Akersposten

«Skulle gjerne hatt en prat med Lan Marie Berg»

MANGE SPØRSMÅL: Lan Marie Berg opplyste fra bystyrets talerstol at Sollerudstranda var inne igjen. Skjermdump fra bystyremøtet. Akersposten har aldri møtt Lan Marie Berg og har derfor ikke foto av henne.

Plutselig ut av det blå kom Sollerudstranda som utskipingshavn for masser inn i planen igjen. Overraskelsene står i kø – eller mangel på styring, heter det.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2019 kl 15:57

Først en liten oppklaring. Denne kommentaren var egentlig klar før valget, men vi holdt den igjen på grunn av at vi ikke ville at den skulle oppfattes som et innlegg i valgkampen. Siden har det kommet famøse angrep på Lan Marie Berg, som har fått stor oppmerksomhet. Det førte til ytterligere utsettelse, da vi ikke ønsker at denne kommentaren skal oppleves som om den kommer i kjølevannet av netthetsen som byråden ble utsatt for.

Flere i bystyret fikk hakeslepp da miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) for to uker siden gikk opp på bystyrets talerstol og informerte om at Sollerudstranda igjen var tatt inn i forslaget som utskipingshavn for masser fra vannbehandlingsanlegget. Hvordan kunne det skje?

Les saken: Så kom sjokket fra MDG-byråden: Sollerudstranda blir anleggsområde i syv år likevel

Vann- og avløpsetaten har forsøkt seg med en forklaring som ikke står til troende, hvor de blant annet skriver:

Utskiping på Sollerudstranda er et tiltak for å minske massetransport på vei, redusere klimautslipp fra utbyggingen, og minske ulempene i nærområdene ved Huseby og Makrellbekken.

Utskiping ved Sollerudstranda har hele tiden ligget inne i planforslaget, men ble i sommer vurdert tatt ut (uthevet av meg). Imidlertid er det gjennom de videre vurderingene blitt klart at en slik endring vil gi vesentlig større belastning fra massetransport ved Makrellbekken og Huseby enn det som var lagt til grunn i det opprinnelige planforslaget. En slik endring ville kunne utløse behov for ny høring. Utfra en helhetlig faglig vurdering har Vann- og avløpsetaten nå besluttet å opprettholde forslaget om utskiping av masser fra Sollerudstranda.

Det er jo rett og slett ikke sant det VAV skriver, når de sier at Sollerudstranda ble vurdert tatt ut. Tvert imot har VAV sendt ut informasjon til skole, barnehage og berørte rundt Sollerudstranda hvor det blant annet står:

Vann- og avløpsetaten har lagt bort hoveddelen av planene (uthevet av meg) om anleggsarbeid ved Sollerudstranda. Opprinnelig var planen å bruke den planlagte Sollerudtunnelen til massetransport ved byggingen av det nye vannbehandlingsanlegget under Husebyskogen.

Følg Akersposten på Facebook.

Massene skulle fraktes på transportbånd inne i tunnelen, og videre til et midlertidig kaianlegg ved Sollerudstranda for uttransport med lekter. Disse planene er nå lagt bort (uthevet av meg).

Den drøyt 3 km lange Sollerudtunnelen mellom Sollerud og Huseby skal fortsatt bygges og omfattes av reguleringsplanen. Tunnelen skal drives fra Huseby, og massene skal tas ut via en tunnelportal på Makrellbekken og videre ut på ring 3.

Da er det rett og slett ikke sant det VAV skriver, at Sollerudstranda ble vurdert tatt ut i sommer. Det står svart på hvitt at planene er lagt bort. Til alt overmål bekrefter VAV overfor Akersposten følgende: Dette er en beslutning som ble tatt av byråden i samråd med Vann- og avløpsetaten.

