Akersposten Media

Akersposten

«Det er byrådet som handler på utbyggernes premisser»

PÅ UTBYGGERES PREMISSER: Oscar Chr. Husebye mener at det å legge opp til å rive småhusområder som her på Smestad for å bygge blokker, ikke er fremtidsrettet boligutvikling.

Hvorfor bygge ned småhusområdene, som hjelper svært lite med hensyn til bedring av boligmarkedet, når det finnes mange andre alternativer.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2019 kl 11:51

Byutvikling var en viktig sak denne valgkampen. Kanskje spesielt viktig i ytre by der man mange steder står overfor store endringer. Byrådet har varmt forsvart store utbyggingsplaner i ulike områder i ytre by den siste fireårsperioden. For to år siden gikk Agnes Nærland Viljugrein, AUFs daværende leder i Oslo, hardt ut med tittelen «Det er ingen menneskerett å ha en eplehage sentralt i Oslo». Viljugrein mener de borgerlige partiene handler på «villaeiernes premisser», når en samlet borgerlig side ikke ønsker å tillate storstilt fortetting i småhusområder som Grefsen, Smestad, Slemdal, Borgen, Røa og Hovseter. Faktum er snarere at det er byrådet som handler på utbyggernes premisser.

Det er ingen tvil om at Oslo skal vokse fremover, riktignok noe mindre enn hva man tidligere trodde, og at det er for dyrt for særlig oss unge å komme inn på boligmarkedet. Løsningen på dette er likevel ikke å kaste familier i småhusområder ut av husene sine og ødelegge det mangfoldet og variasjonen av boliger vi er så vanvittig heldige å ha i Oslo. Det burde være et mål i seg selv at Oslo har størst mulig mangfold i boligmarkedet, også for oss som i fremtiden skal inn i det.

Det er billig retorikk når AUF-lederen skriver at Oslo Høyres nye - og helt riktige, syn på fortetting på blant annet Smestad kun er for «de aller, aller rikeste», og ikke for dem som ikke «tjener fett». «De aller, aller rikeste» er ikke en småbarnsfamilie eller minstepensjonist som bor i et rekkehus eller tomannsbolig på Grefsen eller Smestad – men snarere utbyggerne som profitterer på byrådets utbygningsiver. Det ble antagelig jubel hos disse da valgresultatet kom ut.

For å dempe den boligprisveksten byen har, er det avgjørende med gode tiltak som ikke går ut over boligmangfoldet. Regjeringen fastsatte for noen år siden nye krav til boliglån, spesielt for sekundærboliger, nettopp for å minske boligprisveksten og boligtrykket i Oslo. Kravet om egenkapital økte fra 15 til 40 prosent på sekundærboliger. Som en direkte konsekvens av de nye kravene kunne NRK melde at «Boligprisene i Oslo flater ut» noen måneder etterpå. I tillegg har regjeringen satt i gang en historisk utbygging av studentboliger. I 2019 – alene – er det satt av penger til 3400 nye studentboliger, som gjør det lettere for unge å bo og studere i byen vår.

Det er likevel viktig å ikke glemme at utbyggingen på bl.a. Smestad og Slemdal utgjør en forsvinnende liten del av behovet for boliger i Oslo fremover. Utbyggingsprosjekter i områder med mye gammel industri og næring, som Hovinbyen, utgjør en mye viktigere del av Oslos nødvendige utbygging fremover. Byrådet bør fokusere mye mer på å gjøre disse områdene bedre, miljøvennlige og attraktive.

I tillegg ligger det fantastiske muligheter til gode boområder og flere mennesker på Bislett, Sagene, Ullevål sykehus og Grünerløkka – om de rødgrønne tar til fornuft og støtter Høyres T-banetunnel der. Den gir 100 000 mennesker tilgang til T-banen og mulighet til å velge miljøvennlig. Det er sånn god miljøpolitikk er; å gjøre det lettere og bedre å velge grønt. Samme mulighet har man ikke på Smestad og Slemdal, der T-banene allerede er fulle, skolene sprengt og veiene ødelagt av trafikk fra før av. Har Raymond i det hele tatt besøkt områdene?

Høyre ble byens desidert største parti i år, og velgerne stemte grønnere enn noen gang. Det mener jeg er et tydelig signal om at man ikke bør ødelegge grønne lunger og småhusområder. Et tre er et tre, uavhengig om det står i en hage på Slemdal eller i Marka. Valget var også et tydelig signal om at man bør velge en T-banetunnel som gir flest mulig god tilgang til det grønne T-banenettet. Kollektiv i et voksende Oslo er avgjørende. Det bør byrådspartiene virkelig tenke på. En dårlig beslutning nå vil gi et dårlig resultat også om 70 år. Høyres tunnel gir mange flere i byen en god T-bane.

Mye kan skje i byrådsforhandlingene, men det vil være et historisk feilgrep å fortette resten av småhusene våre i Oslo og bygge en diger T-banetunnel der vi allerede har en. Det blir spennende å se hvilken byutvikling byen vår får om byrådspartiene blir enige om en plattform. Jeg er bekymret.

Oscar Chr. Husebye (H)
BU-medlem i Vestre Aker og bystyrevara

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...