Akersposten

– Et samhold man kanskje ikke finner alle steder

Reidar Martinsen holdt foredrag, med Ole Grønskar som god medhjelper. Salen var fullsatt på Stoppestedet onsdag kveld da LilleakerForum inviterte. Foto: Fredrik Eckhoff

– På det første møtet vårt snakket vi om at vi kunne samle mellom 20 og 30 mennesker. Det ble 100 flere.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2018 kl 10:37

LILLEAKER: Det sier Reidar Martinsen, en av initiativtakerne til LilleakerForum, som hadde sin første samling onsdag kveld. Det skjedde i salen på Stoppestedet på Lilleaker, der omtrent alt som kunne oppdrives av stoler, ble tatt i bruk.

– Vi registrerte over 120 mennesker, sier Martinsen, litt stolt – og litt overrasket over den overveldende interessen for lokalmiljøet han selv har vært en del av helt siden han var to-tre år gammel.

Saken fortsetter under bildet.

Fullsatt på Stoppestedet. Foto: Privat

– Ja, det er litt overraskende, men kanskje ikke likevel. På Lilleaker er det et samhold man kanskje ikke finner alle steder. Det er mange som har et hjerte for Lilleaker, sier Martinsen, som selv sto for mye av historiefortellingen foran en interessert og engasjert sal.

Mustad Eiendom var også på plass og hadde innlegg, og etter et par timer med mimring og lokalhistorie, bar det over på den andre siden av trikkesporet, med middag på Schlägergården.

Saken fortsetter under bildet.

Ole Grønskar prater med barnebarnet til "Vea-Kal".

Lilleaker-historie på nett

Nå håper Reidar Martinsen at Lilleaker-folket vil fortsette å engasjere seg. På Akersposten.no har LilleakerForum nå fått sin egen side, som man finner oppe i menyen under Akersposten-logoen. Her vil alt det lokalhistoriske stoffet om Lilleaker samles på ett sted.

Du kan komme i kontakt med LilleakerForum på epost: lilleakerforum@gmail.com

Fullsatt festaften

Reidar Martinsen har oppsummert onsdagens festaften på Stoppestedet og Schlägergården slik:

Det ble fullt hus og vel så det da LilleakerForum hadde sin kick off 2. mai. LilleakerForum skal være en arena hvor man utveksler gamle minner fra den fantastiske historien om industriarbeider-samfunnet Lilleaker.

Lilleaker ble slags rød enklave i et område for øvrig preget av borgerskapets hus og livsstil. På Lilleaker utviklet det seg et industrisamfunn takket være at flere bedrifter etablerte seg langs Lysakerelva. Den største av dem var Mustad, men også Granfos Papirfabrikk og Lysaker Kemiske var betydelige arbeidsplasser.

Alt dette kom selvsagt i fokus under møtet 2. mai som samlet rundt 130 mennesker. At mange av dem har sterke og gode minner fra Lilleaker kom tydelig frem under den festaften som Ole Grønskar og undertegnede, Reidar Martinsen, hadde tatt initiativet til.

Det er ingen tvil om at dette samfunnet hadde verdier som man ikke finner i andre deler av Oslo vest. Det var et samhold og et miljø som mange husker med glede – noe som kom tydelig frem både på Stoppestedet og på Schlägergården denne historiske dagen.

Tilstede var blant andre sønnen til den nærmest legendariske idrettsutøveren på Lilleaker, Storm Pedersen. Sønnen Arve fortalte om sin far. Barnebarnet til en annen legende, Karls «Vea-Kal» Kristiansen som bodde i «Dynamittdalen», fortalte om sin bestefar, som fikk Kongens Fortjenestemedalje for sin innsats for folk i arbeiderboligene.

Tilstede var også familien til legendariske Carl Lundgren – ved barnebarn Kai Lundgren og Åse-Lill Slydal samt oldebarn Stian. Carl Lundgren var kanskje den personen som gjorde aller mest for å bedre Lilleaker-folks tilværelse – blant annet ved på gå i bresjen for alt fra idrettsplass til Gamlehjemmet (sykehjemmet).

Her var også folk som hadde bodd i arbeiderboligene. Mange av dem har flotte historier å fortelle, og vi skal komme tilbake til flere av disse her på LilleakerForum senere.

Nærmest som en slags æresgjest var også 96 år gamle Øivind Rødevand tilstede. Han har vært leder i Ullern Historielag helt siden oppstarten for over 20 år siden, og har gjort en fantastisk innsats for å ta vare på historien om Lilleaker.

Fremtiden ble også berørt. Markedsdirektør Herman Dyrø fra Mustad Eiendom fortalte om planleggingen av Lilleakerbyen – en storstilt utvikling av hele området fra Lilleaker i nord til Lysaker i vest, på begge sider av Lysakerelva.

Mustad Eiendom var for øvrig involvert i arrangementet, og det er all grunn for LilleakerForum til å rette en takk til Mustad for bistand. På grunn av den store oppslutningen måtte vi leie telt på Schlägergården – noe vi ikke hadde fått til uten Mustad. Så stor takk til Herman & co. i Mustad Eiendom.

Det er første gang at så mange Lilleaker-folk – og de kom fra fjern og nær ettersom noen har flyttet ut herfra, satte hverandre stevne. Mange hadde ikke sett hverandre på flere tiår. Minnene satt løst og ble flittig utvekslet over bordene.

LilleakerForum har nå opprettet internettside på Akersposten.no. lilleakerforum.no. Planen er at man her skal finne stoff om Lilleaker fra gamle dager – i tillegg til nytt fra samme område. Gå inn på Akersposten så finner man linken – eller bare klikk her, så kommer du frem.

Vi håper mange finner frem gamle bilder og historier, og sender til oss. Disse blir bearbeidet og presentert på lilleakerforum.no

Vi har også egen e-mailadresse: lilleakerforum@gmail.com. Hit kan man sende både bilder og historier. Det er ikke viktig om man ikke er så trent i å skrive. Vi bearbeider det som kommer, og vi tar også gjerne en prat og presenterer sakene som intervju.

Her er noen bilder fra festen og foredraget 2. mai.

PS! BØKER TIL LILLEAKERFORUM: Alle som deltok på LilleakerForums festaften 2. mai, kan nå få Mustads flotte historiebok om Lilleaker og Mustad gratis!
Ved henvendelse i informasjonen på CC Vest kan man få boka utlevert. Det ligger navneliste der på alle som meldte seg på til møtet 2. mai. Den er klar fra 7. mai. Bare å si hva du heter:

Benytt sjansen. Det er en veldig flott bok!

Reidar Martinsen

"Tidsbilder fra Lilleaker"

Ole Grønskar prater med barnebarnet til "Vea-Kal".

Festmiddag på Schlägergården. Foto: Privat

Festmiddag på Schlägergården. Foto: Privat

Festmiddag på Schlägergården, her fra teltet. Foto: Privat

Festmiddag på Schlägergården. Foto: Privat

Festmiddag på Schlägergården. Foto: Privat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...