ANNONSE
Annonse

Hundre vandret i Holmen-strøket

Vandringen på Holmen tiltrakk seg mange nysgjerrige som ønsket å få noe ekstra ut av søndagsturen. Foto: Mette Bryn

Vandringen inneholdt blant annet en tur inn på ærverdige Vestre Holmen gård.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2017 kl 15:22

ANNONSE
Annonse

HOLMEN: Rundt hundre historieinteresserte møtte søndag 17. september opp ved Holmendammen for å følge historielagets vandring i strøket rundt Vestre Holmen gård. Holmendammen har en interessant historie som isdam og som treningsarena for sportsfiskere – og dette var stedet for svært populære og innholdsrike sankthansfester på 1950-og 60-tallet.

Rett forbi Holmendammen gikk dessuten den viktigste ferdselsåren fra Sørkedalen, Bogstad og Voksen til byen og Gamle Aker kirke i gamle dager.

– Dette var den første Sørkedalsveien, forteller undertegnede, historielagets Knut Bryn, som ledet folkemengden inn på det som er igjen av den gamle allfarveien.

Høydepunktet på vandringen var besøket på Veste Holmen gård. Denne gården ligger midt i et tett boligområde, men er godt skjermet av en stor hage med mange trær. Det var derfor svært få av deltakerne på vandringen som hadde sett den praktfulle gården på nært hold tidligere.

Dagens eier, Cecilie Ring, ønsket velkommen til gården og fortalte at gården hadde vært i hennes families eie i mange hundre år, men at hun selv hadde overtatt ganske nylig. Knut Bryn fortalte litt om gårdens historie og om den siste aktive gårdbrukeren, Hilmar Holmen. Han var en viktig skikkelse i det gamle Aker med en lang rekke kommunale verv.

Den lange rekken med vandrere gikk deretter gjennom den storartede hagen og ned til Arnebråtveien. Her var det tre stopp der Knut Bryn og Øyvind Reisegg fortalte om områdets bygningshistorie og de forskjellige stilarter husene er bygget i. De fortalte også interessante detaljer om arkitektene og de personene som bygget de eldste husene i området.

Ett av husene som skulle være tema for vandringen, var det nå startet riving av.

– Det er trist å se at det gamle bygningsmiljøet på Vestre Holmen nå blir ødelagt bit for bit, sa undertegnede, og fortalte om et annet hus som ble revet rundt 1990, og som var tegnet av Arne Korsmo, en av Oslos viktigste arkitekter på 1930-tallet. Denne villaen er ett av de meget få hus i Holmen-strøket som er omtalt i litteraturen om Oslos arkitektur.

Vandringen ble avsluttet i Readyhuset der Eivind Steenstrup holdt et kort foredrag om Gressbanens og Readys historie.

ANNONSE
Annonse