BU-leder Carl Oscar Pedersen i bydel Ullern svarer i Akersposten 1.8 på mitt innlegg «Høyre må slutte å spre usikkerhet om kommuneplanen» (31.7). I innlegget påpeker jeg at byrådets forslag til ny kommuneplan viderefører den byutviklingspolitikken i Oslo vest som Høyre stod for i byråd i tyve år, før det rødgrønne byrådet tok over i 2015. Pedersens svarinnlegg «Det ER en krigserklæring mot Ullern», opprettholder krigsretorikken og Pedersen peker på at det er mye usikkerhet i bydelen.
Da må jeg aller først spørre Pedersen: Mener du at Høyres kommuneplan fra 2015, utarbeidet med Bård Folke Fredriksen (H) som byutviklingsbyråd, også er en krigserklæring mot bydel Ullern? Det er jo den som gjelder i dag og er grunnlaget for dagens situasjon. Svaret må, slik jeg forstår Pedersen, være «JA».
Dernest må jeg spørre Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg på Rådhuset; er du og din gruppe enig med Pedersen i dette? Jeg hører nemlig andre toner fra Høyre på rådhuset. Pia Farstad von Hall, Høyres representant i byutviklingskomiteen, har jo for eksempel i E24 kalt Høyres kommuneplan fra 2015 for en «gavepakke» til byrådet og pekt på at den er svaret når det gjelder å finne areal til boliger i Oslo. Høyres troverdighet som styringsparti er i oppløsning.
Det har nå blitt veldig uklart hvilken byutviklingspolitikk Høyre egentlig vil føre hvis de skulle styre byen igjen en dag. Høyrepolitikere løper i debatten om kommuneplanen fra prinsipper og planer de selv har utarbeidet over en periode på tyve år i byråd, og fremstiller det som om det å ha slike planer er å gå til krig mot egen befolkning. Det er denne retorikken som skaper usikkerheten Pedersen beskriver, ikke det at vi som styrer kommunen må ha overordnede planer for utvikling som kan sikre forutsigbarhet og at vi møter byens samlede utfordringer.
Jeg skjønner godt at Christian Dreyer i Eiendom Norge nylig uttalte overraskelse og skuffelse over at Høyre har blitt et så defensivt parti når det gjelder boligbygging i hovedstaden. Hva mener Høyre skal legge grunnlag for byutvikling i Oslo vest, om ikke kommuneplanen? Og la meg for øvrig gjenta dette: Byrådets politikk som beskrevet i forslaget til ny kommuneplan, er at byens småhusområder skal videreføres og ivaretas bedre enn i dagens plan. Her er det faktisk tverrpolitisk enighet. (Det ene unntaket er Smestad, hvor byrådet mener det er riktig å utvikle området ved stasjonen.)
At Høyre vil ha minst mulig endringer i nærmiljøet til kjernevelgere i Oslo vest, er kanskje ikke overraskende. Men jeg synes det er skuffende av to grunner: For det første viser det liten tiltro til at endringer på utvalgte steder kan være en positiv utvikling. Kan ikke et nytt strøk med boliger på Statnett-tomta på Montebello bli fint og tilføre området nye kvaliteter? Jeg mener jo, hvis det gjøres riktig – og det skal sikres gjennom offentlig planlegging som sikrer gode kvaliteter. All utbygging skal dessuten behandles og vedtas i åpne og demokratiske prosesser, hvor bydelen også medvirker.
Det andre problemet med Høyres ytterst restriktive holdning til byutvikling i utvalgte områder på vestkanten med god kollektivdekning, er at det betyr at det da må bygges enda mer enn byrådet legger opp til i Oslo øst, hvis vi skal kunne møte fremtidens boligbehov. Alternativet er å la prisene skyte i været pga knapphet på boliger. Vi i byrådet mener det blir å svikte de unge og de som vil flytte til Oslo for å studere eller jobbe. Vi i byrådet mener også at ikke det er rimelig at nesten all byutvikling i Oslo mot 2040 skal foregå i indre by og i Oslo øst, slik Høyre øyensynlig vil.
Har Oslo Høyre nå virkelig løpt fra tyve års byutviklingspolitikk og sin egen kommuneplan fra 2015 – eller er Pedersens «krigserklæring» bare lettvint og tom retorikk i media? Folk har krav på svar.
Rasmus Reinvang (MDG)
Byrådssekretær i byrådsavdeling for byutvikling
Les også: