ANNONSE
Annonse

«Områder i Oslo kan ikke forvandles helt til det ukjennelige, det er da ingen tjent med»

"Vi kan vel med rette si at de sentrale myndighetene i Oslo aldri tidligere har prioritert å ta vare på den gamle trehusbebyggelsen." Det skriver Liv Clark. Hun slår et slag for å bevare trehusbebyggelse på Røa.

«Jeg ser med undring på den voldsomme fortetning og rasering av boligområder, som nå skisseres opp rundt kollektivtransport holdeplasser ved Grefsen, Smestad, Slemdal og Røa. I tillegg er Røa tenkt å bli en forlengelse av Hovseter.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2018 kl 14:48

ANNONSE
Annonse

Jeg ser med undring på den voldsomme fortetning og rasering av boligområder, som nå skisseres opp rundt kollektivtransport holdeplasser ved Grefsen, Smestad, Slemdal og Røa. I tillegg er Røa tenkt å bli en forlengelse av Hovseter.

Det er allerede satt igang en stor og utbredt boligbebyggelse rundt sentrum her på Røa.

Midt i Røa sentrum ligger tre gamle små trehus, tett i tett, et fra begynnelsen av 1800-tallet. De andre litt nyere. Husene står på Riksantikvarens liste over verneverdige bygg. Husene er nå solgt til en stor, kjent utbygger, som planlegger et 12 etasjes «signalbygg» nettopp her. Hvis disse tre historiske byggene blir revet, vil Røa sentrum miste sin gamle identitet og historie.

Jeg vil trekke frem Bekkestua sentrum, hvor noen få gamle hus er vakkert pusset opp og omkranset med moderne bygg. Dette er vakkert gjort, og folk trives i Bekkestua sentrum. Folk kan kjenne linjene tilbake til sin gamle historie.

Vi kan vel med rette si at de sentrale myndighetene i Oslo aldri tidligere har prioritert å ta vare på den gamle trehusbebyggelsen. Hadde det ikke vært for store lokale protester i sin tid, ville de nå ha vært blokkbebyggelse både på Rodeløkka og Kampen!

I Aftenposten i dag er det en artikkel om vern av gamle hus, og jeg leser at Riksantikvaren hyller prosjektet. Videre sier Ola Harald Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, at det er «rett tid for å etablere bygningsvernsentre over hele landet», videre «rivningsbølgen foregår stort sett i byene».

Er det ikke på tide at vi får øynene opp for verdien av vår kulturarv?

Samtidig vil jeg få nevne at om det er meget kostbart, bør vel kollektivbanenettet forlenges videre ut av Oslo, slik at nye områder kan vokse frem i tilknytning til Oslo. Slik vi ser i hovedsteder i andre land. Eksisterende områder i Oslo kan ikke forvandles helt til det ukjennelige, det er da ingen tjent med, vi som kommer til å bo her nå og i fremtiden, vil miste både vår identitet og sjel.

Jeg håper Riksantikvaren leser dette innlegget.

Liv Clark
Røa

LES OGSÅ: Gammel bebyggelse kan stå i veien for utbygging på Røa

"Det er bare å rive!"

ANNONSE
Annonse