Akersposten

– Man blir så livredd for å dø

Anne Christin Grimstad Fjeld har vært alvorlig syk to ganger. Det fikk henne til å legge om til en sunnere og mer aktiv livsstil. Nå går hun 550 kilometer og arrangerer konserter til inntekt for Leger Uten Grenser. Foto: Privat

– Jeg tenkte at jeg kanskje skulle ha kort tid igjen å leve, sier Anne. Dagen etter at hun ble kreftoperert, satte hun seg klare mål. I juni skal hun gå fra Oslo til Trondheim, og hele turen er en lang musikalsk turné.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2018 kl 15:07

SØRKEDALEN: Det er i Sørkedalen det onsdag kveld braker løs, med kickoff-konsert – før Anne Christin Grimstad Fjeld går løs på sitt livs største eventyr, "Trask 2018". Anne skal i løpet av fem uker gå helt til Trondheim, og på veien skal hun arrangere og delta i ikke mindre enn ni konserter.

Bodde i Nordmarka

Hun har bodd mange forskjellige steder, blant annet tre år på Kikut i Nordmarka. Der bodde hun sammen med familien, mor, far og broren Carl Erik Grimstad, som for øvrig er kjent som både stortingspolitiker og tidligere soussjef ved Slottet.

Mens mor og fra drev kafeen på Kikut, gikk Anne og storebroren på Hakloa skole.

– Det var to skoler i marka, Hakloa og Bjørnholt. Vi hadde samme lærer, Alf Holter. Han jobbet på begge skolene, så vi gikk på skolen annenhver dag, sier hun.

Siden den gangen tidlig på 1960-tallet, har Anne bodd mange steder, i flere land og i mange fylker. Nå bor hun sammen med mann og tre hunder på Tjøme i Vestfold.

Ble syk

Sommeren 2015 ble tilværelsen hennes snudd på hodet.

– Jeg fikk kreft. Det går an å snakke om det. Det var eggstokkreft. Jeg gikk gjennom en stor operasjon og masse cellegift. Det gikk bra, helt til i mars i fjor. Da fant de kreft i en lymfeknute i lysken. Det var antakelig eggstokkreften som hadde spredd seg, sier hun.

Da ble den ny operasjon og en ny runde med cellegift, som hun var ferdig med i august i fjor.

Bestemte seg for å trene

– Fra den dagen jeg fikk greie på at jeg hadde kreft, begynte jeg aktivt å trene og fikk et mer bevisst forhold til kosthold og stress i hverdagen.

Siden har hun trent aktivt.

– Først var det gåing, så jogging, så løping. Jeg trener på rulleski, jeg svømmer, driver med slyngetrening og yoga, blant annet, sier Anne, som tenker tilbake på alle de vonde tankene hun gikk gjennom i periodene med sykdommen.

– Man blir så livredd for å dø. Jeg tenkte, skal jeg dø fra alle disse menneskene rundt meg? Man blir så svart i hodet at man må finne noen strategier.

Den aller viktigste strategien mot de dystre tankene ble fysisk aktivitet.

– Når jeg har begynt å bli svart til sinns, må jeg ta på meg løpeskoene. Trening er magisk. Det er så mange opplevelser når man er fysisk aktiv, sier Anne.

Ekstremt god effekt

Hun forteller at hun etter den første kreftoperasjonen satte seg et mål.

– Jeg bestemte meg dagen etter operasjonen. «Jeg kan vel ikke akkurat gå Birken til våren», sa jeg til pleieren. «Jo, hvis du trener så,» fikk jeg som svar. Jeg bestemte meg. Operasjonen var i juni, og jeg var ferdig med cellegift i november.

– Den første seieren var å komme meg til vasken på sykehuset. Men det tok ikke mange ukene før jeg kunne gå turer på noen kilometer. Jeg hadde en ekstremt god effekt av treningen, sier hun.

Noen måneder senere gjennomførte Anne Birkebeinerrennet.

Fikk idé om å gå

Anne Christin Grimstad Fjeld er sanger og har alltid drevet med musikk. Bak seg har hun blant annet mange år i NRK, der hun for eksempel har jobbet barneprogrammer både på radio og tv. Hun sto blant annet bak barne-tv-serien «Seljåsen dyretrall og trollevers».

Anne har også gjennomført mer enn 1000 konserter for Rikskonsertene. Nå er hun universitetslektor i pedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

– Nå skal du ut og gå, og du skal arrangere en rekke konserter. Hvordan skjedde det?

– Det begynte egentlig med det litt selvsentrerte prosjektet «å finne på noe som kunne få oppmerksomheten bort fra kreften». Jeg tenkte på at det å gå Birken hadde gjort meg veldig godt. Jeg tenkte på om jeg skulle gå gjennom alle kommunene i Vestfold. Jeg var også innom tanken å bestige fjelltopper, men jeg har sånn høydeskrekk…

Så fikk hun ideen om å gå til Trondheim, et ikke helt tilfeldig valgt mål, ettersom faren hennes kommer derfra, og hun dermed har familie der.

Konserter og penger til en viktig sak

Så var spørsmålet om hun kunne finne noe mer enn «bare» å gå denne lange turen.

– Jeg tenkte at det er forferdelig langt å gå, og at jeg måtte bruke det til noe mer. Kanskje jeg skulle bruke turen til en innsamling til et godt formål! sier Anne.

– Det hadde vært nærliggende å samle inn penger til Kreftforeningen og Aktiv mot kreft, sier Anne, som imidlertid gikk i en litt annen retning.

– Jeg har opplevd en fantastisk omsorg i helsevesenet, sier hun og påpeker at hun kunne fått en helt annen skjebne om hun hadde bodd et annet sted enn i Norge.

