Akersposten

«Høyre tuller med tall og ødelegger ressursdebatten»

Jorunn Folkvord i Utdanningsforbundet Oslo: «Voksen skole får nesten 2 millioner mindre i grunntildeling enn Bestum skole i Ullern bydel, selv om skolene har like mange klasser. Det tilsvarer kostnadene til 2,5 lærere. Og Bestum har ikke for mye, men Voksen har definitivt for lite.»

«Husebye snakker om kutt, men i 2019 ble grunnskolene i Vestre Aker tildelt 44,9 millioner i ekstra midler som en følge av at det har blitt innført minstenorm for lærertetthet. Det tilsvarer mer enn 7000 kr. pr. elev.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2019 kl 14:31

Vi i Utdanningsforbundet Oslo er de første til å påpeke at ressurssituasjonen for mange Osloskoler har vært kritisk i mange år. Vi har jobbet grundig med dette over tid og underbygger våre påstander med tall og fakta. BU-leder i Vestre Aker, Yngvar A. Husebye fra Høyre, kommer med påstander om skoleøkonomien i Akersposten (18.11.19) som er totalt løsrevet fra virkeligheten. Dette gjør det vanskelig for oss som prøver å føre en faktabasert debatt.

Utdanningsforbundet Oslo har igjen og igjen vist de praktiske utslagene av den trange skoleøkonomien over hele byen. Vi har blant annet forklart og dokumentert at skoler med like mange klasser får svært ulik grunntildeling.

Voksen skole får nesten 2 millioner mindre i grunntildeling enn Bestum skole i Ullern bydel, selv om skolene har like mange klasser. Det tilsvarer kostnadene til 2,5 lærere. Og Bestum har ikke for mye, men Voksen har definitivt for lite.

Forskjellene mellom Voksen og Bestum oppstår fordi pengene fordeles til skolene etter antall elever, ikke antall klasser. Denne stykkprisfinansieringen ble innført av Høyre i byråd i 2003, og i perioden 2011-2015 ble det i tillegg gjennomført omfattende kutt. Da var ikke Høyre bekymret for skoleøkonomien, men nå roper de om krise.

«- Oslo vest er kuttet inn til beinet, og det blir det skader av,» sier Husebye til Akersposten. Vi i Utdanningsforbundet Oslo ser at det finnes skoler med for lite penger over hele byen. Husebye viser til en rapport som konkluderte med at Oslo vest drives «på grensen av det forsvarlige». Rapporten er fra 2017 og den bruker tall fra 2015, dvs. den økonomiske situasjonen Husebye kritiserer er den hans eget parti var ansvarlig for. Siden 2015 har det skjedd mye med økonomien i Osloskolen.

Husebye snakker om kutt, men i 2019 ble grunnskolene i Vestre Aker tildelt 44,9 millioner i ekstra midler som en følge av at det har blitt innført minstenorm for lærertetthet. Det tilsvarer mer enn 7000 kr. pr. elev. Til sammenligning fikk bydel Søndre Nordstrand tildelt litt over 5000 kr. pr. elev. Dette rimer ikke så godt med at Oslo vest «kuttes til beinet».

Men det gir faktisk ikke mening i å snakke om penger pr. elev, hverken på bydelsnivå eller skolenivå. Det er ikke enkeltelever som koster i skolen, det er hver klasse - for hver klasse må ha en lærer.

Som en følge av stykkprisfinansieringa er mange av klassene i Oslo underfinansiert. Og Voksen og Bogstad skoler, som mangler så mye som 20 % elevmasse på å få full pott, har liten glede av at Ris ungdomsskole er 99 % full. Tilsvarende er det i Søndre Nordstrand bydel; det hjelper ikke Klemetsrud skole som har 34 % «for få» elever at Hallagerbakken er 93 % oppfylt.

Problemet handler ikke om øst og vest, det handler om fullfinansiering av klasser. Innføring av minstenorm for lærertetthet (lærernorm) har hjulpet mange skoler, men vi har fortsatt et godt stykke å gå. Et første skritt er å ha en faktabasert debatt. Vi i Utdanningsforbundet Oslo håper Vestre Aker Høyre vil bidra til det framover.

Jorunn Folkvord
kontaktperson grunnskole i Utdanningsforbundet Oslo

LES OGSÅ: – Oslo vest er kuttet inn til beinet, og det blir det skader av

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...