Akersposten

– Må få flere kvinner inn i forskning

Hanne Bjurstrøm, likestillingsombud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vi ser at norske jenter i stadig større utstrekning tar høyere utdanning, men vi ser også at både jenter og gutter er veldig tradisjonelle med hensyn til hvilke utdanninger de søker seg til, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. Torsdag er det FNs internasjonale dag for kvinner og jenter innen forskning.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2021 kl 09:15

OSLO: – Det er kanskje litt underlig, når vi her i landet er kommet langt innen likestillingen på svært mange områder, fortsetter Bjurstrøm og ser gjerne at den kommende generasjon velger mer utradisjonelt.

– Samfunnet trenger at flere kvinner kommer inn i de mannsdominerte yrkene – og omvendt.

Det har lenge vært kjent at jentene er på full fart inn i høystatusyrker som leger og advokater.

– Det er bra, men vi trenger også at gutter søker seg til de tradisjonelle kvinneyrkene.

Dette er trolig en større utfordring. Blant annet fordi lønnsforskjellene er store på høystatus- og lavstatus-yrker. Det vil trolig være en større utfordring for guttene å søke seg til yrker som er dårlig betalt og som kanskje ikke nødvendigvis har hundreprosentstillinger.

– De tradisjonelle industriarbeidsplassene er i ferd med å bli rasjonalisert bort så guttene blir tvunget til å tenke i nye baner.

Ulike fagutdanninger er i ferd med å få større status enn tidligere.

Må forske på kvinners helse

I Norge er det omtrent like mange kvinner som menn som avlegger doktorgrad. Men vi har færre kvinnelige professorer enn mannlige. Forskning er fortsatt et område med skjev fordeling av kjønnene. Ifølge UNESCO er andelen kvinnelige forskere på rundt 30 prosent.

– Jeg er veldig opptatt av det kommer flere kvinner inn i forskningen fordi da vil også andre perspektiver komme med i hva det forskers på, sier Bjurstrøm og trekker fram kvinnehelse.

– I dag forskers det mye på menns helse. Det viser seg at de resultatene ikke bare kan kopieres over på kvinner. Det kan få katastrofale følger, sier Bjurstrøm og legger til at større mangfold innen forskningen betyr at det er tilgang på flere flinke forskere.

– Her spiller kvinner en viktig rolle, sier Hanne Bjurstrøm og legger til at i Norge er det omtrent like mange kvinner som menn som avlegger doktorgrad.

– Men vi har færre kvinner i toppjobbene.

Globalt er det flere kvinner enn menn som tar bachelor- og mastergrader.

Korona-eksamen

Skriftlig eksamen er avlyst på de videregående skolene, men muntlig skal avvikles – slik det nå ser ut med hensyn til koronasituasjonen.

– Vil dette få et negativt eller positivt utslag på likestillingen framover?

– Det er for tidlig å si, men jeg tror ikke det, sier Bjurstrøm, men legger til kanskje jentene kommer bedre ut fordi det nå blir standpunktkarakteren som blir gjeldende.

– Når det gjelder muntlig eksamen, vil de som er verbalt sterke – uansett kjønn – trolig komme best ut av den situasjonen.

Hjemmekontor

– Vil det at menn og kvinner nå blir bedt om å jobbe hjemme, gjøre at likestillingen tar et skritt tilbake?

– Jeg er ikke så bekymret for det. Kanskje faller det noe tilbake akkurat nå, men når vi er tilbake i en mer normal arbeidssituasjon, tror jeg at arbeidet for økt likestilling mellom kjønnene kommer til å fortsette, sier Hanne Bjurstrøm, som mener at kvinner selv må være med på å ta ansvar for arbeidsfordelingen i hjemmet.

Hanne Bjurstrøm, likestillingsombud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...