ANNONSE
Annonse

«Jeg fikk beskjed om å skaffe meg en katt i stedet for barn»

Hanne-Karine Sperre

Det kan oppleves som om det er svært mange mødre der ute som har et stort behov for å fortelle andre hva som er fasiten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2018 kl 10:50

ANNONSE
Annonse

Akerspostens ganske så ferske spate "Helt uten sperre" fortsetter her! Det er forfatter og blogger Hanne-Karine Sperre som står bak spalten, som tar for seg små og store temaer vi i Oslo vest er opptatt av.

Hanne-Karine Sperre bor i Kragskogen, hvor hun også er vokst opp. Hun har de siste årene gitt ut bøker både for voksne og barn, og hun skriver jevnlig for tusener av lesere på bloggen sin, «Sånn er livet».

Mammamafiaen er den som kjenner kodene. Har svaret. Syndikater med den formelle struktur og klare indre normer, der det tas i bruk stramme meninger for å opprettholde kontrollen over et bestemt territorium. Nemlig morsrollen.

«At du fødte for noen måneder siden, er ingen unnskyldning for å ikke trene», bjeffet hun mot meg en gang, mens hun kjørte bicepscurl med ettåringen på armen. Så der stod jeg, med mine strekkmerker, slapp mage og en rompe på vei ned i skoene. Uten et snev av lyst på en treningsøkt. Alt jeg ønsket meg var en rolig kveldstime fylt opp av mye melkesjokolade, et stort glass rødvin og en feelgood-film.

Kall det en ny form for undertrykking, der man som mor ikke blir anerkjent for valgene sine, enten man velger å være hjemme, jobbe deltid mens barna er små, eller å ha en fulltids jobb én uke etter fødsel. Morsrollen har blitt stadig trangere, og stadig mer regelstyrt, samtidig som kvinner skal frigjøres og hentes ut av det gammeldagse.

Å få barn er en naturlig del av livet for veldig mange, og bør la seg kombinere med å være ambisiøs når det gjelder egen karriere. Også hvis ambisjonene tegner en hjemme tilværelse.

Men for guds skyld, styr unna nettets ulike mammaforum knyttet til noe av dette. Jeg havnet borti et slikt en gang. I forkant av en tur til varmere strøk med junior. Med tidsklemma langt oppunder ørene, og bilkø på vei til barnehage og jobb tidlig om morgenen, ønsket jeg oss mot Syden for en aldri så liten ferie midt på vinteren. Jeg fikk beskjed om å skaffe meg en katt i stedet for barn, hvis det var så slitsomt å være mor.

Det kan oppleves som om det er svært mange mødre der ute som har et stort behov for å fortelle andre hva som er fasiten. Det er ikke bare nett-trollene som bruker timer på å forsvare valgene de tar som mor, eller kritisere andre for sine. Meningene finnes i de ulike trådene på sosiale medier, i kronikken eller andre telegrafer, der det bades i ytringer om barneoppdragelse.

Strengt tatt bør det være opptil enhver tenkende kvinne, og mann, å finne ut av hva som egner seg best for deres barn, uansett om det handler om fødselspermisjon, amming, mat, leggerutiner eller samsoving.

Det primære handler om trygghet, ansvar og omsorg, og i disse rammene ligger kjærligheten og basisen for at barn kan få en god barndom og oppvekst. Begrepene defineres ikke av lengden på permisjonen eller arbeidsdagen, heller ikke om man ligger i sengen med babyen hele dagen. For å kose. Omsorg handler snarere om hvordan vi er tilstede. Så fremt vi ikke har vandret noen mil i andres sko, har vi heller ingen forutsetninger for å mene særlig mye om andre.

Å være mor er en del av vår identitet, men det er ikke hele identiteten. Å være mor tegner biologiske kjønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Å være mor gjør seg særlig gjeldende i den fasen av livet som omhandler svangerskap, fødsel og amming. Men ikke bare der. Å være mor, mer familiært ofte omtalt som mamma, er en kvinne som har barn. En kvinnelig forelder, enten man har båret barnet frem selv, har adoptert eller er fostermor. Å være mor er en viktig overgang og begivenhet i livet for hver av oss, både psykologisk og sosialt.

Å være mor spiller også en avgjørende rolle for et levedyktig samfunn. Å være mor er å være omsorgsgiver. Barn trenger gode og nære omsorgspersoner, strengt tatt er ikke denne rollen nødvendigvis i kvinnens drakt. Som kvinne, og mor, ønsker jeg for meg selv og barnet mitt, å være mer enn husstell, kos og morsmelk. Det er flott med bryst, men det er viktig å ha en mor som kan tenke også.

Å hylle mangfoldet kan være nøkkelen til mye, da det finnes mye god lærdom i dette. Og til alle trollene der ute, rammene for moderskapet trenger ikke bli trangere, det trenger å bli større. Noen av mødre der ute trenger heller ikke mer dårlig samvittighet.

Hanne-Karine Sperre
hanne@karinesperre.no

LES tidligere innlegg, Helt Uten Sperre:
"Kaloripanikken"

LES OGSÅ:
"Jeg har drukket mange kaffe på CC Vest"

ANNONSE
Annonse