Lister seg på tå inn i historien

HØY EGENVERDI: Byantikvaren støtter brødrenes arbeid med verneplan, som blant annet omfatter den store driftsbygningen som kan få leiligheter. Foto: Vidar Bakken
Det å lage en bevaringsplan kombinert med leiligheter i en låve fra tidlig 1800-tall, er ingen enkel oppgave.
Publisert: 03.01.2019 kl 20:34
Sist oppdatert: 04.01.2019 kl 23:25
VINDEREN: Det koster å bevare. Den enorme driftsbygningen på Grimelund gård er både en ressurs for kulturhistorien, men også et kostbart objekt å bevare.
Tar ansvar
- Vi har et ansvar overfor familien, nærområdet og bydelen for å ivareta denne for ettertiden. Det tar vi på fullt alvor og i samarbeid med Byantikvaren vil vi fremme en god bevaringsplan for Grimelund gård, som altså også inkluderer den gamle låven, sier Eystein Fredrik Husebye (82), som sammen med sin bror Morten Yngvar Husebye (85) står for arbeidet med en privat reguleringsplan med formål bevaring.
Begge bor de på Grimelund gård, som er en av de unike, gjenværende Aker-gårdene. Gården, som ligger på Vinderen, har vært i Husebye-familiens eie siden 1847. Selve gården er opprinnelig mer enn 700 år gammel.
Det samme gårdsanlegget
Brødrene viser frem et bilde fra 1915, som viser låven med en mann og høyvogn ved siden.
- Låven med dyr og høy var det økonomiske fundamentet for gården, helt til dyreholdet ble avviklet etter krigen, sier E.F. Husebye.
Saken fortsetter under bildene

CIRKA 1915: Her ses den samme låven og stabburet for mer enn 100 år siden. Kjørekaren skal inn på låven med høy, mens en av gårdens hunder slapper av på tunet. Foto: ukjent
- Det var mye liv på tunet på den tiden det fremdeles var dyrehold. Jeg husker godt at jeg som gutt var med på å kjøre ut melk med hest og kjerre. Vi hadde fire hester og om vinteren gikk hestene med en stor plog og brøytet på gården og i nærområdet, forteller M.Y. Husebye.
Etter hvert ble skogsdriften på gården også avviklet. Deler av eiendommen ble ekspropriert til andre formål. Gården er ikke lenger i drift, men låven, stabburet, sidebygningen, smien og hovedhuset; hele gårdsanlegget står den dag i dag, slik det gjorde da gården var i drift. Nederst på låven, i det gamle fjøset, holder Solsikken – Låven barnehage til med 28 barn. Denne driften skal fortsette som vanlig.
Litt av en utfordring
- Der det tidligere var dyr, vil vi nå ha nytt liv i driftsbygningen med flere mennesker i stedet. Noe må den store bygningsmassen brukes til når den skal bevares. Planen er å bruke midtdelen av låven til leiligheter. Det er litt av en utfordring. Mest mulig skal bevares intakt og vi opererer innenfor strenge rammer, hvor låven skal beholde sin opprinnelige form. Vi vet lite om hvilke utfordringer vi står overfor. Det blir som å liste seg på tå inn i historien. 17 meter av låven vil ikke bli berørt av ombygging, sier E.F. Husebye.

MYE PLASS: I midtseksjonen av låven er det planlagt leiligheter. Fremst i bildet ser vi deler av Solsikken Låven barnehage. Foto: Vidar Bakken
- Boligdelen vil antakelig bli på 7 leiligheter over tre plan. Arkitekten og Byantikvaren har kommet til forståelse om dette. Det blir et komplisert prosjekt og det er ikke sikkert det er noe penger i det. Vårt håp er at boligdelen gir oss økonomisk mulighet til å bevare låven best mulig, sier M.Y. Husebye.
Arkitekten har gjort noen skisser, men brødrene vil ikke vise disse på dette stadiet i prosessen.
- Det er tidlig i prosessen og for oss er det viktigste å presentere en bevaringsplan som Byantikvaren er fornøyd med. Det er fremdeles en vei å gå, sier yngstebror Husebye.

GÅRDSANLEGGET: Gårdstunet med tilhørende bygninger er meget godt bevart og oppleves fortsatt som et helhetlig gårdsmiljø, mener Byantikvaren. Google Maps
Byantikvaren
Byantikvaren skriver i en uttalelse blant annet:
Etter Byantikvarens vurdering er det knyttet svært høye kulturminneverdier til Grimelund gård. Gårdstunet med tilhørende bygninger er meget godt bevart og oppleves fortsatt som et helhetlig gårdsmiljø. Driftsbygningen er en av få bevarte driftsbygninger fra tidlig 1800-tall i Oslo/Aker, og den har svært høy egenverdi. Eiendommen som helhet er blant de prioriterte privateide gårdene i Verneplan for Akergårdene, og er oppført på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger og anlegg. For å ivareta eiendommens kulturminneverdi er det svært viktig å sikre anlegget et formelt vern gjennom å regulere eiendommen til hensynssone bevaring – kulturmiljø H-570. Reguleringsarbeidet er planlagt utført av eierne som et privat planinitiativ, i dialog med Byantikvaren som vil bistå i det kulturminnefaglige arbeidet av planen. Byantikvaren anser dette planarbeidet som svært verdifullt.