– Noen steder i verden hadde jeg bare blitt lagt på en seng for å dø. Da slo det meg at jeg skulle ringe Leger Uten Grenser og spørre om de kunne øremerke penger. De har noe som heter «Helsearbeid for mødre og barn i land med konflikter, krig og katastrofer». Det dreier seg blant annet om å følge opp gravide og fødende kvinner. De har bestemte prosjekter i land som Afghanistan, Pakistan og Den sentral-afrikanske republikk, forteller Anne.

– Jeg opplevde at den bestemte satsingen på kvinner «kledde» den bestemte kvinnesykdommen jeg har hatt, sier hun.

Starter i Sørkedalen

Onsdag kveld, 30. mai klokken 19, er det tid for kickoff-konsert for "Trask 2018" Sørkedalen kirke. Så går det slag i slag, mens Anne rusler i retning Trondheim.

Grunnen til at startstedet ble Sørkedalen, var at Anne spurte Sørkedalen-mann og jazzmusiker Georg Reiss om han ville være med på en konsert.

– Han lurte på om hun kunne arrangere kickoff i Sørkedalen kirke, og han har fått med seg Morten Gunnar Larsen på piano og Ståle Johan Ytterlid på sang. Elisabeth «Bettan» Andreassen skal også synge.

Rundt 160 musikere skal i aksjon i løpet av konsertserien opp gjennom Sør-Norge, og alle stiller opp gratis for det gode formålet. Det skal være konserter i middelalderkirker, på Hjerkinn, i Lillehammer sentrum og i Vår Frue kirke i Trondheim, blant annet.

– Og du synger selv på alle konsertene?

– Ja, jeg kommer til å synge en sang eller to på konsertene selv også, bekrefter hun.

Anne skal altså gå hele veien mellom hver konsert, men med ett unntak.

– Jeg jukser litt mellom Gjøvik og Lillehammer, når det er konsert på selve bussturen, men jeg kommer likevel til å gå rundt 550 kilometer, sier hun og understreker at hvis hun ikke klarer å gå hele den planlagte distansen, kommer uansett konsertene til å gå som planlagt på turen.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Fakta

Her er konsertene på turen:

Tirsdag 29. mai, kl. 19:00:
Kickoff på Skafferiet, Tjøme sentrum

Onsdag 30. mai, kl. 19:00:
Kickoff i Sørkedalen kirke

Søndag 3. juni, kl. 13:00:
Allsangkonsert på Lidskjalv, Gran

Søndag 3. juni, kl. 19:00:
Konsert i Mariakirken, Granavollen

Fredag 8. juni, kl. 19:00:
Konsert i Tingbygningen på Hunn, Gjøvik

Lørdag 9. juni:
Vetranbusstur Gjøvik - Lillehammer, musikalsk moro på bussen og konsert på Lillehammer, avreise Skysstasjonen Gjøvik kl. 12:00

​Lørdag 9. juni, kl. 14:00:
Konsert på Sigrid Undsets plass, Lillehammer

Torsdag 14. juni, kl. 19:00:
Konsert på Dale Gudbrands gard, Sør-Fron

Fredag 22. juni, kl. 18:00:
Konsert på viewpoint Snøhetta Hjerkinn

Tirsdag 26. juni, kl. 19:00:
Konsert på Oppdal turisthotell, Oppdal


Fredag 6. juli, kl. 18:00:

Konsert i Vår Frue kirke, Trondheim

Viktige penger

Til tross for at det skal arrangeres hele 10 konserter fra Sørkedalen til Trondheim, har Anne satt opp et svært beskjedent budsjett, penger som først og fremst skal brukes til utstyr, ettersom musikerne stiller opp gratis.

– Budsjettet er på drøyt 20.000 kroner. Alle penger som kommer inn utover det, går til Leger Uten Grensers prosjekt, sier hun.

På de fleste konsertene er det ikke inngangsbilletter. I stedet oppfordres publikum til å vippse penger til formålet.

Du kan lese mer om Anne Christin Grimstad Fjelds ambisiøse gåtur og omfattende konsertserie på Facebook-siden «Trask 2018» eller på hennes nettside.

Trask:

TRASK støtter Leger uten grenser og særlig deres arbeid med mødre og barns helse i land med krig, konflikter og katastrofer.

​TRASK omfatter fire delprosjekter, to "kulturprosjekter" og to "gåprosjekter"

​GÅPROSJEKTENE

​1. Jeg går Oslo-Trondheim. På forhånd skaffer jeg meg sponsorer som lover meg en viss sum for hver km. jeg tilbakelegger. Jeg går i tidsrommet 31/5 – 5/7 2018.

2. Alle andre kan også, hvor som helst, gå TRASK-turer. De kan skaffe seg sine sponsorer som lover dem en viss sum for hver km. de tilbakelegger. Turene må gjennomføres i tidsrommet 31/5-5/7 2018. Folk må gjerne delta på en eller flere av mine etapper.

​KULTURPROSJEKTENE

2. Jeg skal arrangere 9 større konserter langs ruta. Medvirkende er lokale og tilreisende utøvere. Alle er dyktige, noen "landskjente". Lokalmiljøer stiller velvillig opp og hjelper fram arrangementene. Konsertene presenteres lenger ned på siden.

​1. Jeg kommer underveis til å ha en rekke «solostunt»/ minikonserter, enten helt alene eller sammen med andre jeg møter på min vei. Altså: Jeg stopper på en kafe, ved en butikk, foran en kirke, på et bygdemuseum, i et galleri … og gjør noe som handler om sang og skravling.

Inntektene av gåprosjektene og kulturprosjektene går til LEGER UTEN GRENSER. Vipps-nummeret er: 508706

LES OGSÅ: Nei, sånn skal det jo ikke være!

Nye fartshumper og fartsgrenser i Bydel Vestre Aker

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...