ANNONSE
Annonse

Agnes' dukkestue skal tilbake til røttene

Slik står den i dag, den gamle, ærverdige dukkestuen. Snart skal den rehabiliteres og flyttes tilbake til der den ble oppført i 1887. Foto: Privat

«Hvor hadde dukkestuen tatt veien?» spurte man seg i Generallunden boligsameie for et par år siden. Etterforskning ble igangsatt, og den ga resultater!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2018 kl 12:45

ANNONSE
Annonse

ÅSJORDET: Blant terrasseblokkene i Ullern allé ligger restene etter Øvre Ullern Gård, som besto av tre bygninger inntil brannen våren 1988. Da ble både hovedhuset og drengestuen totalskadet, slik at det nå bare står ruiner igjen. Stabburet ble derimot reddet og står den dag i dag. Det gjør også en stor, gammel blodbøk, en gigantisk rhododendron som kan være så mye som 100 år gammel – og restene av et springvann.

Lenge hadde Selvaag, som eide den 4,8 mål store tomten midt inne mellom terrasseblokkene, planer og ønsker om å bygge boliger på denne tomten, men de fikk aldri tillatelse til dette. Blant andre Byantikvaren satte seg imot.

– Da ble vi enige med Selvaag om at sameiet kunne kjøpe tomten av dem, sier Knut Fjerdingstad. Han er mangeårig styremedlem i Generallunden boligsameie og har utsikt rett mot gårdsruinene og stabburet fra kjøkkenvinduene.

Saken fortsetter under bildet.

Knut Fjerdingstad ser rett mot den gamle gårdstomten. Det gamle, gule stabburet kan skimtes ved treet i bakgrunnen. Foto: Fredrik Eckhoff

Nå er den gamle gårdstomten en del av boligsameiet og er regulert til spesialområde bevaring.

Den gamle dukkestuen

Historien forteller at det i 1887 ble satt opp en flott dukkestue på Øvre Ullern Gård. Ganske kort fortalt ble denne dukkestuen gitt til Agnes Løvenskiold på hennes 8-årsdag. Giver var hennes grandtante, Agnes Meyer, som hun også var oppkalt etter.

Agnes Løvenskiold var barnebarn av Herman Severin Løvenskiold (1838-1910), selveste hoffsjefen, som også bodde på gården.

Dukkestuen var bygget som en kopi av dukkestuen Agnes Meyer selv hadde fått av sin far Thorvald Meyer, på 1840-tallet. Den dukkestuen står i dag på Folkemuseet på Bygdøy.

Fant den!

Det er i lenge siden den fasjonable dukkestuen har stått på Øvre Ullern Gård.

Saken fortsetter under bildet.

Stabburet og ruinene. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi visste at det hadde vært en dukkestue her og at den ble flyttet da Selvaag bygde her, rundt 1980, sier Fjerdingstad, som forteller at de etter å ha kjøpt gårdstomten fra Selvaag i 2016, begynte å etterforske saken. Hvor hadde dukkehuset tatt veien?

Det viste seg at dukkestuen var gått i arv til en av Agnes’ etterkommere, Ingeborg Løvenskiold, og den ble da flyttet hjem til der Ingeborg bor litt lenger opp i Ullernåsen.

– Der har blant andre hennes barn har brukt den, men de siste 15-20 årene har den stått ganske ubrukt og forfalt litt, sier Fjerdingstad.

Skal tilbake til gammel storhet

Nå har Ingeborg Løvenskiold bestemt seg for å gi dukkestuen tilbake til der den sto da den ble oppført i 1887, ved ruinene og stabburet til Øvre Ullern Gård. I Generallunden boligsameie er de strålende fornøyde. Det er til og med dannet en egen forening, Den Gamle Dukkestues Venner, stiftet i november 2016.

Saken fortsetter under bildet.

Brannen i 1988, som tok både hovedhuset og drengestuen til venstre. Foto: Cecilie Brewer

Fjerdingstad forteller at giveren selv kommer til å bekoste oppussingen av dukkestuen, og det fins til og med originale dukkestuemøbler fra den gang lille Agnes lekte i den, som dukkestuen nå vil bli utstyrt med.

– Jeg må virkelig berømme Ingeborg Løvenskiold for at hun vil restaurere den gamle dukkestuen, sier Fjerdingstad.

Forbereder ankomsten

Når snøen en gang forsvinner til våren, vil sameiet og venneforeningen forberede ankomsten, blant annet ved å lage et fundament. Selve rehabiliteringen kommer til å gjennomføres etter at den er flyttet. Fjerdingstad regner med at den store avdukingen og feiringen vil finne sted en gang i mai eller juni.

Saken fortsetter under bildet.

Våningshuset på Øvre Ullern Gård, slik det sto etter ombygging til sveitserstil.

– Hvordan vil dere i nærmiljøet og andre få glede av dukkestuen. Hvordan vil den brukes?

– Det blir ingen lekestue, men vi vil ha den åpen noen ganger. Vi kommer til å sette opp et informasjonsskilt og lage et rosebed, sier Fjerdingstad. Han ser for seg at dukkestuen vil være åpen på enkelte tidspunkter, med en «dukkestuevert» til stede for å passe på – og til å fortelle litt om historien.

Her i området bor det rundt 2.500 mennesker bare innenfor en radius på 500 meter. Dessuten er det mange mennesker som går tur gjennom her på gangstien, som går rett forbi gårdstomten, så det er mange som kommer til å få se dukkestuen, sier han.

Fakta om Øvre Ullern Gård

Øvre Ullern gård:

Ryddet i romersk jernalder - Gårdstun i middelalderen som klostergods under Nonneseter Kloster m.fl. - Krongods fra 1536 – I privat eie fra 1663.

En lang rekke eiere inntil løytnant, senere oberst, hoffsjef Herman Severin Løvenskiold kjøpte og flyttet til gården i 1866 som bl.a. hadde to flotte hovedbygninger i 1700 talls empirestil. Den ene ble revet og brukt til utvidelse av den andre ved ombygging til sveitserstil i 1876 og senere.

Solgt til Selvaagbygg AS midt på 1970 tallet. Hele området utbygget vesentlig med boligblokker i årene 1978-84

Selvaag beholdt en 4,84 daa stor tomt (28/1081) med våningshus, drengestue, dukkestue fra 1887 og stabbur, samt et springvannfundament. Resten av gårdens bygninger ble revet.

Dukkestuen ble flyttet vekk, før våningshuset og drengestuen brant i 1988. Branntomten med grunnmurene ble gjerdet inn, men var ikke gjenstand for nevneverdig skjøtsel de neste 28 år.

I 2016 fikk Generallunden Boligsameie kjøpt hele eiendommen, 28/1081, med kjellerruiner og stabbur. I dag er eiendommen slått sammen med sameiets eiendom 10/26, men fortsatt gjelder reguleringsbestemmelsen ”Spesialområde (bevaring)” for denne parsellen. I alt eier sameiet 43,62 daa bestående av 3 teiger. Sameiet består av 225 eierseksjoner. Sameiets Organisasjonsnummer er: 971481595

LES OGSÅ: Mustad vil ordne opp i Lilleaker-trafikken

46-busser kjørte seg fast

100.000 lastebillass ut fra Huseby

Vil rive et helt nabolag

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse