Akersposten

– Turen inn hit er spesiell fordi du «går av deg» byen og alt rundt

– Det spøker ikke her, konkluderer bestyrer Marius Bakken (41), og legger raskt til at dette stedet er preget av gode opplevelser, glede og friluftsliv.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

MARKA: Det er absolutt ingenting som minner om grøssene i Jan Kjærstads roman «Berge», med bestialske mord på en hytte ved Blankvann i Nordmarka, når man entrer tunet til Studenterhytta innenfor samme område.

Etter om lag fem kilometers gange fra Åmot bru i Sørkedalen, oppover skogsveier og mellom stolte furutrær, åpenbarer det seg fire bygninger på en høyde med vakker utsikt utover skogen. Stinettet og geografien, gjør at vi nå befinner oss både avsides og samtidig nær byen. En liten sti fører bade- eller fiskelystne til Blankvann, enten man ønsker å lokke den skye ørret eller abbor, eller duppe kroppen. For ekstra nysgjerrige gjester er det verdt å vite at vannet er 58 meter dypt, og ryktene sier at det er rester av en gammel vulkan.

– Studenterhytta er en av Nordmarkas største betjente overnattingssteder med til sammen 64 sengeplasser. Stedet ligger innenfor markagrensen, på Kjellerberget ved Blankvann. Hit kommer du til fots, på sykkel eller på ski, forteller Marius i det katten «Tiger» tar oss i mot, som om han var vertskapet, og kry vil vise frem sitt bruk.

– Han har overlevd alle årstider i Nordmarka, i snart to tiår, og tre eiere, skjønt det er uklart hvem som eier hvem. I tillegg har det vært noen basketak med skogens egne dyr som hare og rev, forteller bestyreren og legger smilende til at den gråspraglete katten er en egen institusjon.

Høsten er høysesong

– Vi tar imot enkeltgrupper fra 15 til 64 personer, forteller Marius i det vi spaserer over tunet, på vei inn i Kjellerberget restaurant, videre gjennom kjøkkenet for så å lande i stuen hjemme hos Marius og kona Tone.

Tre hovedbygninger danner et tun. Kjellerberget Restaurant, Familiehytta og den store OSI-hytta med soverom, peisestue og dusj. Booker man Studenterhytta, er stedet til bruk for én gruppe av gangen. Derav er kurs og konferanse, i kombinasjon av faglig påfyll og hygge, privat anliggende uten forstyrrende element fra andre gjester. Stedet er velegnet for foredrag, drøftinger og gruppearbeid.

På kjøkkenet lukter det av nybakt brød, kling og kaffe. Stedet er drevet av Marius, som i 2011 flyttet opp hit med billedkunstner og samboer Tone Bjordam. Mens hun holder fokus på kunstkarriere, bruker Marius tiden på drift av stedet, med arrangementer og tilstelninger for bedrifter, organisasjoner, private selskap i tillegg til studentgrupper. I kompaniskap med storebror Guttorm Bakken (44), og tidvis deres foreldre som bidrar med servering og skrubb, er Studenterhytta i dag rene familiebedriften.

Naturlig og oppriktig byr stedet seg frem velkomment. Som om det åpner seg og vennlig vinker gjestene inn. I veggene sitter rik historie om den tid da hytta ble bygget kun for studenter og delvis også av studenter. Men den tid er forbi, og i dag er Marius og Guttorm også vertskap for både bedrifter, organisasjoner og private arrangement.

– Vi har hatt flere bryllup her, og det har forekommet at bruden har ankommet med ski på beina, og vielser utført av prest eller dommer på tunet, smiler Marius, men legger til at majoriteten av tilstelninger er for bedrifter, organisasjoner og studentgrupper som ønsker seg et samlingspunkt i inspirerende omgivelser, omgitt av natur, smiler Marius og Guttorm samstemte.

– Da tar gjestene turen inn og ut til fots, hvor de har tid til frokost, og tiden på tunet. Og så er man er sammen over tid, og man fyller denne med nye og uventede opplevelser i naturskjønne omgivelser, legger Guttorm til.

Ingen kafédrift

Studenterhytta var lenge kun for studenter, men på 80 og 90-tallet gikk besøkstallene ned blant studentene, og det ble da åpnet for andre grupper i tillegg.

– Det krever en viss inntjening til vedlikehold og drift av et så stort og gammelt sted, og vi måtte ta et valg i forhold til kafédrift, eller arrangement og tilstelninger med overnatting

– Vi har dessverre ikke servering til forbipasserende og turlystne lenger. Det å drive kafé er arbeidskrevende, og det var ikke lenger bærekraftig med kun to faste ansatte, med tanke på våre ønsker om å satse på arrangementer. Salg av 20 kaffekopper og vaffelsalg stod i veien for matlagning og forberedelser til overnattende grupper på seminarer og bryllup, forteller Marius, og legger til at om det dukker opp noen på tunet så hender det seg det ordner seg med en kaffekopp eller en brus.

Volleyball, kubb og skiskyting

– Det finnes muligheter for tilrettelagte aktiviteter, hvis ikke kunden vil finne på noe selv. For noen er det nok å gå på ski inn til hytta, men andre ønsker noe mer, sier Marius.

Studenterhytta byr på en unik ramme med skog og natur, og en ro som gir grobunn for økt kreativitet, nytenkning, aktivitet og teambygging.

– På tunet er det plass til aktiviteter og samvær, mulighet for grilling og bål. Og etter god middag med gode råvarer, i den tradisjonsrike restauranten, disponerer gjestene peisestua i OSI-hytta på den andre siden av tunet til fest og hygge.

Klimaregnskap

Skidag med jobben om vinteren, eller rusletur på våren, som seminar eller et sjarmerende og minnerikt jubileum. Her kan turen begynne ved Frognerseteren på 500 høydemeter, og ende på 300. Og for de som ikke er født med ski på beina, er turen fra Sørkedalen unnagjort på 45 minutter med gode sko, vår som vinter.

– Uansett utgangspunkt, er turen opp til Studenterhytta en del av konseptet, og man ender opp til et genuint og uformelt samlingspunkt på en topp, midt i skogen. På vinterstid anbefaler jeg turen fra Frognerseteren på om lag syv kilometer. Turen fra Sørkedalen er brattere, og kortere, men de aller fleste kommer på beina denne veien, og vi kan bistå med bagasjetransport, forteller bestyreren.

Marius er opptatt av at rollen sin som vert, og mener det er mer passende med begrepet vertskap, fremfor bestyrer. Gjestene som kommer hit er delvis på besøk hos han og samboeren, og stedets personlige preg, atmosfære og deres vennlighet, er karakteristikker på nettopp dette.

– Det å ha gjester handler ofte om en forventningsavklaring. Gjestene våre kommer igjen og igjen, og mange reserverer neste års tur allerede ved avreise, og det er jo et tegn på at de koser seg, sier Marius og legger til at det blir et unikt samhold i gruppen som kommer hit.

– Turen inn hit er spesiell fordi du «går av deg» byen og alt rundt, og så er man ordentlig sammen. Vi opplever at dette fører til en annen gruppedynamikk. Du er her, og mer tilstede.

– I dag er det et økende fokus på reisetid, og kollektivt fremfor bil og flyreiser. Vi erfarer at flere ønsker å legge samlinger i skauen, både av hensyn til miljøet og for å samle en ny type opplevelse, forteller Marius.

Genuin matopplevelse

Guttorm sluttet som kokk og kjøkkenansvarlig etter mange år hos Plah og Delikatessen, og fant sin naturlige plass i etablissement med lillebror. Guttorm lager mat med smaker og kontraster i folkelig matkultur. Det er gode råvarer og en djerv enkelthet servert raffinert og særs smakfullt.

– Jeg så lite til familien som restaurantkokk, med delvis kjøkkenansvar. Når jeg kommer hit hver morgen, lurer jeg nesten på om jeg er på jobb. Stedet, gjestene, atmosfæren og harmonien er utrolig givende. Og her får jeg jobbe med det jeg liker aller best; å lage god mat fra bunn.

