Akersposten

«Mobbing i skolen er for viktig til å være valgflesk»

DEBATT: Anita Leirvik North (H)

VALGFLESK: Anita Leirvik North mener at temaet mobbing er for alvorlig og viktig til at det kan brukes som valgflesk i en valgkamp. Illustrasjonsfoto: NTB/Gorm Kallestad

Innsender skriver at som forelder er nok bekymring for at barnet ditt skal passe inn, få venner, og ikke fryses ut og mobbes, mye sterkere enn frykten for det faglige miljøet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Etter at det rød-grønne byrådet overtok kontorene på Rådhuset har mobbetallene gått i været. Og til tross for at Mobbeombudet har slått alarm, har lite skjedd – før nå. Det er valgkamp, og politikere vi aldri har sett i bydelen før, tropper opp og snakker varmt om hvor viktig det er at det jobbes med å redusere mobbing.

Les saken: De vil mobbingen på skolene til livs

Slemdal skole er et godt eksempel på en skole som har tatt grep og snudd en negativ trend. Det kan vi være enige i. Men for å kunne jobbe tett på elevene, ta ting tidlig, følge opp systematisk både mobbere og ikke minst mobbeoffer, er det helt avgjørende at skolene har tilstrekkelige ressurser. Vi kan ikke godta at det er store forskjeller mellom skolene. Med Høyre i byråd var det et fokus på å følge opp skolene når de hadde utfordringer. I dag er det opp til skolene selv å håndtere utfordringer, uansett om de er av sosial eller faglig art. Mobbetallene i Oslo-skolen er høyere enn i resten av landet. Men det har ikke alltid vært sånn, og det trenger ikke være sånn.

I valgkampen har jeg ønsket å snakke med innbyggerne i bydelen vår, også når avisen ikke er til stede. Og ved flere skoler, er tilbakemeldingen at dagens tilskuddsordning ikke gjør det mulig å oppfylle den pålagte lærertettheten i skolen. Så da må driftsstyrene velge mellom å bryte lærernormen, eller gå i underskudd. Og det er ingen hemmelighet at skolene i de vestlige bydelene drives på grensen til det uforsvarlige, noe rektorene har varslet om flere ganger. Penger er ikke alt, men lærere er alfa omega i bekjemping av mobbing. Og når skolene er presset på personal, er det noen som blir skadelidende.

I regjering har Høyre vedtatt en ny mobbelov, som setter eleven i sentrum, ved å styrke barnas rettigheter og ikke minst stille krav om raskere hjelp. Mobbeombudet som har kommet på plass, og som Arbeiderpartiet skryter av, var et krav Regjering stilte til alle fylker. Høyre mener også det er viktig med Elevundersøkelser som kartlegger problemet for at det skal kunne følges opp lokalt. Mens Arbeiderpartiet sier de vil lage en "helhetlig systematisk plan", uten at jeg vet hva det er, er jeg oppriktig bekymret over at Arbeiderpartiet ønsker å sanksjonere skoler som sliter med mobbeproblematikk. Det må tilføres ressurser og oppfølging til skoler som sliter med mobbeproblematikk, ikke sanksjoner. Høyre i regjering har også satt i gang et prosjekt mot nettmobbing, som er blitt den nye arenaen for mobbing som er mer usynlig for voksne.

Som mor gjør det vondt å tenke på alle de barna som går på skolen hver dag med en klump i magen, og det gjør meg sint at politikere på Rådhuset ikke prioriterer å gjøre noe med det.

Anita Leirvik North (H)
Høyres gruppeleder i Vestre Aker bydelsutvalg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...