Akersposten

«Ensidig om Smestad»

Eivind Trædal, bystyrerepresentant for MDG.

«Akerspostens lesere fortjener en mer balansert debatt om kommuneplanen enn det Akerspostens redaksjonssjef legger opp til,» skriver Eivind Trædal (MDG).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.07.2018 kl 00:21

Vidar Bakken, redaksjonssjef i Akersposten, skriver indignert kommentar rettet mot byutviklingsbyråd Hanna Marcussen den 28. juni, der han kontrasterer byrådets argumentasjon for å ta ut Nedre Grefsen som utviklingsområde, men beholde Smestad. Men holder Bakkens argumenter vann?

Les Vidar Bakkens kommentar her

Et av hovedargumentene er at byrådet «roter med begrepene» når Smestadkrysset omtales som et kollektivknutepunkt. Men i Smestadkrysset finner vi både bussholdeplass og T-banestopp med høy frekvens. På hvilken måte mener Akersposten at dette ikke er et kollektivknutepunkt? Til å være et så sentralt argument, er det oppsiktsvekkende at dette ikke blir begrunnet. Det kjører mange tomme T-banevogner på denne strekningen. Tilbudet er godt, men befolkningstettheten er ennå lav.

At byrådet ønsker at Smestad skal fungere som nærmiljøsenter for flere innbyggere kan heller ikke oppfattes som særlig kontroversielt. Det betyr ikke, slik Bakken ser ut til å tro, at byrådet dermed hevder at ingen handler eller benytter seg av lokale tjenester på Smestad i dag. Det betyr ganske enkelt at flere vil kunne gjøre det i framtiden, og at funksjonen som nærmiljøsenter vil styrkes.

Bakken mener det er «uforståelig» at folk kan ha lyst til å bo på stedet de har vokst opp. Det sier kanskje mye om hvor fastgrodd dagens situasjon har blitt i Oslo. Over hele Norge, også i Oslo, finner du folk som er glade over å kunne bli i sitt nærmiljø, og gi barna den samme typen oppvekst de selv har. Bakken mener tilsynelatende at det naturlige er at folk ikke har denne muligheten i Oslo, men i stedet tvinges til å bosette seg andre steder av mangel på tilgjengelige boliger. Men dette er ikke en naturtilstand, det er et utslag av politiske valg. Dette byrådet mener at det er mål at folk skal kunne bli boende i nærområdet om de ønsker det. Det målet blir lettere å oppnå når bydelene har et større mangfold av boligtyper, fra leiligheter til rekkehus og eneboliger.

Å kalle dette for «sosial boligbygging for rikinger» er den logiske konklusjonen på et svært ulogisk resonnement fra Bakkens side. Ulikhetene i byen vår er stor av flere grunner. En av dem er utvilsomt at store deler av byen har en boligstruktur som skviser ut folk med en vanlig inntekt. Økt antall boliger på markedet vil naturligvis også påvirke prisen. Bakken legger til grunn at prisen er konstant uansett tilbud, en forutsetning som åpenbart ikke holder vann. Uansett er det paradoksalt at Bakken tilsynelatende forsøker å bruke argumenter mot “rikinger” for å ta til orde for status quo, som utvilsomt lukker folk med en vanlig inntekt ute av det lokale boligmarkedet.

At Bakken mener at den eneste grunnen til at noen kan ha en annen mening om fortetting i området er at de ønsker profitt, er kraftig kost. La oss huske på at de som tjener på fortetting i stor grad er folk som ikke bor i et område i dag, men som får muligheten til å gjøre det i fremtiden. Det er åpenbart vanskelig å inkludere fremtidige innbyggere i inkluderingsprosesser. Men det de mange flere enn utbyggere og spekulanter som tjener på at flere boliger blir tilgjengelige i attraktive og mangfoldige boligområder med godt lokalt tilbud og godt kollektivtilbud. Fortetting trenger ikke bety «nedbygging» eller «rasering» som enkelte hevder.

God journalistikk kommer fra engasjement, og det er nesten umulig å skulle være «objektiv". Allikevel gir Bakkens mistenkeliggjørende og syrlige tone inntrykk av en journalist som har tatt på seg rollen som aktivist. Akerspostens lesere fortjener en mer balansert debatt om kommuneplanen enn det Akerspostens redaksjonssjef legger opp til.

Eivind Trædal
bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne

Les Vidar Bakkens kommentar her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...