Akersposten

«Må være en av tidenes dårligste ideer»

Vækerøveien i rushtiden er allerede trafikkert. Kan det bli langt verre om Ruter får stenge Vollsveien? Arkivfoto: Fredrik Eckhoff

Ruter vil rushtidsstenge deler av Vollsveien i Bærum. Det kan gi enorme konsekvenser for trafikken i Oslo vest. Mange av oss har kaoset i Vækerøveien for to år siden friskt i minne.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2017 kl 11:50

OSLO VEST/BÆRUM: Det er ikke første gang forslaget kommer opp. I 2015 gikk bærumspolitikerne imot stenging av deler av Vollsveien i rushtiden. Men bare to og et halvt år senere, har temaet kommet opp igjen. Ruter ønsker at det settes opp bommer, slik at bare bussene får kjøre gjennom dem, mens privatbilismen – og annen bilisme – blir henvist til andre veier. Bommen er planlagt ved Vollsveien/Storengveien, like ved Jar skole.

Hvorfor er dette viktig for oss i Oslo vest? Jo, fordi: En stor endring i trafikkapasiteten i Vollsveien vil ha innvirkning på trafikken i store deler av både Bærum øst og Oslo vest. Vi har ikke i dag mange traseer mellom Griniveien og E18 i dette området. All trafikk som IKKE ledes gjennom Vollsveien, har egentlig to valg? Enten må man komme seg oppover eller nedover lenger ut i Bærum. Eller så er det Vækerøveien så får det ekstra trykket.

Vi husker alle hvordan det gikk høsten 2015, da høyre felt i Vækerøveien, mellom Bærumsveien og Ullernchausseen, ble gjort om til kollektivfelt. Brått sto bilistene i kø i båe 15, 20 og 30 minutter lengre enn før. I Vækerøveien kunne man møte på køen helt oppe ved Røakrysset.

Og det er faktisk nesten ingenting mot hva bilister fra Bærum opplevde da de ble stående og stange i kø langt utover Bærumsveien og tilstøtende veier.

En av disse tilstøtende veier er nettopp Vollsveien, hvor det ble rapportert om en enorm trafikkøkning den gangen for to år siden.

Heldigvis tok det ikke mange ukene før de ansvarlige innså at kollektivfeltet i Vækerøveien var et feilgrep. Det var riktignok neppe på grunn av de enorme køene i Vækerøveien og utover i Bærum, men antakelig i stedet fordi det viste seg – ikke overraskende – at 32-bussen ble stående i akkurat den samme køen oppover Vækerøveien.

I forrige uke skrev Budstikka at Ruter altså – igjen – har et sterkt ønske om å stenge Vollsveien i rushtiden.

Hva skjer da? Vil alle de som i dag kjører oppover Vollsveien mot Bærumsveien eller opp mot Griniveien – eller den andre veien ned mot E18, slutte å kjøre bil og heller sette seg på bussen? Vil alle disse bilistene over natten innse at det er mye mer praktisk å sykle eller reise kollektivt? Vil alle over natten få tilrettelagt jobbhverdagen sin slik at de plutselig ikke er avhengig av bil i løpet av arbeidsdagen for eksempel?

Neppe.

Noen vil naturligvis finne andre løsninger, mens de aller fleste vil se seg om etter andre traseer. Skal de da innover mot Oslo, vil det være noen få muligheter. Enten Griniveien mot Røakrysset, og nedover Sørkedalsveien mot Smestad og Ring 3 – eller Bærumsveien mot Vækerøveien, ned mot Ring 3 eller E18.

Jeg sitter ikke på noen konkrete tall for antall biler som kjører Vollsveien i dag, ei heller Vækerøveien. Men en liten titt på den jevne trafikken i rushtiden i disse veiene sier nok om hva som omtrent kan skje hvis denne endringen gjøres. Det vil bli kaos. Igjen.

Som én skriver i kommentarfeltet til Facebook-gruppen «Informasjonsforum for oss som ferdes i Vækerøveien og området omkring» for noen dager siden: «Ufattelig. For en gjeng grønnsakshuer. Etter å ha feila så forferdelig i vækerøveien skal de gjøre tilsvarende galskap bare året etter.»

Sett bort i fra at det faktisk er to år siden feilen ble gjort og ikke ett, her nok denne karen inne på noe. Men jeg tror ikke det sitter en gjeng med grønnsakshuer og planlegger dette i Ruter. Derfor tror jeg også at de kommer til å tenke seg en god del flere ganger før de struper biltrafikken i Vollsveien i rushtiden.

Det hører også med at bærumspolitikerne vinteren 2015 uttalte seg om nettopp et slikt forslag. Da sa Bjørn Røtnes (H), leder i sektorutvalg for miljø, klima og kommunalteknikk i Bærum: – Dette er i beste fall en skrivebordsøvelse og fullstendig urealistisk.

Hva har endret seg så voldsomt siden 2015?

Fredrik Eckhoff
redaktør, Akersposten

Les også: Persrevyen gjør comeback

De vil redde Vækerø politistasjon

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...