Akersposten

– Mange syklister opplever at denne dommen gjør dem rettsløse

Det var like ved Holmenkollbakken, i krysset Holmenkollveien/Kongeveien, ulykken skjedde i 2016. Arkivfoto

Etter at en bilist ble frikjent i lagmannsretten etter dødsulykken i Holmenkollveien i juli 2016, går sykkelblogger og jussprofessor ut og kritiserer dommen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.07.2018 kl 08:29

HOLMENKOLLEN: Fredag 22. juli 2016 i krysset Holmenkollveien/Kongeveien kolliderte en personbil med en syklist. Syklisten ble erklært død på stedet.

Ble først dømt

Tiltalte ble domfelt i tingretten den 21. april 2017. Både den tiltalte og Oslo statsadvokatembeter anket dommen, som gjaldt henholdsvis bevisdømmelsen og straffutmålingen. Dette skriver Dagsavisen.

I lagmannsretten ble tiltalte frifunnet. Et mindretall på tre dommere kom til at tiltalte ikke hadde opptrådt uaktsomt. Mindretallet la vekt på at tiltalte stoppet før kryssingen av motsatt kjørefelt, at syklisten var mørkkledd og holdt relativ høy hastighet.

Dommen er avsagt under dissens 4–3, slik at flertallet konkluderte med at bilisten burde dømmes. Men for at han skal dømmes kreves det minst et flertall på 5–2.

Saken er anket til Høyesterett av påtalemyndigheten ifølge tiltaltes advokat, Håvard Flatland. Dette skriver Dagsavisen.

– Uakseptabel dom

– Jeg synes at det er en uakseptabel dom som sender farlige signaler. Det er altfor lite krav til aktsomhet fra bilistens side, sier Olav Torvund til Dagsavisen.

Torvund er jussprofessor og styremedlem i Syklistenes Landsforenings lokallag i Oslo. Han skrev sist søndag et innlegg på bloggen sin, der han kritiserte dommerne i lagmannsretten.

– Mange syklister opplever at denne dommen gjør dem rettsløse. En bilist kan visst helt uten konsekvenser bryte vikeplikten og drepe en syklist, skrev Torvund i innlegget. Han skrev også at «et er tydelig at de fleste dommere er bilister som tenker «det kunne ha vært meg»».

– Handler om bevis

Til Dagsavisen sier advokat Håvard Flatland, som forsvarte tiltalte i Lagmannsretten:

– Dette handler om bevis, – og aktsomhetsvurdering. Så bilisten syklisten og burde bilisten ha gjort det? Det var vegetasjon i veiområdet som kunne ha betydning for sikten. Flere vitner hevdet at syklistens fart overgikk fartsgrensen. Her var det en sum av omstendigheter som ble vurdert konkret i saken. Her ble han vurdert aktsom, men det skjedde likevel en forferdelig ulykke.

Les hele artikkelen i Dagsavisen her

LES OGSÅ: Dropper spektakulært forslag etter mye motstand

– Kastet stein på syklister

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...