Akersposten

Med blåtrikken rett utenfor døren

13-trikken - Blåtrikken – stopper rett utenfor døren til Stoppestedet, som huser Ullern kultursenter og ungdomsklubb. Dette er en av de eldre trikkene som kjører i dag, av type SL-79. De ble satt i trafikk fra tidlig fra 1982. Foto: Bjørg Duve

– Jeg synes det er flott at den gamle, ærverdige stasjonsbygningen brukes fra ni om morgenen til ni på kvelden, sier Carina Dybdahl, kulturleder på Ullern kultursenter til Akersposten. Den eldre garde er der på dagtid. Om ettermiddagen overtar de unge.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2019 kl 10:24

LILLEAKER/STOPPESTEDET: – Det er stor aktivitet hele dagen i dette huset, fortsetter Dybdahl. Hun legger til at hun synes det er flott den måten Mustad Eiendom har satset på bygget ved å pusse det opp, men har i tillegg også reist et nybygg ved siden av.

– Onsdagsforedragene, som Kultursenteret er kjent for, holdes i salen, sier Carina Dybdahl. Der er det en egen scene.

Stoppestedet

Stasjonsbygningen på Lilleaker, som i dag kalles Stoppestedet, rommer ulike aktiviteter for barn og unge og Ullern kultursenter. Det siste er for bydelens befolkning som er over 60 år.

Onsdag 8. mai blir det markert at bygget er 100 år. Klokken 12 skal lokalhistoriker og journalist Reidar Martinsen holde foredrag om den gamle stasjonsbygningen i den ærverdige bygningen.

Skandinavias første

I 1894 startet Kristiania Elektriske Sporvei (Blåtrikken) med Skandinavias første elektriske sporveislinje – Briskebylinjen. Den gikk fra Jernbanetorget over Briskeby til Majorstuen. Et enormt skritt å ta for på 1880- og 1890-tallet ble vognene trukket av hester. Den aller første gikk fra Stortorvet til Homansbyen, Vestbanen og Gamlebyen, som på den tid het Oslo.

LES OGSÅ: De to har 90 år på trikken

Trikken, som i dag lar folk komme av og på ved den ærverdige 100-åringen, heter 13-trikken på folkemunne. Den har følgende rute: Bekkestua – Lilleaker – Skøyen – Nationaltheatret – Jernbanetorget – Grünerløkka – Torshov – Storo – Grefsen.

Nye trikker bestilt

11. juni i 2018 ble det offentliggjort at byen skal få nye trikker. De aller første skal komme i 2020. Da kommer det to trikker av den nye typen, som kalles SL-18. De skal testes og evalueres før de kan settes i serieproduksjon. Kommunen regner med at alle de nye trikkene innfases fram til 2024.

Oslo kommune har bestilt 87 nye trikker fra Spania til mer enn fire milliarder kroner. Alle dagens trikker skal byttes ut og erstattes. Trikkene kommer fra Spania og, ja – de er blå.

LES OGSÅ: De to har 90 år på trikken

Da trikken kom til Lilleaker – 100-årsfeiring 8. mai

Slik ser trikkene ut som skal i trafikk i løpet av få år i Oslo. To av disse kommer allerede en gang i 2020.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...