Akersposten

«Gleden ligger i livet»

Bjørg Duve, journalist.

«Se alltid lyst på livet», synger Lillebjørn Nilsen. Hør på ham. Det er et godt råd.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.12.2019 kl 15:36

Vi står på terskelen til et nytt år. Ja, et nytt tiår. Det viser seg at hvert tiår har ulike preg. Det skal bli spennende å se hva som vil gjøre 20-tallet forskjellig fra det tiåret vi nå er i ferd med å forlate. Det blir trolig ingen brå overgang. Endringene kommer over tid.

Jeg er ingen stor spåkone når jeg sier at klima kommer til å sette sitt preg på det kommende tiåret. Klimaaktivist nummer 1 – Greta Tunberg – ble i desember kåret til årets person av det amerikanske tidsskriftet Time Magazin. Klimaendringer kommer til å stå på agendaen i årene som kommer – hvis ikke har vi tapt.

Når det gjelder det nye året som ligger ubrukt foran oss, så vil det bringe gleder og sorger – slik alle år gjør. Livet består av opp- og nedturer. Det som er viktig, er hvordan vi velger å takle vanskelige situasjoner når de oppstår. Ved en positiv holdning, oppfattes ikke det som ligger foran like håpløst sammenlignet med om en i utgangspunktet tar sorgene på forskudd.

«Se alltid lyst på livet», synger Lillebjørn Nilsen. Hør på ham. Det er et godt råd.

Uansett om vi er unge eller gamle – middelaldrende for den saks skyld – så har vi alle noe i «ryggsekken» vår. Det er der vi putter opplevelsene våre – både de som gjør at vi blomster og har det godt, men også det som er vondt og vanskelig – ja, som kan oppleves som umulig å snakke om.

Derfor er det godt å vite at ungdommen har et sted å gå. Nemlig til Ung Arena Vest, som åpnet i høst. Akersposten skrev om stedet 14. oktober i forbindelse med åpningen. De holder hus på Majorstuen og kan hjelpe mange unge som strever med å finne sin vei her i livet.

Noe av det vi vet er med på å skape opp- og nedturer – er forventninger. Vanskelig blir det hvis en ikke er flink nok til å snakke om det med dem det angår. Det gjelder i forhold til ting som skal skje, men også forventninger til andre mennesker – og, ikke minst, hva forventer vi oss av selve livet?

Forventninger er med oss hver dag og gjelder selvsagt alle dager i året, men jul og nyttår er så absolutt en tid på året hvor ulike forventninger kan komme til å kollidere. Sammenstøtene kan bli kraftige – direkte ødeleggende. Tradisjoner og forventninger går hånd i hånd disse dagene.

Det vi kan gjøre med selve livet – er å leve det. Være i sammenheng med andre mennesker samt oppleve noe i fellesskap. Vi kan berike livet med gode hendelser og opplevelser – så som å være med når Bydel Ullerns Kulturambassadører inviterer deg og meg med på konsert.

Samle opplevelser er en daglig foreteelse for oss alle og har ingenting med alder å gjøre. Uansett skavanker, helseproblemer – psykiske og fysiske – og uten hensyn til hva vi bærer med oss av tyngende opplevelser i ryggsekken, du og jeg må være aktive i det å leve.

«Du må hele tiden skape livet ditt», uttalte bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Akersposten i forbindelse med at hun rundet 60 år 16. oktober.

Skyv skavanker og det du ikke kan gjøre noe med, bakover. Rett blikket mot hva du selv kan gjøre for å få et godt liv ut fra akkurat dine forutsetninger – og så vil du oppleve at gleden ligger i selve livet!

Jeg ønsker alle et riktig godt og innholdsrikt nytt år!

Bjørg Duve
journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...