Før dette sier i tillegg vikarierende byråd for Lan Marie Berg, Arild Hermstad (MDG), i et intervju med Akersposten 12. juli:

– Sollerudstranda er en perle og et mye brukt friområde for befolkningen i Bydel Ullern. Det må vi bevare, også i byggeperioden. Opprinnelig var planen å skipe ut masser med lekter fra Sollerudstranda via en tunnel fra Huseby. Den planen legges nå bort (uthevet av meg). Jeg har bedt Vann- og avløpsetaten se på andre løsninger for å fjerne masser når ny vannforsyning skal bygges. Massene skal nå fraktes med lastebil og blant annet brukes til å utvide Drammen havn.

Så er det store spørsmålet: Har VAV gått imot de føringer som er lagt i saken fra byrådsavdelingens side, når Lan Marie Berg går opp på bystyrets talerstol og informerer om at VAV igjen har valgt Sollerudstranda som utskipingshavn – eller er dette gjort i forståelse med Lan Marie Berg? Det er jo i høyeste grad et betimelig spørsmål, som også er sendt Lan Marie Berg og byrådsavdelingen. Akersposten har i to omganger bedt om intervju eller i det minste en kommentar fra byråden, men får ikke noe svar, bortsett fra at en byrådssekretær er oppmerksom på ønsket om intervju. Det er ikke første gang.

Det er snakk om en byråd som knapt har satt sin fot i Vestre Aker, bortsett fra et besøk på Voksenenga Nærmiljøhage i august for to år siden. Dette er altså den ansvarlige byråden for vannbehandlingsanlegget og ikke minst Røatunnelen, to svært store og betydningsfulle prosjekter for befolkningen i bydelen. Lan Marie Berg stiller blant annet ikke på folkemøter, men sendte for eksempel en byrådssekretær på folkemøte om Røatunnel i november 2017, som forsiktig sagt hadde lite å komme med i en tid hvor Oslopakke 3 var i spill.

På folkemøtet i år, i regi av Røa vel, om Røas utvikling og Røatunnel som premiss for utviklingen, ble byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen spurt av møteleder fra scenen om hvorfor Lan Marie Berg aldri kommer til bydelen. Marcussen hadde naturlig nok ingen forklaring på det.

Akersposten har i flere omganger møtt og hatt byråder fra alle partier og byrådsleder Raymond Johansen i tale. Ordfører Marianne Borgen har vi også møtt både her og der. Men aldri Lan Marie Berg. Det er svært besynderlig med tanke på hvilket ansvar hun har for de nevnte prosjektene. Ofte tar også byråder kontakt med Akersposten, fordi de har viktige ting å fortelle om ting som angår bydelen. Det har heller ikke manglet på oppfordringer fra vår side. Vi blir vanligvis bedt om å sende spørsmål på mail uten mulighet for direkte oppfølgingsspørsmål eller blir henvist til en eller annen etat for å få svar.

I Akerspostens 114 år gamle historie tror jeg aldri at avisen har opplevd å ikke møte en styrende politiker i løpet av fire år i byråd.

Og apropos styring. Vannbehandlingsanlegget er helt uten styring. Det er det bare å slå fast. Det er et herlig rot med forslag til hvor administrasjonsbygget skal ligge, med halvhjertede forsøk på å finne alternativer. Det kom som en stor overraskelse på alle at uansett hvor man ville legge administrasjonsbygget, så ville det bli rigg- og anleggsområde og portal med industristøy i syv år, rett overfor en av Oslos største barneskoler, Huseby skole. Skolen er ikke blitt hørt i planleggingsfasen og rektor, FAU og driftsstyre ved skolen forstår ikke hvorfor de ikke er tatt med i prosessen. Hvor ble det av de kritiske spørsmålene?

