Akersposten

Mener disse boligene aldri skulle vært tillatt

OMSTRIDT: Bildet er fra slutten av byggeprosessen og står nå ferdig. Nabolaget er klar på at de nye beboerne er hjertelig velkomne, selv om det er en pågående strid med Plan- og bygningsetaten. Foto: Privat

Bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker har gått til det skritt å be bystyret om å gå Plan- og bygningsetaten etter i sømmene i en omstridt byggesak i Vækerøveien.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2016 kl 21:22

RØA: En byggesak i Vækerøveien på Røa har vakt oppsikt ikke bare i nabolaget, men også i det politiske miljøet. Nå er to omstridte villaer ferdig bygget og solgt. Naboenes klager til Plan- og bygningsetaten (PBE) er ikke tatt til følge i saksbehandlingen.

Det er normalt at naboer klager i byggesaker uten å få medhold, men bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker mener at naboene i denne sammenheng har hatt en god sak. Hovedankepunktet har vært at de nye villaene er lite tilpasset og harmonerer dårlig med nærområdet med sine flate utsiktstak, i en bebyggelse hvor dette er et fremmedelement. Samtidig er det ikke rettet kritikk mot arkitekturen sett isolert fra nærområdet.

- Klart brudd

Naboene og Utvalget for harmonisk fortetting i småhusområdene (UHF) mener dette er et klart brudd på småhusplanen, som er gjeldende reguleringsplan for området. Et enstemmig bydelsutvalg mener at PBE kan ha gjort grove feil i sin anvendelse og forståelse av småhusplanen. Det er gitt flere dispensasjoner i byggesaken. I den forbindelse har bydelsutvalget gått til det ualminnelige skritt å be bystyret kreve en lovlighetskontroll for å kunne verifisere de gitte dispensasjonene.

- Grovt eksempel

– At Plan- og bygningsetaten tolker dette som harmonisk utbygging er ufattelig. Man kan ha mistanke om at det som foregår der inne ikke er helt bra, sa leder av bydelsutvalget, Lars Asbjørn Hanssen (H).

Hanssen var i likhet med de andre politikerne opptatt av at det ikke er meningen at de nye beboerne på noen måte skal føle seg rammet av vedtaket.

Medlem av byutviklingskomiteen, Yngvar A. Husebye (H), mente denne byggesaken er et grovt eksempel på feil saksbehandling.

– Her er det dispensasjoner, hvor det ut fra lovteksten ikke skulle være mulig å dispensere, sa Husebye under sitt innlegg.

- Kraftig signal

Nestleder i bydelsutvalget, Terje Bjøro (V), understreket at tillatelse av slike bygg er et signal om ny "rasering" av småhusområdene.

– Dette er i total disharmoni med bebyggelsen i et ensartet område. Vi ønsker ikke denne utviklingen videre og med vedtaket gir vi et kraftig signal om hva vi mener om saken, sa Bjøro.

Under møtets «åpen halvtime» understreket leder av UHF, Kjell F. Jacobsen, som selv bor i nabolaget, at flere liknende byggesaker står for tur, hvor det planlegges tilsvarende villaer i ensartede bomiljøer. Han mener naboene i Vækerøveien hadde helt rett i sine klager under saksbehandlingen.

Rammer ikke nye beboere

– Nå står det der ferdig bygget – et prosjekt som man burde skamme seg over, sa Jacobsen blant annet.

Han understreket at dette ikke på noen måte skal ramme de som flytter inn, som er velkomne i nabolaget, eller utbygger som har søkt rammetillatelse og dispensasjoner. Det er PBE, som han mener ikke har fulgt reguleringsbestemmelsene i småhusplanen.

UHF har også pekt på at tre tidligere byråder Anne K. Tornås, Grethe Horntvedt og Merethe Agerbak Jensen alle i sin funksjon som byutviklingsbyråder, i tur og orden, har bedt om at PBE måtte innskjerpe praktisering av småhusplanen. UHF mener at det er på sin plass at byråd/bystyre på nytt ser på PBEs praktisering av småhusplanen.

Vedtaket

Vestre Aker bydelsutvalg behandlet saken i møte 17.03.2016 og fattet følgende vedtak:

Vestre Aker bydelsutvalg støtter naboene til Vækerøveien 179s innsigelser mot Plan- og bygningsetatens tolkning av småhusplanen og ber Oslo bystyres byutviklingskomite kreve en lovlighetskontroll for å kunne verifisere de gitte dispensasjonene.

Plan- og bygningsetaten har fått spørsmål om hvordan etaten ser på bydelsutvalgets vedtak. På grunn av påskeferien vil etaten vente med å svare til etter påske.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...