Akersposten

«Ny skolebløff fra Høyre»

Abdullah Alsabeehg (Ap).

«Resultatet etter noen få år med rødgrønt byråd: Skolebudsjettet øker med netto 1,8 milliarder kroner, det som tilsvarer 1,2 milliarder kroner når vi korrigerer for lønns- og prisjustering. Det gir bedre handlingsrom for alle skoler i Oslo,» skriver Abdullah Alsabeehg (Ap).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2017 kl 14:59

Høyre er i ferd med å skape oslohistoriens største misforståelse. Den siste tiden har jeg blitt kontaktet av flere fortvilte foreldre og ansatte i Oslo-skolen som frykter kutt i budsjettene neste år. Går jeg tilbake til tallene for skolene det gjelder, oppdager jeg at skolene får en betydelig økning i budsjettet neste år. Som ansvarlig skolepolitiker, blir jeg frustrert av at Høyres Saida Begum forsøker å lure folk.

La meg ta noen eksempler: Bestum skole i bydel Ullern fikk 54.237 kroner per elev i 2015 (siste året Høyre la fram sitt budsjett) og vil få 59.217 neste år. Svendstuen skole i Vestre Aker bydel er en av skolene som har fått mest økning siden vi tok over i Oslo: 6 % økning per elev fra 54.000 i 2015 til 59.000 i 2018. Tåsen skole i Nordre Aker får en betydelig økning fra 52.920 kroner per elev i 2015 til over 56.000 kroner. Verdt å nevne i den sammenhengen at tallene ikke inkluderer penger til ekstra lærerressurser som ennå ikke er fordelt.

Felles for alle skolene som har tatt kontakt er at de har blitt fortalt av Høyres Saida Begum at Arbeiderpartiet, MDG, og SV-byrådet kutter i skolebudsjettene. Tallene per elev motbeviser dette. Historien motbeviser dette.

Mens Høyre-byrådet kuttet 300 mill. kroner i skolebudsjettet de fire siste årene de styrte og hadde samtidig inne flere hundre millioner kroner i kutt i økonomiplanen, gikk Arbeiderpartiet til valg på en historisk styrking av Oslo-skolen. I langtidsbudsjettet var nye kutt på 200 millioner kroner lagt inn, som en siste hilsen fra Høyre-byrådet før de gikk av i 2015.

Resultatet etter noen få år med rødgrønt byråd: Skolebudsjettet øker med netto 1,8 milliarder kroner, det som tilsvarer 1,2 milliarder kroner når vi korrigerer for lønns- og prisjustering. Det gir bedre handlingsrom for alle skoler i Oslo. Med avtalen med Rødt for 2 uker siden som innebar 50 ekstra millioner til skole ble handlingsrommet utvidet ytterligere.

I 2011 innførte Høyre en regel som sa at skolene kun skulle få dekket 80 prosent av kostnaden for nye elever. På fire år ble Oslo-skolen tappet for til sammen 292 millioner kroner (netto) eller 4000 kroner per elev. Høyre hadde ingen satsing på flere lærere, ingen satsing på aktivitetsskolen og ingen satsing på yrkesfagene. Deres store satsing var kutt i skolebudsjettene.

Basert på Høyre-byrådets siste budsjett konkluderte Deloitte med at flere osloskoler drev på grensen til det forsvarlige. Med denne historien i bakhodet, blir det rimelig hult når Høyres Saida Begum påstår at hun er «bekymret for situasjonen i Oslo-skolen». Høyre burde i stedet gått i seg selv og beklaget alle de kuttene de har utsatt Osloskolen for.

Det rødgrønne byrådet har i sine to første budsjettforslag tatt regningen for kutt som Høyre-byrådet etterlot seg. Vi har samtidig noen krav til Utdanningsetaten skal drive effektivt. Vi krever f.eks. at etaten bruker færre innleide konsulenter, digitaliserer mer og effektiviserer administrasjonen. Dette kaller Høyre og Begum som «kutt». Det kan de gjerne gjøre. Men fakta er at disse pengene ikke forsvinner ut av skolebudsjettet, men brukes på å satse enda mer der det teller aller mest: ute i klasserommene. Det tror jeg skattebetalerne er glade for.

Det viktigste for Arbeiderpartiet og byrådet er å gi skolene gode rammer, slik at de får de beste mulighetene for å gi alle elevene en god opplæring. Det vil de også merke av hvordan skolebudsjettene våre utvikler seg. I mellomtiden får Begum koke videre på store ord og tilfeldig utvalgte tall.

Abdullah Alsabeehg
Arbeiderpartiet
Fraksjonsleder, Kultur- og utdanningskomiteen
Oslo bystyre

LES OGSÅ: "Arbeiderpartiets skolebyråd stryker i matte" DEBATT

Følg Akersposten.no på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...