Akersposten

Huset fra 1800-tallet i Vækerøveien 201 har huset blant andre Aneli og Hårfint frisør de siste årene.

«Hvorfor har ikke dette huset bevaringsstatus?»

De fleste har fått med seg at Skanska nå planlegger å bruke det gule huset i Røakrysset som visningssenter for de nye boligene i sentrum. «Planlagt salgsstart våren 2021» står det. Men hvor sikkert er dette salgsprospektet?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Søknaden om byggetillatelse ligger ennå hos Plan-og bygningsetaten (PBE). På deres nettsider kan en gå inn i «Saksinnsyn» og finne relevante dokumenter. Her ligger Skanskas søknad (datert 22. februar 2021) om rivning av alle bygg på tomtene Griniveien 4a og b; Vækerøveien 201 og Vækerøveien 203a. Denne søknaden har imidlertid fått en forlenget behandlingstid (12 uker) på grunn av naboprotester. I skrivende stund er den derfor ennå ikke behandlet eller avgjort.

Protester mot rivning

Naboer har protestert mot rivning før byggetillatelsen er gitt, eller motsatt seg rivning. Den viktigste aktøren her er Fortidsminneforeningen. I brev av 22.3.2021 skriver foreningen at «søknaden om rivning av et knippe historiske bygninger i Røa sentrum, ikke må innvilges. Det er fremkommet nye opplysninger om alder og historie som tilsier at disse bygningene bør bevares. Ikke minst har den voldsomme «transformasjon» og utbygging av Røa sentrum de senere år, bidratt til å gjøre disse historiske bygningene enda mer verneverdige».

I arbeidet med å få til en helhetlig plan for utbyggingen av Røa sentrum, har Røa Vel – gjennom dialogforumet Røa PlanForum – påpekt at bevaring av spesielt Vækerøveien 201 er viktig.

Hvorfor har ikke Vækerøveien 201 bevaringsstatus?

Dagens reguleringsplan (S-4110) fra 2004 gir dessverre ikke eiendommen vern i form av bevaring. Forarbeidet til planen foregikk over mange år på 1990-tallet og burde ha fanget opp dette behovet. I denne fasen var i midlertidig den historiske kunnskapen om bygningens verdi begrenset. Dette førte til at huset ikke ble tatt med i den såkalte SEFRAK- registreringen som var ment å omfatte alle bygninger fra 1800-tallet og tidligere. Så sent som i 2017 uttalte Byantikvaren at bygningen «antas å være oppført sent 1800-tall/tidlig 1900-tall». Dette har vist seg å være feil.

Ullern, Røa og Bygdøy Historielag har identifisert historien

Gjennom et nitidig og viktig arbeid har Ullern, Røa og Bygdøy Historielag fått frem historiske fakta om det lille huset –hvor ”Hårfint” frisør holdt til i flere år. Historielaget har informert Fortidsminneforeningen om at (sitat brev –ref over) «bygningen ble satt opp i 1834/35 av Iver Christiansen som kjøpte eiendommen i 1824. Bygningen var til å begynne med våningshus på småbruket Nordengen, men fungerte rundt forrige århundreskifte som bolig og losji for håndverkere, møllearbeidere og andre yrkesgrupper i tråd med Røas historie.

Bygningen er det eldste huset i Røa sentrum og har en lang historie som bidrar til å gi huset en vesentlig verneverdi. Huset har også bygningshistoriske kvaliteter. Huset er iflg. branntakster fra 1800-tallet bygget med «Bindingsværk udfyldt med Fakmur». Dette må bety at huset er bygget av teglstein i en bindingsverkskonstruksjon som var vanlig i byen på den tiden, men uvanlig utenfor byen. Forklaringen på byggemåten er trolig at det var god tilgang på teglstein fra det nærliggende Voksen teglverk som var i drift på 1800-tallet. Dette underbygges av at huset har synlige teglsteinsvegger innendørs. Flere av husmannsplassene i området var bygget på samme måten (for eksempel Hovseter og Nordre Jarbakken), men så vidt vites er dette det eneste bevarte hus av denne typen i bydelen. Selv om bygningen selvsagt har blitt endret og modernisert siden oppførelsen, er den så vidt vi vet ikke påbygget. Så volum og hovedform ser ut til å være det originale”.

