Akersposten

«Kritisk skolesituasjon for Vestre Aker»

KRITISK: Blant annet ungdomstrinnet er behovet sterkt for å utvide kapasiteten i Bydel Vestre Aker. Foto: Oslo kommune

I dag ber byrådet v/ AP, MDG og SV bystyret om å utsette skolebehovsplanen for Oslo med ett år.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2020 kl 09:14

I skolebehovsplanen presenteres byrådets planer for utviklingen av skolekapasiteten frem mot skolestart 2030, både for barneskole, ungdomsskole og for den videregående skolen. Skolebehovsplanen 2021- 2030 var planlagt sendt på høring i april i år, men nå vil byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), utsette fremleggelse av planen med ett år som følge av koronasituasjonen.

Dette er ekstremt uheldig for Vestre Aker da vi er i en kritisk mangel på bl.a. plasser for ungdomstrinnet. Det er ikke sikkert alle er klar over det, men bydel Vestre Aker er (sammen med Søndre Nordstrand) den bydel i Oslo med flest barn, altså som har høyest barnetetthet. Noe vi selvsagt er veldig glade for, men som også gir et stort ansvar for ansvarlige myndigheter. Politiske myndigheter har en plikt til å sikre barnas rett til skolegang. I skolebehovsplanen for 2019- 2028 som ble vedtatt av bystyret i desember 2018 fastslås det for Vestre Aker bl.a. at "På ungdomstrinnet forventes det en markant økning i behovet for elevplasser de kommende årene. Utdanningsetaten anbefaler å igangsette utredning for å se på løsninger for økt ungdomstrinnskapasitet i området".

I klartekst: Vi har ikke plass til alle barna! Det haster med å øke skolekapasiteten! Dette er med andre ord en problemstilling som Utdanningsetaten og byrådet har vært kjent med i lang tid. Våre forventninger til skolebehovsplanen som skulle komme var derfor store. Nå uteblir den. I tillegg finner vi det merkelig at en plan som bare var 4- 5 uker unna fremleggelse, og som man har jobbet med siden desember 2018, må utsettes et helt år. Det holder ikke for oss som er i en prekær situasjon. Hva skal vi svare foreldre av barn i bydelen? Dette viser manglende forståelse for situasjonen, manglende handlekraft fra byrådet og liten vilje til å planlegge langsiktig for en så viktig sak som skole og utdanning er. Skyldes det at behovet ligger på Oslo Vest?

Det er naturligvis lett å være enige om at koronasituasjonen de siste ukene har vært krevende, også for byråd og underliggende etat. Siden mars 2020 har man håndtert smittesituasjonen, omveltning fra vanlig skoledrift til videoundervisning og lignende, og nå gradvis tilbake igjen. Skolenes lærere og ledelse gjort en formidabel innsats! Samtidig øker kommunens utgifter, og inntektene synker. Oslo har nå over 15% arbeidsledighet. Planlegger byrådet derfor å kutte i skolesektoren, la være å rehabilitere og bygge nye skoler? Er det dette som er den reelle grunnen til at skolebehovsplanen trekkes i det den skulle sendes ut på høring? Det er nærliggende å tenke at dette er hovedgrunnen.

Spørsmålet er kanskje om det motsatte burde være riktig strategi: Fremskynde alle planer for å sikre skolekapasitet, få igang byggeaktivitet i næringen og dermed skape mange sårt tiltrengte arbeidsplasser? Her trenger vi et byråd som viser mye større handlekraft. Behovene blir jo ikke borte selv om byen har en virussituasjon, tvert om kommer behovene tettere og tettere på oss alle, og vil til slutt medføre en fullstendig uholdbar situasjon for våre barn og unge.

Det kan vi i bydelen ikke sitte stille å vente på. Barnas behov blir ikke borte. Vi har en opplæringsplikt og barn og unge har skoleplikt. Vi må klare å holde fremdrift for planer av uungåelige behov, samtidig som koronaepidemien og beredskapssituasjonen følges opp på daglig basis. Vi vil nå be om et møte direkte med Utdanningsetaten og Undervisningsbygg for nærmere oppfølging av vår bydel. Vi har i motsetning til byrådet ikke et år å miste.

Monika Furuseth Dypeng (H)
BU-medlem og leder av komiteen for Helse, Oppvekst, Velferd og Eldre
Yngvar A. Husebye (H)
Leder av bydelsutvalget i bydel Vestre Aker

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...