ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Man må tørre å stikke hodet litt frem

Annethe Østensen er klar for utstilling på Bogstad Gård fra lørdag 24. november. Foto: Fredrik Eckhoff

– Jeg er inspirert av gatekunst, det røffe, nedslitte vegger, naturen og lyset.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2018 kl 13:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BOGSTAD: Når kunstner Annethe Østensen inviterer til utstilling på Bogstad Gård, er det stor sjanse for å oppleve ekspressive og røffe verker, både abstrakt og figurativt – og kanskje en og annen skiløper.

Annethe Østensen, som er vokst opp på Grimelundshaugen på Vinderen, er nemlig opptatt av ski, med bakgrunn som aktiv i Heming i tidligere år. Hun er også mor til en ikke ukjent skiløper på toppnivå, Simen Østensen.

– Ja, noen skilløpere blir det også! Jeg går mye på ski. Da får jeg tømt hodet og brukt kroppen. Og plutselig dukker det opp ideer, sier hun.

Byttet genre

Mens hun fremdeles syslet i reklamebransjen, utdannet som hun er som markedsøkonom, var det rosemaling som var hennes store hobby.

– Men jeg gikk litt lei, sier hun og legger ikke skjul på at det heller ikke var det helt store markedet for rosemalingen. Timelønnen ble heller laber!

– Jeg fant ut at jeg ville gå over til maling på lerret, og i 2002 tok jeg steget og begynte på Det Tverrfaglige Kunstinstitutt, DTK, på Fornebu. Der var jeg ferdig i 2005, sier hun.

Siden den gang har Annethe Østensen jobbet som bildekunstner på heltid.

– Jeg syns jeg har veldig mye å gjøre hele tiden. Jeg har hele tiden hatt nye mål å jobbe mot og hatt mange utstillinger. Det er det som gir mest inspirasjon, sier hun.

Frihet

Hun setter stor pris på livet som kunstner, der hun har atelieret sitt blant rundt 30 andre kunstnere i et kunstnerfellesskap på Vøyenenga.

– Nå har jeg en frihet, jeg styrer arbeidsdagen selv. I perioder har jeg mye å gjøre, andre ganger er jeg helt fri, sier hun og påpeker at denne livsstilen krever selvdisiplin.

– Jeg har en forpliktelse overfor meg selv å dra på jobb hver dag, uansett om jeg merker at det kanskje er en dårlig dag.

– På en god dag kan et godt bilde være på plass på tre timer. Det er veldig gøy når det sitter med én gang, sier Østensen. – Mange lurer på hvor lang jeg bruker på å lage et bilde. Det er helt umulig å svare på.

– Legger inn hemmeligheter

– Hva kjennetegner kunsten din?

– Jeg maler ekspressivt, røft. Jeg er inspirert av gatekunst, det røffe, nedslitte vegger, naturen og lyset. Jeg blir også påvirket av årstider, det avgjør hvilken palett jeg bruker, sier hun og viser frem både abstrakte og figurative motiver, gjerne i kombinasjon.

– Jeg mener bldene mine er ujålete. Jeg liker også å skrible litt, legge inn litt hemmeligheter som folk kan finne når de ser bildet flere ganger, smiler hun.

– Kult lokale

Annethe Østensen har hatt mange utstillinger. Hun nevner at kunsten hennes er utstilt fast på Galleri Nobel ved Solli plass, og at hun jevnlig stiller ut på Galleri Soon. Galleri Walaker, på hotellet med samme navn, ved Sognefjorden, har bildene hennes også prydet veggene.

Når hun lørdag 24. november åpner en utstilling på Bogstad Gård, som skal vare helt frem til søndag 2. desember, er det andre gang hun stiller ut akkurat her. Da får hun også med seg den ganske sikkert folksomme julemarkedsdagen søndag 25. november på gården.

– Det er et fantastisk kult lokale. Det er litt rått, og det passer med mine bilder. Her blir det både abstrakt og figurativt, figurativt i et abstrahert miljø, forklarer kunstneren. Hun sier at hun forsøker å sette sammen en helhet, at det skal bli en rød tråd i utstillingen som vil innehold både akrylmalerier og grafiske arbeider.

– Er du spent på tilbakemeldingene når du stiller ut?

– Ja, men man må tørre å stikke hodet litt frem. Noen liker det de ser, noen liker det ikke. Det må man bare stå i. Det er alltid noe for noen! sier hun.

Lørdag 24. november klokken 12 åpner utstillingen altså, på Bogstad Gård. Utstillingen holder åpent fra klokken 12 til 16 hver dag frem til 2. desember, unntatt mandag, da er det stengt.

Annethe Østensen kommer til å være til stede alle dagene.