ANNONSE
Annonse
Akersposten

Lilleaker-familie nektet å gå i dekning – ble gasset ihjel

I Lilleakerveien 34 bodde ekteparet Krupp frem til 1942, da de fikk en sønn. Få måneder senere var tragedien et faktum. Foto: Reidar Martinsen

De takket pent nei til å få hjelp, den lille familien på Lilleaker – fordi de ikke hadde gjort noe galt. Det ble skjebnesvangert.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2018 kl 12:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: 26. november 1942 banket to sivilkledde politimenn på døren til Rachel Krupp i Lilleakerveien 34. Adressen er i dag nærmeste nabo til Circle K-stasjonen ved siden av Coop Prix på Lilleaker. I huset bodde Rachel med sin lille sønn Lasse på tre måneder.

Det er lite hyggelig å tenke på, men det er et faktum at norsk politi den dagen – som under hele krigen, kom i hensikter man ikke forbinder med norsk politi. Deres oppgave var å arrestere jøder og sende dem til utryddingsleire i Polen.

Evig minne

I asfalten rett nedenfor huset hvor Krupp bodde, kan man i dag se tre såkalte snublestener nedfelt i asfalten. Det er skilt påført navn. De er satt ned til evig minne om jødene som på brutalt vis ble arrestert og sendt i døden.

På Lilleaker kan man lese navnene Rachel Krupp, Isak Krupp og Lasse Krupp. Isak var faren i huset, og da politiet banket på denne novemberdagen, var Isak allerede arrestert. Det skjedde en måned tidligere.

Nå hadde turen kommet til kvinner og barn.

Drev butikk

Historien om familien Krupp på Lilleaker startet i 1917, da de kom til Norge fra Russland. Isak og kona Rachel flyttet inn i Lilleakerveien 34 og åpnet manufakturforretning i underetasjen i huset. Forretningen hadde godt besøk av folk i distriktet, og de to var et populært par på Lilleaker.

(Saken fortsetter under bildet.)

Jack Fjelstad fra Lilleaker, aller mest kjent for hovedrollen i filmen "Ni liv", tilbød seg å hjelpe familien Krupp.

En annen populær og kjent kar på Lilleaker var skuespilleren Jack Fjeldstad. Han var født og oppvokst her, og han kjente godt til manufakturforretningen og ekteparet Krupp. Jack kom med i illegalt arbeid tidlig i krigen, og høsten 1942 fikk han vite at jøder i Norge skulle arresteres. I biografien «10 liv» forteller Jack blant annet om familien Krupp.

Jacks familie handlet hos Krupp, og han hadde ofte vært innom forretningen og pratet med Isak, som var en humørfylt og likandes kar. Også tyske soldater som var innkvartert på Lilleaker skole, som tyskerne hadde beslaglagt til sItt bruk, handlet hos Krupp. De skal ha vært høflige og korrekte og fant seg tilsynelatende vel til rette i forretningen.

Skjebnessvangert nei til hjelp

Vegg i vegg med Krupps manufakturforretning drev Thor Thoresen sitt skomakerverksted. Thoresen var innfødt Lilleaker-gutt, god venn av Jack og forbundsfelle i det illegale arbeid. Også han hadde fått melding om den forestående aksjonen mot jødene. Sammen gikk de til Krupp og sa han burde gå i dekning. De kunne også hjelpe ham til Sverige hvis nødvendig.

Men nei. Krupp sa, som sant var, at han ikke hadde gjort noe galt. Han fryktet slett ikke å bli arrestert. Dessuten opptrådde tyskerne som handlet hos ham, vennlig og korrekt. Hva hadde han å være redd for?

Kort etter, 26. oktober – ble han hentet av norsk politi og satt i forvaring på Berg arbeidsleir.

Tilbake satt Rachel med tre måneder gamle Lasse. I lang tid hadde de ønsket seg et barn, og det var stor lykke da Lasse kom til verden. Nå var hun svært urolig for hva som skjedde med hennes mann.

Nytt nei til hjelp

Rett før 26. november fikk Jack Fjeldstad og flere andre i det illegale motstandsarbeidet nyss om at en ny aksjon var på gang i Oslo. Nå var det kvinner og barn som skulle arresteres. Nok en gang gikk Jack og Thor Thoresen til Krupp og tryglet Rachel om at hun og barnet måtte gå i dekning. Men hun var ubøyelig. Når hennes mann var borte, kunne det være det samme med alt.

Like etter dukket altså to sivilkledde norske politimenn opp i Lilleakerveien 34, og hentet Rachel og hennes lille baby.

Det hører med til historien at Thor Thoresen senere ble arrestert. Han havnet på Grini etter å ha blitt utsatt for grov tortur.

Med dette var hele Krupp-familien i Norge, med unntak av en søster av Isak og broren Israel, arrestert. Det gjaldt faren Moses og brødrene Herman og Leopold. Søsteren og Israel kom seg til Sverige. Israel var forøvrig en god fotballspiller og spilte på det norske landslaget.

På samme skip

Det ble en slags gjenforening til slutt med Isak. Både Isak, Rachel og lille Lasse havnet på transportskipet «Donau» sammen med 526 andre jøder som seilte ut fra Oslo 26. november for 75 år siden.

Reisen endte til slutt i okkuperte Polen. 1. desember 1942 ble Rachel og lille Lasse ledet rett inn i gasskammeret i Auschwitz. 22. januar 1943 led Isak samme skjebne.

Minnestenene som er lagt ned i asfalten utenfor huset i Lilleakerveien 34.

LES OGSÅ: "Forargrelsens bom på Lilleaker"

Følg Akersposten på Facebook