Akersposten

– Livskvalitet gjennom positive, sosiale møteplasser

– Vi har jobbet med dette for bydel Frogner i noen år, i regi av bydelen, og ser at behovet er stort der det offentlige ikke strekker til, sier daglig leder Karin Marie Sperre i Energika Omsorg.

– Ensomhet er et savn etter ønsket kontakt med andre, sier daglig leder i Energika Omsorg, Karen Marie Sperre. Hun ser et behov som det offentlige ikke dekker.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

OSLO VEST: På grunn av den store etterspørselen etter både sosial aktivisering og avlastning for eldre, etablerer hun egen virksomhet i Oslo vest til å begynne med. Med på laget har hun Anita Moen, og tilsammen har de lang fartstid med mennesker med nedsatt funksjonsevne, eldre og eldre demente.

Det skriver Energika Omsorg i en pressemelding.

Sperre mener at det er flott at de som kan, får bo hjemme så lenge som mulig. Men det er også et faktum at mange eldre både savner og trenger pleie og omsorg, men lider under sosial kontakt og kvaliteten på sosiale møter. Forskning viser at ensomhet fremskynder aldringsprosessen, det også en hel del som skulle tilsi at ensomhet øker med alderen. Jo eldre vi blir, jo flere venner og bekjente går bort, og dermed kan vi også bli mindre sosiale.

Egne og andres erfaringer

Både som pårørende, familiært involvert og gjennom sitt arbeid, har Sperre fått kjennskap til ulike pasienthistorier som forteller om svikt i organisering og tilbud i helsetilbudet til eldre.

– De erfaringer jeg bygger dette på, er mine egne, men også mange pasienthistorier fra mitt arbeid innen eldreomsorg, sier hun.

– Felles for mange av de eldre jeg møter, er at de i svært liten grad har hatt eller får tilbud om fysioterapi, trening eller aktivisering, enten de har vært på sykehus eller sykehjem. De fleste er nå på sykehjem hvor de ikke har et tilbud som baserer seg på deres individuelle behov, og hvor de i stor grad må oppholde seg alene på rommet sitt, sier hun.

Mange eldre er ensomme, og noen familier trenger avlastning til ektefeller eller familiemedlemmer med blant annet demens.

– Vi markedsfører oss med tilbud om omsorgstjenester, i hovedsak retter dette seg mot følge til sosiale aktiviteter som kino og teater, kafébesøk og tur, forteller hun.

– Når enkelte ikke får det tilbudet de føler de trenger av det offentlige, mener vi at vi kan yte en tjeneste som et supplement. Vi er gode på kvalitet og service, og derfor blir vi nettopp et godt alternativ, sier Sperre.

Vil jobbe videre

Effektiviteten tror hun blir bedre ettersom Energika Omsorg er et lite firma, med få involverte og et spisset tilbud. På spørsmål om hvorfor ikke tjenesten er gratis, slik som besøksvenntilbudet til blant annet Røde Kors, svarer Sperre at det for henne har vært av stor betydning å fortsette sin yrkesaktive karriere. Hun har også jobbet som aktivitetskontakt for demente i fem år, og mener tiden er overmoden for å tilby dette i alle kommuner.

– Jeg trives svært godt som driftig, både i arbeid og fysisk aktivitet, og jeg har den fordelen at jeg er frisk. Jeg er ikke klar for å slutte å jobbe og med mitt engasjement for eldre så jeg et udekket behov.

– På langt nær er alle like privilegert. For å løfte eldres behov for pleie og psykisk helse, ønsket jeg skape noe som vektlegger aktivitet, opplevelser, sosialt fellesskap og en meningsfylt hverdag. Anita Moen og jeg går langt tilbake i tid, og vi komplementerer hverandre, noe som gjenspeiler seg i våre tjenester.

– Vi sørger for livskvalitet gjennom positive sosiale møteplasser, avslutter Sperre.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...