Akersposten

"Massiv utbygging av Smestad er urealistisk"

DEBATT: Harald Hodt og Marianne Storhaug

OMRÅDET: Dette området på Smestad er i kommuneplanen tatt ut til bymessig fortetting.

I debattinnlegget fra Nabolagsgruppen Bevar Smestad blir det lagt vekt på at det er unødvendig å bygge ut på Smestad og at kommunevalget 2019 blir avgjørende for utfallet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Nabolagsgruppen Bevar Smestad – bevar den grønne byen tror ikke at det kommer til å bli en massiv bymessig utbygging av Smestad. Plan og bygningsetaten i Oslo Kommune (PBE) jobber fortsatt etter mandatet gitt i Kommuneplan 2015, fremmet av det borgerlige byrådet.

Etter dette har som kjent de borgerlige partiene i Oslo bystyre inntatt et tydelig standpunkt om at Smestad ikke skal utvikles bymessig, men at området skal utvikles i tråd med småhusplanen og tas ut av kommuneplanen som utviklingsområde. I forslag til revidert kommuneplan, fremmet av det rød-grønne byrådet, er også ambisjonen for utvikling av Smestad tatt noe ned, men denne planen har kun vært på høring foreløpig. PBE jobber altså fortsatt etter føringene i kommuneplan 2015, selv om det politiske landskapet er vesentlig annerledes nå enn det var da.

Nødvendigheten av å rasere et vefungerende bomiljø er heller ikke tilstede. Det identifiserte boligpotensialet i kommuneplanen overstiger det faktiske boligbehovet med 50.000 boenheter, eller nærmere 70%. Fallende etterspørsel og priser i boligmarkedet det siste året understreker at det ikke er nødvendig ødelegge velfungerende nabolag for å bygge store, nye boligvolumer nå.

Vi oppfatter at byens byråd har begitt seg ut på en krevende ferd: fortette kraftig på et av Oslos mest trafikerte og forurensede veikryss – som attpåtil har blant Oslos høyeste tomtepriser. De mest omfattende forslagene forutsetter at det gjøres omfattende infrastrukturgrep med både bane og vei – som henholdsvis Sporveien og Statens Vegvesen ikke har noen planer om å gjennomføre i uoverskuelig fremtid.

En tilsvarende utbygging kunne vært gjort mye enklere og mye rimeligere på mange andre steder. Det bekrefter også potensialet for nye boliger på nærmere 130.000, som politikerne og PBE selv har identifisert i kommunplan 2015, og hvor småhusområdene kun bidrar med 4000 boenheter. Massiv fortetting på Smestad monner lite i det store bildet, men ødelegger svært mye, og dette har heldigvis flere politikere begynt å innse.

Nabolagsgruppen Bevar Smestad deltar i samspillsgruppen til PBE, men dette er en gruppe preget av informasjonsoverføring, og vi opplever ikke at det er snakk om reell medvirkning og samspill. For eksempel ble de tre alternativene ble presentert av PBE og deres arkitekter på møtet 14.12.2017, uten at de var utsendt i forkant. På stående fot måtte man umiddelbart komme med sine synspunkter. PBE og deres arkitekter jobber nå videre med disse foreløpige skissene.

De tre områdestudiene skal, sammen med bydel Ullern sin mulighetsstudie, utgjøre et grunnlag for å utforme én plan for Smestad. Heldigvis skal ikke planen for Smestad til politisk behandling før ved årsslutt 2020. Før det er det et kommunevalg (september 2019), og vi ser allerede tegn til at byutvikling blir et sentralt tema i valgkampen. Dersom vi da får en annen farge på byrådet, er vi overbevist om at Smestad tas ut av kommuneplanen som utviklingsområde og utvikles i tråd med småhusplanen, slik de borgerlige har kjempet for det siste året.

Smestadgrendens vel og Nabolagsgruppen Bevar Smestad samarbeider tett og har sammenfallende synspunkter. Både bydel Ullern og bydel Vestre Aker har også vedtatt at de ønsker at Smestad utvikles i tråd med småhusplanen, noe vi er veldig glade for. Når lokale foreninger, beboere og lokalpolitikere står så samlet, forventer vi at dette tillegges vekt av både byrådet, bystyret og PBE.

Harald Hodt og Marianne Storhaug

Nabolagsgruppen Bevar Smestad - bevar den grønne byen

Nabolagsgruppen Bevar Smestad understreker at ingen av medlemmene fra Smestadgrendens vel eller Bevar Smestad har gitt Akersposten tilgang til arbeidsskissene vist i Akerspostens artikkel "100 prosent utnyttelse av Smestad".

Les også:

Byantikvaren om Smestad: Høy arkitektonisk verdi og viktig kulturhistorie

Høyre, Frp, MDG og Venstre "dropper" Kommuneplanen

Dette kan bli nye Smestad

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...