Akersposten Media

Akersposten

«Tenk at det betyr så mye for følelsen av velvære»

En smilende Bjørg etter et besøk hos frisør-Jørgen på Ullern kultursenter denne uken. Foto: Marit Fabritius

Ja, så sitter jeg her i stolen. Endelig! I speilet ser jeg inn i øynene til Jørgen «Frisør». Han sier: – Ja, her trengs det å klippes!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2020 kl 18:06

Jeg kunne ikke være mer enig. Jeg skulle ha klippet meg for seks uker siden. Da hadde jeg time, og håret var allerede for langt da. Men et virus fra fjerne strøk gjorde at Erna og co sørget for at det ikke ble noe av. Norge ble stengt – og det på en mye mer brutal måte enn de gammeldagse fellesferiene.

Da var også Norge på mange måter stengt – men, på en helt annen måte og vi visste når alt var normalt igjen. Vi kunne ferdes fritt – og det gjorde vi – og vi ble ikke korona-smittet på den tiden.

Han tar i håret mitt. Kjenner på bustehodet han skal gå til angrep på for å få meg til å se ut som meg selv igjen.

Eller … kanskje ikke?

– Jørgen, skal vi prøve noe annet?

Han ser på meg. Tar mer på håret. Kjenner etter.

– Ja, hvorfor ikke?

Han tenker kanskje: «Hva kan gjøres her?»

– Hvordan vil du ha det?

– Det er du som er herre og mester over håret mitt. Hva foreslår du?

Jeg er ikke engstelig for å legge mitt hår i Jørgens hender. Han er en kunstner med saksen. Det vet jeg. Jeg vet også at han har vært junior-norgesmester i klipping. Han har klippet hår ii snart 60 år, og jeg ser at han i en alder av 74 år, er glad for å være tilbake på plass. Han står bak ryggen min på Ullern kultursenter og tenker, tar på håret – fram og tilbake – selvsagt tar han utfordringen og sier:

– Dette skal vi få til.

Jeg vet også at han har klippet modeller. Da måtte han lære seg å vurdere hvordan han skal klippe frisyrer i forhold til ansiktsform og annet.

Jeg gir ham frie tøyler og ser at han går i gang.

Du verden så godt det skal bli å få stelt håret igjen. Tenk at det betyr så mye for følelsen av velvære. På den andre siden av gangen er Vigdis i gang med å stelle føttene. Det må også gi en deilig følelse av velvære. Enkle, dagligdagse hendelser er i gang igjen – og godt er det, men … den verden vi skal tilbake til blir forskjellig fra den vi lukket ned. Hvorfor skal ikke også jeg bli annerledes – i alle fall på håret?

Jeg er ikke den eneste som sitter i en frisørstol i disse dager. Fotterapeuter, fysioterapeuter, barnehager og skoler er også så smått i gang. Erna har begynt å åpne opp. Nå er det opp til deg og meg om dette går bra – eller om vi får en ny lukningsperiode.

Alt tyder på at det samfunnet vi skal gå inn i når pandemien må gi tapt, vil bli forskjellig fra det som vi er i ferd med å legge bak oss. I disse krisetider har vi sett at vi kan hive oss rundt og skape nytt – og det i rekordfart! Alle er på tå hev for å se hva en kan gjøre. Kreativiteten blomstrer og forskning på vaksine og medisiner foregår i ekspressfart. Det som ville ha vært en lang prosess tidligere, får en nå raskt stablet på bena. Tankevennende er det at en del elever gjør det bedre med hjemmeskole. Bør vi tenke nytt om skolen? Hva er galt med slik vi gjør det nå?

Kan vi lære noe av alt det vi registrerer i denne prosessen? Kan vi gjøre ting annerledes enn i dag? Hvordan vi bygger opp samfunnet og får det til å fungere, er ikke underlagt naturlover. Vi – innbyggerne – skaper samfunnet. Er det nå vi får muligheten til å gjøre endringer, slik at vi blir en del av et mindre stresset samfunn?

Alt skal selvsagt ikke endres, men dette har vist oss at det faktisk er forbedrings-potensiale – og det er jo glimrende! Det betyr muligheter!

Det er å håpe at vi denne gangen lærer at beredskap er nødvendig – helt nødvendig. Faktisk livsnødvendig. En av grunnene til at vi ikke hadde ting og tang på lager, er at det koster penger.

Ja, beredskap koster.

Om en stund – når oppgjørets time er her – ser alle og enhver at det er svimlende dyrt å ikke ha beredskap.

– Slik, sier Jørgen. – Ser det bra ut?

Han har hentet fram speilet, slik at jeg også kan se meg bak, forfra og fra siden. Jeg er så absolutt meg selv – men du verden også forandret. Fått av meg det som opplevdes som noe viltvoksende, og er i ferd med å skape meg ny - men nå må håret få vokse litt igjen før han tar saksen fatt for en ny klipp.

Jeg ser på meg selv – smiler. Løfter blikket og øynene våre møtes i speilet.

– Strålende, Jørgen! – Så godt å ha deg tilbake. Takk!

Bjørg Duve
journalist

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...