Akersposten Media

Akersposten

«Er dette nyordet i 2020?»

Bjørg Duve, journalist

Vi gjør oss mange tanker om hva et nytt år vil bringe. Denne gangen har vi også begynt på et nytt ti-år – nemlig 20-tallet. Hva venter oss der framme? Er «eldreenergi» årets nyord i 2020?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2020 kl 14:22

Eldrebølgen har i vår tid fått et helt nytt innhold. Det er ikke lenger et skremselsord. Vi ser ikke for oss en tsunami av gamle, som vil komme til å knekke ryggen på velferdsstaten. De unge skal ikke forespeiles å synke i kne under byrden av hjelpetrengende og demente.

Vi skal på ingen måte skamme oss over at vi lever lenger, og vi skal ikke frykte en alderdom der vi anses kun å være til bry og heft. I Bydel Ullern har en for eksempel bedt om at eldre skal melde seg til tjeneste i de kommunale barnehagene for å skape en rikere opplevelse. De to eldresentrene i bydelen kunne ikke drives på samme måte som i dag, uten et korps av frivillige. Jeg vet at bydelen ønsker at flere melder seg til tjeneste på ulike arenaer for å bidra til vårt felles beste.

Sissel Gran besøkte Ullern kultursenter 3. april i fjor. Samlivsterapeuten har begynt på en oppdagelsesreise inn i den tredje og fjerde alder. Selv er hun ikke 70 år ennå. Noe av det hun erfarer på sin vei, er at ordet eldrebølge må gå ut av bruk.

– Det er en energibølge som kommer, skriver Sissel Gran i Morgenbladet 20.-26. desember i fjor. Det var en tidligere ingeniør som ropte det til henne fra salen under et foredrag på Aukra bibliotek. Energibølge sier noe om den kraften de eldre representerer, og det setter søkelyset mot den energien som ligger i bølgen. Det er eldreenergien som skylder inn.

Sissel Gran ønsker å renvaske alderdommen. Få bort det gamle tankegodset om hva eldre er. Hennes erfaring er at eldre mennesker ønsker å bli sett, anerkjent og brukt.

Fortell oss at vi fortsatt er viktige i samfunnet. Det mange frykter aller mest, er å bli skjøvet ut. Eldre mennesker sitter inne med erfaringer samfunnet egentlig ikke har råd til å kaste vrak på. Ved å usynliggjøre, taper fellesskapet. Ved å la de eldre være til nytte, tilføres energi og det skapes livsglede.

Sissel Gran minner oss også på at inni er vi alltid unge. Se forbi rynkene og de grå hårene. 2020 kan bli et spennende år – og for mange kanskje også en ny begynnelse. La eldreenergien slippe til!

Bjørg Duve
Presseveteran

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...