Akersposten Media

Akersposten

Da trikken kom til Lilleaker

På dagen 100 år siden den første trikken kom til Lilleaker, skal det naturligvis feires.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2019 kl 20:39

LILLEAKER: Stoppestedet på Lilleaker er blitt et viktig kulturhus for Bydel Ullern. Her er en rekke aktiviteter og servicetilbud – til både unge og eldre. 8. mai kan den nærmest ikoniske bygningen på Lilleaker feire 100 år. Det markeres med to arrangementer denne dagen, hvor historien om bygget, trikken og Lilleaker står i sentrum.

8. mai er det nøyaktig 100 år siden trikken kom til Lilleaker. Det betydde faktisk et første skritt ut av en slags isolasjon for Lilleaker. Stedet som var i sin helhet bygget på industriens fremvekst i området, hadde før 1919 ingen offentlig kommunikasjon inn til byen – og heller ingen vei. Alt måtte skje via Lysaker med tog - eller Drammensveien.

I 1919 endret dette seg. Og det var også i forbindelse med at trikken ble forlenget fra Skøyen til Lilleaker at stasjonsbygningen – dagens Stoppestedet, ble bygget. Selve bygget huset omformerstasjon for trikken, i tillegg til bolig for stasjonsmester og venteværelse bl.a.

Program, første del

Bygget har siden den gang huset en rekke forskjellige aktiviteter – både bibliotek og bank, for å nevne et par. Man kan si at livet på Lilleaker endret seg etter at trikken kom hit. Året etter ble også veien til Smestad – altså Ullernchausséen ferdig, og dermed ble det mer attraktivt å bosette seg i området. Lilleaker ble nærmere knyttet til storbyen, og kom ut av ”isolasjonen”.

Det var i 1993 at Mustad kjøpte Stoppestedet med omkring liggende areal. Mustad har med tiden pusset opp bygget, og har i flere år nå leid det ut til bydel Ullern. Stoppestedet er blitt en viktig kulturinstitusjon i bydelen.

Arrangementet 8. mai er todelt. Det blir foredrag kl. 12, hvor Lilleaker-historiker og journalist Reidar Martinsen forteller og viser bilder fra tiden før og etter trikken samt historien om stasjonsbygningen . Dette foredraget inngår i serien onsdags-foredrag på Stoppestedet.

Lokalhistorie, så buffet

Kl. 18 er det så klart for et større arrangement, hvor det i tillegg til lokalhistorie og stasjonsbygningen, også blir et innslag om Lilleakertrikken ved sporveis-historiker Nils Carl Aspenberg fra Ullern, Røa og Bygdøy historielag.

Det er også tilbud om en tur til Sporveismuseet på Majorstua, hvor man se alle trikkene som gjennom 100 år har betjent Lilleakerbanen. Transporten til museet skjer ved en veteranbuss, som nok mange vil dra kjensel på fra en tidligere tid.

Historiske Schlägergården vil på kvelden servere en buffet med tilhørende drikke, hvor man kan møtes til sosialt samvær - som en verdig avslutning på jubileumsfeiringen på Lilleaker.

Arrangør er LilleakerForum, Ullern Historielag og Mustad Eiendom. Til arrangementet kl. 18 er det ønskelig med påmelding, hvis man vil ha med seg middag på Schlägergården (kr. 200.-) eller besøk på Sporveismuseet (kr. 50.-). Dette skjer til e-mail: Lilleakerforum@gmail.com, eller sms/tlf til 911 82148.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...