Hyttas rolle under andre verdenskrig

– Fra oppløste idrettsorganisasjoner og idrettsstreik i Norge, med bakgrunn i at disse, over hele landet, ble forsøkt presset av nazistene til å ha idrettsstevner mellom tyskere og nordmenn, var ikke veien lang til motstandskamp og Milorg, forteller Marius og legger til at da tyskerne forstod hva som foregikk her oppe, stengte de hytta.

– Men det står en bauta bak Studenterhytta til minne om Knut Møyen og Milorg. Den ble avduket av Kong Olav i 1989, legger Guttorm til.

Området er ikke bare et landskapsvernområde grunnet næringsrikt jordsmonn med mye kalk og leirskifer som gir svært rik flora, og mange sjeldne blomster og plantearter. På Kjellerberget æres tiden under 2. verdenskrig da blant annet Gunnar Sønsteby, alias nr. 24, Umulius Kjakabråten, også kjent som krigshelten Kjakan, visstnok skal ha tilbrakt mer tid på Studenterhytta enn på Universitetet, da han studerte sosialøkonomi.

Gunnar Sønsteby fikk formannsvervet i 1939 og var over en periode hyttesjef, han tilbrakte tid her sammen Per Mørland og studenterlederen Knut Møyen, folk som var sentrale i motstandskampen. I et intervju med Universitas har Gunnar Sønsteby uttalt at det på mange måter var gruppa rundt Studenterhytta som dannet grunnlaget for Milorg.

Viser frem historie

– Det er finns mange gode historier i veggene her. Da vi tok over i 2011 ble vi glade, og inspirerte, over å finne fotoalbum med stemningsfulle bilder, og sirlig nedtegnede tilstandsrapporter. Noen av sidene fra disse albumene har vi lagt ut på hjemmesiden vår, www.studenterhytta.no, for å vise fram en brøkdel av hyttas rike historie, forteller en stolt bestyrer. Han legger til at stedet er undervurdert, hvor mange kanskje tror at det bare er en liten hytte i skogen, og kun for studenter.

– Men det er faktisk et av de største overnattingsstedene i marka, et uformelt sted med en viktig historie.

Oslo Studentenes Idrettsklubb (OSI) kjøpe tomten til Studenterhytta av Løvenskiold i 1929, og opplysninger fra gamle kart forteller at stedet var en del av et større seterområde som for lenge siden tilhørte Blindern gård og Skøyen gård.

– Den første Studenterhytta på Kjellerberget sto ferdig allerede i 1929. Så i år har stedet 90-årsjubileum. Den gang var også fokuset friluftsliv, idrett og sosiale aktiviteter, og i tillegg til gode matopplevelser, er det fortsatt slik, forteller Marius.

I et mangfold av rikt skogsliv på en en høyde med utsikt utover skogen i Sørkedalen. Livet på hytta har blitt beskrevet slik: «Hytta ble det naturlige samlingssted for avkobling og lun prat rundt peisbålet. Studiene lot seg meget enkelt kombinere med friske skauturer og hytteliv. Bøkene fikk fred mens eiermannen dro på hytta til snømåking, vedsjau, matlaging og skiturer, og med friske krefter kunne en så fortsette lesingen på en grå og trist hybel.»

Og dette livet på hytta er like aktuelt den dag i dag. Marius Bakken og familien er et stolt vertskap av Studenterhytta, og legger til rette for unike opplevelser i skjønn natur. Selv om stedet holder en enkel standard, har de gjennomført noen betydelige forbedringer de siste årene. Soverom med nye senger og madrasser, nye kjøkkenfasiliteter, dusjer, tørkerom og mange forbedringer i de øvrige lokalene.

– Og så gir naturen og roen akkurat den rammen gjestene trenger for økt kreativitet, nytenkning, aktivitet og teambygging, eller rett å slett bare det som skal til for å senke skuldrene, avslutter Marius.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...