Akersposten

«For noen vil kjøttgryta alltid være halvtom»

«Det er mange ting å ta tak i politisk for å bedre situasjonen for norske elever og sykehjemsbeboere. At man velger å bruke kruttet sitt på å protestere mot en reduksjon av kjøttforbruk, virker tafatt,» skriver Ellen E. S. Oksavik, NOAH Foto: Markus Spiske

Det finnes et parti som mener at tanken på en kjøttfri dag i uken er så hårreisende at de føler behovet for å programfeste at de aldri vil foreslå det. Det finnes politikere som kjemper for kjøttspising med en sånn pasjon at jeg lurer på hvor det kommer fra, hva motivasjonen er.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Folkeaksjonen nei til mer bompenger er et slikt parti, og partileder Cecilie Lyngby går hardt ut mot MDG for at de foreslår halvering av kjøttforbruk for sykehjem, og at mat som kjøres ut til skoleelever i Oslo skal være uten kjøtt. Det er mange ting å ta tak i politisk for å bedre situasjonen for norske elever og sykehjemsbeboere. At man velger å bruke kruttet sitt på å protestere mot en reduksjon av kjøttforbruk virker tafatt.

Man kan jo velge å se på det som at noen tar bort kjøttet, eller man kan se på det som at man får inn mer variert og næringsrik plantekost, men for noen vil kjøttgryta alltid være halvtom. Jamfør FNBs og Frps påtatte ramaskrik over at noen kjøttboller hadde litt linser i seg. Det eneste som var sjokkerende ved saken var at det ble skrevet en artikkel om det. Av reaksjonen virker det som om FNBs partileder tror linser er et annet ord for sagmugg.

Cecilie Lyngby skriver at det er vanskelig å forstå hvordan MDG kan mene at grønnsaker og frukt hentet fra utlandet er mer klimavennlig enn norsk kjøtt. Det er ikke noe de mener, det bare er sånn. Frakt utgjør normalt en svært liten del av klimautslipp for mat, og kjøtt har et langt høyere klimagassutslipp enn grønnsaker og belgvekster. CICERO skriver i sin rapport «Klimagassutslipp fra norsk mat» fra 2019 at kjøtt utgjør 12% av det vi spiser, men utgjør 46 % av matutslippene. Animalske matvarer utgjør totalt 80 % av matutslippet.

Jeg er helt enig i at vi bør velge kortreist og norskprodusert mat der vi kan. Vi må gi bonden en inntekt å leve av, og subsidier og insentiver bør vris mer mot produksjonen av plantebasert mat. Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat) bør avvikles, da vi ikke trenger statspålagt reklame for å spise mer av noe vi allerede spiser for mye av. Vi spiser i dag dobbelt så mye kjøtt som vi gjorde på 50-tallet. Det vil si at en 80-åring på et sykehjem ved halvering av kjøttmengden trolig vil spise omtrent like mye kjøtt som hen var vant til i oppveksten.

90% av landbruksarealet i Norge brukes til fôrproduksjon. Dersom vi reduserer kjøttspisingen og antall dyr vi holder, kunne vi hatt mer av kornet til eget forbruk, redusert importen av matkorn og kjøtt, samt redusert importen av soya som legger press på regnskogen i Brasil. Med riktige tiltak kan selvforsyningsgraden vår øke, i henhold til Nordlandsforskning. Vi kunne dyrket mer grønnsaker og proteinrike belgvekster. Havremelk med jod og kalsium er et godt alternativ til kumelk, både til skiva, i frokostblandingen og i baking, og ved satsing på norsk produksjon kan vi gjøre bedre bruk av den gode havren vi produserer. Vi kan lage plantebaserte kjøtterstatninger av norske råvarer som havre, erter og åkerbønner. Et lavere kjøttforbruk kan også gi oss en mer variert kost og en bedre helse.

Å begrense mengden kjøtt og animalske matvarer vi spiser er det viktigste og enkleste tiltaket vi kan gjøre i kosten for å redusere klimagassutslipp og redusere vår påvirkning på naturen. Å legge politiske føringer for kjøttkonsum i institusjoner for å nå utslippsmål er ikke respektløst, det er et svært godt tiltak som kan ønskes velkommen.

Ellen E. S. Oksavik
NOAH-frivillig

LES OGSÅ: "Hvorfor skal byrådet plage unge og eldre i Vestre Aker og Ullern?"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...