Akersposten

Lister seg på tå inn i historien

HØY EGENVERDI: Byantikvaren støtter brødrenes arbeid med verneplan, som blant annet omfatter den store driftsbygningen som kan få leiligheter. Foto: Vidar Bakken

Det å lage en bevaringsplan kombinert med leiligheter i en låve fra tidlig 1800-tall, er ingen enkel oppgave.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2019 kl 23:25

VINDEREN: Det koster å bevare. Den enorme driftsbygningen på Grimelund gård er både en ressurs for kulturhistorien, men også et kostbart objekt å bevare.

Tar ansvar

- Vi har et ansvar overfor familien, nærområdet og bydelen for å ivareta denne for ettertiden. Det tar vi på fullt alvor og i samarbeid med Byantikvaren vil vi fremme en god bevaringsplan for Grimelund gård, som altså også inkluderer den gamle låven, sier Eystein Fredrik Husebye (82), som sammen med sin bror Morten Yngvar Husebye (85) står for arbeidet med en privat reguleringsplan med formål bevaring.

Begge bor de på Grimelund gård, som er en av de unike, gjenværende Aker-gårdene. Gården, som ligger på Vinderen, har vært i Husebye-familiens eie siden 1847. Selve gården er opprinnelig mer enn 700 år gammel.

Det samme gårdsanlegget

Brødrene viser frem et bilde fra 1915, som viser låven med en mann og høyvogn ved siden.

- Låven med dyr og høy var det økonomiske fundamentet for gården, helt til dyreholdet ble avviklet etter krigen, sier E.F. Husebye.

Saken fortsetter under bildene

CIRKA 1915: Her ses den samme låven og stabburet for mer enn 100 år siden. Kjørekaren skal inn på låven med høy, mens en av gårdens hunder slapper av på tunet. Foto: ukjent

- Det var mye liv på tunet på den tiden det fremdeles var dyrehold. Jeg husker godt at jeg som gutt var med på å kjøre ut melk med hest og kjerre. Vi hadde fire hester og om vinteren gikk hestene med en stor plog og brøytet på gården og i nærområdet, forteller M.Y. Husebye.

Etter hvert ble skogsdriften på gården også avviklet. Deler av eiendommen ble ekspropriert til andre formål. Gården er ikke lenger i drift, men låven, stabburet, sidebygningen, smien og hovedhuset; hele gårdsanlegget står den dag i dag, slik det gjorde da gården var i drift. Nederst på låven, i det gamle fjøset, holder Solsikken – Låven barnehage til med 28 barn. Denne driften skal fortsette som vanlig.

Litt av en utfordring

- Der det tidligere var dyr, vil vi nå ha nytt liv i driftsbygningen med flere mennesker i stedet. Noe må den store bygningsmassen brukes til når den skal bevares. Planen er å bruke midtdelen av låven til leiligheter. Det er litt av en utfordring. Mest mulig skal bevares intakt og vi opererer innenfor strenge rammer, hvor låven skal beholde sin opprinnelige form. Vi vet lite om hvilke utfordringer vi står overfor. Det blir som å liste seg på tå inn i historien. 17 meter av låven vil ikke bli berørt av ombygging, sier E.F. Husebye.

MYE PLASS: I midtseksjonen av låven er det planlagt leiligheter. Fremst i bildet ser vi deler av Solsikken Låven barnehage. Foto: Vidar Bakken

- Boligdelen vil antakelig bli på 7 leiligheter over tre plan. Arkitekten og Byantikvaren har kommet til forståelse om dette. Det blir et komplisert prosjekt og det er ikke sikkert det er noe penger i det. Vårt håp er at boligdelen gir oss økonomisk mulighet til å bevare låven best mulig, sier M.Y. Husebye.

Arkitekten har gjort noen skisser, men brødrene vil ikke vise disse på dette stadiet i prosessen.

- Det er tidlig i prosessen og for oss er det viktigste å presentere en bevaringsplan som Byantikvaren er fornøyd med. Det er fremdeles en vei å gå, sier yngstebror Husebye.

GÅRDSANLEGGET: Gårdstunet med tilhørende bygninger er meget godt bevart og oppleves fortsatt som et helhetlig gårdsmiljø, mener Byantikvaren. Google Maps

Byantikvaren

Byantikvaren skriver i en uttalelse blant annet:

Etter Byantikvarens vurdering er det knyttet svært høye kulturminneverdier til Grimelund gård. Gårdstunet med tilhørende bygninger er meget godt bevart og oppleves fortsatt som et helhetlig gårdsmiljø. Driftsbygningen er en av få bevarte driftsbygninger fra tidlig 1800-tall i Oslo/Aker, og den har svært høy egenverdi. Eiendommen som helhet er blant de prioriterte privateide gårdene i Verneplan for Akergårdene, og er oppført på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger og anlegg. For å ivareta eiendommens kulturminneverdi er det svært viktig å sikre anlegget et formelt vern gjennom å regulere eiendommen til hensynssone bevaring – kulturmiljø H-570.

Reguleringsarbeidet er planlagt utført av eierne som et privat planinitiativ, i dialog med Byantikvaren som vil bistå i det kulturminnefaglige arbeidet av planen. Byantikvaren anser dette planarbeidet som svært verdifullt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...