Akersposten Media

Akersposten

«Bilen gir oss en fantastisk frihet – hjelp oss til å la den stå!»

Bjørg Duve, journalist.

«Men alle kan ikke gå, sykle, bruke kollektiv transport eller gjøre seg nytte av el-sparkesykkel. Det kan innebære at mennesker, som allerede i dag har problemer med å forflytte seg uten bil, får et enda større problem. De begrensningene som gjøres av bilbruk, kan være med på å øke isolasjon og ensomhet.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2019 kl 12:10

Bilen gir oss en fantastisk frihet. Den bidrar til at vi kan leve rikere liv. Vi kan forflytte oss, slik at vi kan være sammen med venner og bekjente. Få opplevelser. Delta sammen med andre. Vi kan kjøre til andre, som kanskje trenger vår hjelp. Vi kan kjøre et sted for å glede andre. Bilen kan være redskapet som gjør at vi er en del av et fellesskap. Mange stortrives bak rattet. Bilen er med på å gi oss livsglede.

Bilen forurenser. Ingen tvil om det. Den tar plass. Mye plass – enten det er når vi forflytter oss eller når vi skal sette den fra oss. Det spiller ingen rolle om det er fossilt brennstoff eller el-bil. Bilen – slik vi kjenner den i dag – er en miljøbelastning.

Vi kan ikke bygge oss ut av kø-problemene, og vi må finne nye motor-løsninger. Enten bilen går på bensin, diesel eller bruker batteri – så er den et miljøproblem. Bil og bilbruk er per i dag ikke bærekraftig. Derfor haster det med å finne de nye løsningene, og de unge er – forståelig nok – utålmodige.

Vi har tatt de første skrittene inn i det som kalles det grønne skiftet. Klima- og miljøutfordringene krever en omstilling til et samfunn hvor utvikling og vekst må skje innenfor det naturen kan tåle. Denne omleggingen kommer ikke til å skje smertefritt. Hver og en av oss vil måtte ta grep, slik at vi mennesker ikke fortsetter å påvirke klimaet på en negativ måte.

Denne omleggingen vil påvirke våre liv. Dette skiftet vil gjøre at din og min hverdag blir annerledes. Det vil kreve noe av oss. Foreløpig har vi ikke oversikt over på hvilken måte. Til nå har Oslo-folk fått merke at det blir vanskeligere og vanskeligere å få parkert bilen. Det gjør politikerne med hensikt, slik at de får redusert bruken av bil.

I disse dager er det alle de nye bomstasjonene i hovedstaden som skal få ned bilkjøringen og bedre luftkvaliteten i den europeiske miljøhovedstaden i 2019 – Oslo. På noe lengre sikt er boligbygging i nærheten av kollektivlinjene, et virkemiddel for at folk skal la bilen stå. Vi vet hvordan boligutbygging – blant annet i vårt område – skaper motsetninger og heftige debatter. Dette vil vi få mer av fordi utbygginger påvirker våre liv. Mange føler seg rammet av utviklingen.

Ingen tvil om at ulike tiltak vil virke. De vil også påvirke våre liv. Mange holder derfor noe igjen. Vil la utviklingen gå langsommere. Se resultater av de endringer som gjøres før neste skritt tas. De streikende skoleelevene lurer på om det går fort nok.

Men alle kan ikke gå, sykle, bruke kollektiv transport eller gjøre seg nytte av el-sparkesykkel. Det kan innebære at mennesker, som allerede i dag har problemer med å forflytte seg uten bil, får et enda større problem. De begrensningene som gjøres av bilbruk, kan være med på å øke isolasjon og ensomhet.

Det kan også føre til isolasjon på den måten at ensomme mennesker får mindre besøk. Telefon og data-kommunikasjon er vel og bra, men kan ikke erstatte det å være nær andre mennesker. Ta på dem. Gi dem en klem – eller få en. Disse tekniske løsningene kan være svært gode i mange sammenhenger – ja, helt nødvendige – men de kan ikke erstatte det å være sammen med noen. Ikke minst det å kunne være sammen med andre over litt tid.

Jeg utfordrer politikere og byråkrater til å komme med forslag til hvordan mennesker kan få hjelp til å være sosiale, oppleve noe sammen med andre, være en del av fellesskapet, få helsebringende kulturelle opplevelser, motvirke faren for å isolere medmennesker samt hindre dem i å bli ensomme – og samtidig la bilen stå.

Bjørg Duve
journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...