Hvor var byråd og rådgivere da VAV kom med planer for å bygge i Husebyskogen og uten planer for erstatningsarealer. De kunne vel ikke være så historieløse at de ikke hadde hørt om den betente ambassadesaken og løftene om varig vern av Husebyskogen. Ikke nok med det. Byrådspartiene gikk inn for vern, før de så snudde igjen. På den annen side skal det skytes inn at Høyres løfter om fulle erstatningsarealer for ambassadetomten i Husebyskogen ikke er fulgt opp siden bystyrevedtaket i 2004. Det begynner å bli en stund siden. Det mangler fortsatt 10 mål med friområde.

Så er det dette med Sollerudstranda, som helt åpenbart er uten noen form for styring. Sollerudstranda kom inn som en overraskelse like før første høringsrunde. Inntil da hadde VAV sagt at all transport av masser skulle gå over Huseby. Så gir byråd Hermstad klar beskjed om at Sollerudstranda ikke er aktuell og at massene skal tas ut ved Makrellbekken, mens neste byråd går opp på talerstolen og sier at det blir Sollerudstranda likevel.

En rekke personer og interessegrupper var i arbeid for å finne gode løsninger for å få transportert ut masser fra området ved Makrellbekken, med så få konsekvenser som mulig for nærmiljøet. VAV bekreftet at de satt i forhandlinger med Statens Vegvesen og Bymiljøetaten om påkjøringsrampe til Ringveien for frakt av masser. Daglig leder Njård kalte det for øvrig et svik, at det frivillig drevne skianlegget skulle stanses i fire år i stedet for to år.

Politikerne hadde hastemøter i bydelsutvalgene i sommer, for å rekke å komme med uttalelser til høringen. I Bydel Ullern mente politikerne at beslutningsgrunnlaget var for mangelfullt og utilstrekkelig til at det var mulig å fatte kvalitativt gode politiske vedtak. Maken har jeg ikke hørt i de 20 årene jeg har vært i Akersposten.

Kjente biologer og naturvernere advarer mot utbygging i Husebyskogen, og Naturvernforbundet arrangerte demonstrasjon foran rådhuset. Midt oppe i dette kaoset har altså Mattilsynet truet med millionbøter, med en frist som innebærer at hele dette prosjektet skal turbovedtas, mens det er flere spørsmål enn svar knyttet til prosjektet. Summert er dette ikke noe mindre enn en skandale når det gjelder dette enorme prosjektet, med døgnkontinuerlig drift i syv år og med en prislapp som har passert 10 milliarder kroner. Hånden på rattet snakkes det mye om når det gjelder politisk styring. Her er ingen hånd, og ingen aner hvor rattet er.

I siste orientering fra VAV om igjen å velge Sollerudstranda står det: «Utskiping på Sollerudstranda er et tiltak for å minske massetransport på vei, redusere klimautslipp fra utbyggingen, og minske ulempene i nærområdene ved Huseby og Makrellbekken.»

Akersposten har i den anledning, bedt om et klimaregnskap med hensyn til utkjøring av masser på vei med dieseldrevne lastebiler, sammenliknet med langsomtgående, dieseldrevne lektere sjøveien. Vi vil også se et regnskap med hensyn til støy, hvor opplasting av masser i fjell på lastebil og utkjøring på vei sammenliknes med transport på bånd ut på Sollerudstranda og lasting over på lektere. Dette kommer vi tilbake til.

I mellomtiden ligger Røatunnelen i en skuff hos Bymiljøetaten, snart ett og et halvt år etter at byråden bestemte at det skulle utredes på nytt, om det skulle bli lang eller kort tunnel. I mellomtiden snakker MDG miljøtunnelen ned i flere sammenhenger, selv om det er enighet om denne i Oslopakke 3.

Spørsmålet er, hvor er du Lan Marie Berg? Vi vil gjerne treffe deg. Du er også byråd for dem som bor utenfor Ring 2. Vi lover å ikke snakke om snøen som falt i fjor eller rettere sagt for to år siden på Tryvann. Trærne der skal få dø i fred.

Vidar Bakken
Redaksjonssjef Akersposten

Følg Akersposten på Facebook.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...