Alle disse opplysninger er sendt PBE fra Fortidsminneforeningen i år.

Informasjon til Plan-og bygningsetaten

Er det så første gangen Fortidsminneforeningen henvender seg til PBE om Skanska prosjektet? Nei, allerede i november 2017 – da den første planen til Skanska ble publisert – var foreningen på saken. Her skriver de til PBE at blant annet at ved å rive historiske bygninger i Røa sentrum vil dette «være en uthuling av Røas stedsidentitet og en bagatellisering av kulturminnenes rolle. Med den sterke utbyggingen som har funnet sted innenfor planområdet siden vedtaket ( ref reguleringsplanen S-4110) i 2004, er det ingenlunde blitt mindre viktig å skåne de få utvalgte bygningene som er bevart».

Kulturminneloven – bevaring versus rivning

Historiske bygninger er underlagt Kulturminneloven, en særlov som har rang foran plan- og bygningsloven. Etter loven er det kulturhistorisk eller arkitektonisk verdifulle kulturminner og kulturmiljøer som kan vernes. Med kulturminner menes alle spor etter menneskelig virksomhet i vårt fysiske miljø, herunder lokaliteter det knytter seg historiske hendelser, tro eller tradisjon. Riksantikvaren er Klima- og miljødepartementets rådgivende organ i alle saker knyttet til kulturminner og kulturmiljøer. I Oslo er det derfor Byantikvaren som har myndighet til å beskytte kulturarven, komme med innvendinger gjennom å fremme innsigelser og til å gi unntak vedrørende utvalgte kulturminner og steder.

Hva skjer nå?

I brev av 26. april 2021 har nå PBE bedt Byantikvaren komme med sine uttalelser innen fire uker angående rivning av historiske bygninger på Skanskas tomter. Både Historielaget og Røa Vel har jobbet med saken om å få frem den riktige informasjonen om spesielt Vækerøveien 201, dets identitets skapende historiske verdi og tomtens strategiske beliggenhet. I dag vil vi tro at dette skaper en usikkerhet for hva Skanska kan fremby for salg senere på sommeren. Vi er klar over Skanskas rettigheter og planer så lenge tomten ikke er regulert til bevaring. Like fullt mener vi at er det mulig å komme til en løsning som burde gavne alle parter dersom våre politikere vil.

Mulig løsning dersom politikere vil

Her er det snakk om å gjøre om reguleringen for Vækerøveien 201 i et bytte med for eksempel Vækerøveien 203, og at dette kan gjøres så raskt og ubyråkratisk som mulig. I dette forslaget vektlegges flere goder fremfor ett gode: En helhetsplan for sentrum med etablering av et grønt byrom med et identitetsskapende element; et byrom som kan utvides over T-banestasjonen; en bilfri sone for store og små myke trafikanter som forbinder Røa Torg, T-banestasjonen og Røa Senter (som skal bygges ut), og et nytt boligområde som får luft, lys og utsikt til et bilfritt rom. Det kan bli som et kinderegg- mer enn tre goder i ett.

Skanskas løsning bevarer Vækerøveien 203 – det gule huset på hjørnet (ref reguleringsplanen) som kan gi ett gode med tanke på stedsidentitet, mens også husene i Vækerøveien 201 rives. Med totalt fire nye blokker i Skanska prosjektet vil området vil fremstå som mye mer kompakt og trangt. Vi tenker at beboere i de nye blokkene heller vil ha sol og utsikt til et trivelig byrom enn til en stor boligblokk i Vækerøveien 201.

I denne saken tror vi at både Røas befolkning er oppmerksomme på de muligheter vi nå ser, samtidige som en må være klar over utbyggers rettigheter. Vi krysser fingrene og håper Byantikvaren tilkjennegir verdien av Vækerøveien 201. Samtidig oppfordres politikere sterkt til å sørge for en smidig og fremtidsrettet helhetsutbygging på Røa nå. Tiden er enda ikke ute!

Anne Bjørnebye Vik
leder, Røa Vel

Behold Vækerøveien 201 og Miso-huset, mener Anne Bjørnebye Vik. Slik (øverst) ser hun for seg hvordan det kan bli seende ut etter at Skanska har fått bygge. Nederst er det gule huset beholdt og Vækerøveien 201 og Miso-huset revet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...