ANNONSE
Annonse

Lilleaker-folk gikk mann av huse

Folksomt da LilleakerForum og Ullern, Røa og Bygdøy historielag inviterte til vandring søndag.

Rundt 30 grader i skyggen var ikke varmt nok til å skremme Lilleaker-beboere fra å utforske lokalhistorien.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 21:42

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: På grunn av temperaturer på rundt 30 grader søndag, ble vandringen riktignok noe amputert. Det startet med en halvtimes gjennomgang av Lilleaker-historien inne på Stoppestedet, hvor man også avslørte hvordan Lilleaker skole ble sprengt under krigen i en sabotasjeaksjon.

Den historien finner du på Akersposten og LilleakerForum. Husk at alt som skrives om Lilleaker ligger på LilleakerForum, som du finner som en fane øverst på Akersposten.no.

Fra Stoppestedet ble det en kort stopp ved Vaage-bautaen i parken ved Stoppestedet, før turen gikk opp til huset i Lilleakerveien, hvor den jødiske familien Krupp bodde. Herfra ble Isak, Rachel og lille Lasse hentet av politiet i 1942 og sendt rett til Auschwitz og gasskamrene.

Deretter var følget innom Schlägergården og Øvreboligen, som var den siste av arbeiderboligene som Mustad bygget på Lilleaker. En av leilighetene er ivaretatt som en såkalt museumsleilighet. De små leilighetene på 25 kvm kunne romme opp til 10-11 mennesker . Mustad har planer om å innrede leiligheten tidsmessig riktig fra 100 år tilbake, men foreløpig står den tom.

Utedoene ble det også anledning til å ta en titt inn i, så folk fikk uten tvil et lite innblikk i hvordan det var å bo i disse boligene for ca. 100 år siden.

Fra Øvreboligen gikk turen ned til Kaktus restaurant, hvor Lysaker Handelsforening holdt til i mange år. Det var på mange måter datidens CC Vest. I 1961 flyttet man butikken opp til Lilleaker sentrum, der hvor Coop Prix befinner seg i dag.

Alt i alt en vellykket vandring som ble arrangert av Ullern Historielag i samarbeid med Oslo Folkeakademi og LilleakerForum.

Guider på runden var Øivind Rødevand, Ole Grønskar og Reidar Martinsen.

ANNONSE
Annonse