Akersposten

– Må innrømme at hjertet stoppet opp et lite øyeblikk

Ingeborg Løvenskiold og Knut Fjerdingstad er begge strålende fornøyde med at den ærverdige, 130 år gamle dukkestuen nå er tilbake der den sto frem til 1982, på tomten til Øvre Ullern Gård. Nå vil den få en flott plassering midt i Generallunden boligsameie på Åsjordet. Foto: Fredrik Eckhoff

– Nå er ringen sluttet, konstaterer Ingeborg Løvenskiold. Den flotte, gamle dukkestuen ble torsdag flyttet tilbake der den sto.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2018 kl 10:45

ÅSJORDET: Dukkestuen ble satt opp på Øvre Ullern Gård i 1887, som en gave til den gang åtte år gamle Agnes Løvenskiold av hennes grandtante Agnes Meyer.

Agnes Løvenskiold var barnebarn av Herman Severin Løvenskiold (1838-1910), selveste hoffsjefen, som også bodde på gården.

LES OGSÅ: Agnes' dukkestue skal tilbake til røttene

Måtte flyttes på

Da Selvaag bygde ut området med terrasseblokker tidlig på 1980-tallet, måtte dukkestuen vike plassen på den lille høyden den sto på. Ingeborg Løvenskiold, tippoldebarn av Torvald Meyer. Oldemoren hennes, som også het Ingeborg, var en av Meyers døtre og giftet seg med hoffsjef Løvenskiold.

Ingeborg Løvenskiold vokste opp på Ullern Gård og lekte mye i dukkehuset som barn. Hun flyttet fra gården da hun giftet seg i 1965, men ble gjenforent med dukkehuset da hun altså overtok det i 1982.

– Dukkehuset har stått i hagen, og det har fått tilsyn, men tidens tann tærer, sier Løvenskiold, som er veldig glad for at det flotte dukkehuset, som altså er mer enn 130 år gammelt, nå får sin renessanse ved siden av ruinene av våningshuset som brant ned i 1988. Det er bare noen titalls meter fra der det sto tidligere.

Onsdag fikk hun se hvordan dukkestuen forsiktig ble heist opp på lasteplanet.

– Jeg må innrømme at hjertet stoppet opp et lite øyeblikk, sier hun.

Torsdag ble torsdag flyttet fra hennes hage i Hoffsjef Løvenskiolds vei, ikke mange hundre metrene fra Generallunden boligsameie. Men turen tok tid, fordi broen over t-banen ikke kunne brukes til dette formålet. Dermed gikk ferden (såvidt!) under broen til Øvre Ullern terrasse, opp Hoffsjef Løvenskiolds vei, ned Vækerøveien og opp Ullern allé. Eskortert av politimotorsykler med blålys, fant dukkestuen hjem igjen.

Det sto om bare noen få centimetere, men det gikk fint å frakte dukkestuen under broen ved Hoffsjef Løvenskiolds vei og Øvre Ullern terrasse torsdag.

– Dukkestuen har betydd enormt mye for meg, og nå er ringen sluttet. Det kommer tilbake til sitt opphav, sier hun og forteller at hun onsdag var og besøkte graven til Agnes Løvenskiold.

– Det var bursdagen hennes. Derfor passer dette veldig bra, sier hun.

Et lite museum

Agnes’ – og Ingeborgs – gamle dukkehus har nå fått et nytt fundament og skal pusses opp. Dukkehuset har sin venneforeningen i Generallunden boligsameie, og der er de veldig fornøyde med å få denne lille skatten.

Her rygges dukkestuen i retning der den skal stå. På den lille haugen fotografen her står, var den plassert frem til 1982. Nå skal den sto rundt 50 meter unna.

– Nå overtar venneforeningen arbeidet, men Ingeborg kommer jo til å følge med. Hun sitter i styret, sier Knut Fjerdingstad, en ildsjel i sameiet og mannen som sammen med Ingeborg Løvenskiold, har mest ære for at flyttingen nå er gjennomført.

– Nå skal vi pusse opp dukkestuen, og mye kommer til å bli gjort på dugnad, sier Fjerdingstad, som forteller at Ingeborg Løvenskiold har bevart de originale dukkestuemøblene, og disse vil bli plassert i dukkestuen når den står ferdig restaurert.

– Det blir et lite museum i seg selv, sier han og forteller at de kommer til å la publikum få tilgang til å se dukkestuen innvendig et par ganger i året.

– Og alle som klarer å få tak i meg eller en av de andre som har nøkkel, får også lov til å ta en titt, smiler han.

LES OGSÅ: Agnes' dukkestue skal tilbake til røttene

Her kommer dukkestuen oppover Ullern allé:

Dukkestuen flyttes

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...