skal bli ødelagt for en mindreårig. Men like fullt er rullebladet i slike tilfeller en hjørnesten i samfunnets forebyggende arbeid. Dette hindrer blant annet at personer med en risikabel rusbruk får våpen lisens, eller blir sjåfør.

Tross for gjennomsnittlige ordensforstyrrelser, narkotikabesittelse, slåssing, urinering på byens arkitektur, fulle nordmenn som skaper et svært ulikt omfang av behov for bistand fra politiet, er hovedpersonene disse vaktene barn. Politiet er en av de største leverandørene av bekymringsmeldinger til barnevernet.

Fellesskapet trenger å erkjenne alvorlige utfordringer. Barn er samfunnets fremtid, enten de er fattige, velutdannet, kriminelle eller velfungerende. Samfunnet trenger at man bryr seg om andres unger.

Som en klegg på Gatepatruljens arbeid gjennom uka, spes det på med ytterligere kunnskap om verden der ute.

For at politiet skal kunne jobbe kunnskapsbasert, er det viktig å nyttiggjøre seg det den enkelte patruljerende vet om kriminalitetsbildet. En av forutsetningene for dette er at de som sitter i sentrale funksjoner, aktivt henter inn og systematiserer den informasjonen politiet erfarer.

Det var noe med dette virkelighetsbildet.

Hanne-Karine Sperre
journalist Akersposten

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...