Akersposten Media

Akersposten

«Ikke klapp meg, jeg er på jobb!»

Foto: Jørgen Juul/Norges Blindeforbund

«Det har dessverre vis seg at menneskers uforstand har ført til at førerhunder ikke lenger kan fungere som det hjelpemiddelet det en gang var.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2019 kl 12:12

17. april var det Førerhundenes dag. I den forbindelse lanserte Norges Blindeforbund «Førerhundvettregler». Det skjedde i Frognerparken sammen med kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande. Dette for å spre kunnskap om hvilken fantastisk jobb disse hundene gjør.

Når en førerhund blir plassert ut, får eieren noe langt mer enn bare et hjelpemiddel. En får også en venn og et familiemedlem. En førerhund er fantastisk, men kanskje like viktig er det at denne firbente også blir en venn. Forskning har i en årrekke fremhevet den positive innvirkning dyr har på oss mennesker og våre liv.

En ting er at førerhunden hjelper en med å finne fram, går utenom stengsler på gaten, får en trygt over gaten og finner nøkler på gulvet. Vel så viktig er det at den firbente også er et hjelpemiddel med hensyn til å få mennesker ut av ensomhet og isolasjon. Har en hund, må en ut av huset – og en kan bli en del av samfunnet igjen. En førerhund kan endre alt.

Dette innebærer frihet. Disse hundene er et av de beste hjelpemidlene en blind eller svaksynt kan ha. Den gir mulighet for et selvstendig liv – den gir mulighet for livsglede. Hvert år er det rundt 100 valper som begynner på førerhundskolen til Norges Blindeforbund. Det er en lang treningsprosess, og ikke alle egner seg som førerhunder.

Norges Blindeforbund ber hundeeiere og andre respektere førerhunder i arbeid, slik at de får gjort jobben sin; nemlig å være de blindes øyne. Onsdag 17. april ble følgende førerhundvettregler lansert:

1. Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg.

2. Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett.

3. Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund.

4. Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg.

5. Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre.

6. Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min,

7. Hvis jeg går uten sele, kan du spørre eieren min om å få klappe meg.

Det minste vi som ikke trenger en førerhund kan gjøre, er å følge disse sju reglene. Det har dessverre vis seg at menneskers uforstand har ført til at førerhunder ikke lenger kan fungere som det hjelpemiddelet det en gang var. En av fem førerhundbrukere opplever at hunden deres er blitt angrepet av løse hunder.

Førerhunder har en krevende jobb. Det skal lite til for å forstyrre den i arbeidet.

Bjørg Duve
journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...