Akersposten

«Likeverdig skoletilbud i Oslo – bra for hele byen»

«Alle skoler i Oslo har fått styrket sin økonomi etter 2015,» skriver Mari Lilleng og Ellen Lange (SV).

Kritikk fra skoler på Oslos vestkant til tross: Det er grunn til å glede seg stort over hva byrådet har fått til i osloskolen. Nå er en årelang nedgang i skolebudsjettene snudd. For alle som er mottakelige for fakta: Alle skoler i Oslo har fått styrket sin økonomi etter 2015.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2019 kl 14:03

Økte skolebudsjetter

Tenk over dette: Fra 2010 reduserte det borgerlige byrådet grunnfinansieringen til skolene hvert år, omtalt som "rammekutt." I tillegg ble det ikke gitt full kompensasjon for økte kostnader hvis elevtallet økte, bare 80% av kostnadene ble kompensert. Summen av rammekuttene og de 20 prosentene underkompensasjon var betydelig, 350 millioner i 2015 sammenliknet med 2010.

Etter at det rødgrønne byrådet overtok i 2015, er kompensasjonen økt til 100%, og rammekuttene er fra 2018 snudd til en styrket grunnfinansiering.

Første tiltak i det sittende byrådets snuoperasjon var 200 nye lærerstillinger, bevilget før den nye lærernormen ble vedtatt av Stortinget. Etter at lærernormen trådte i kraft, har alle skoler fått midler, også fra byrådet, fordi normen var underfinansiert av regjeringen. Når lærernormen ennå ikke er oppfylt i Oslo, er grunnen at det er vanskelig å skaffe nok lærere – selv om lønnsmidlene er bevilget.

I tillegg kommer en satsing på ungdomstrinnet på 74 mill. over fire år. Dessuten skal skolene skjermes for såkalte effektiviseringskutt, som kommunen ellers er pålagt. Dette siste utgjør 17,5 mill. i 2019.

Vi kjenner ikke til at en tilsvarende økonomisk styrking av Oslos skolebudsjetter er gjort noen gang tidligere.

Oslos forskjeller er reelle

Noen spør: Hvorfor blir ikke nye lærerstillinger og ressurser fordelt likt utover byens skoler?

Fordi Oslo er en delt by økonomisk og sosialt. De mulighetene vi tilbyr barn og unge, må fordeles jevnere i denne byen. Og skolen er faktisk en av de viktigste arenaene vi har for å jevne ut slike forskjeller. Jo bedre elevene trives på skolen i tidlige år, og jo mer de lærer, jo mindre blir faren for at de senere dropper ut.

Et lite eksempel fra virkeligheten kan illustrere hva forskjellene betyr: En skoleleder i ett av Oslos utsatte områder (altså et område som får tildelt mer midler) flyttet over til en skole i et område med færre økonomiske og sosiale utfordringer (som derfor får tildelt mindre midler). Skolelederen opplevde likevel de økonomiske rammebetingelsene på sin «nye» skole som klart bedre. Hvorfor? Fordi ressursene på den «nye» skolen i utgangspunktet var bedre, de svarte til de faktiske behovene i langt større grad enn tilfellet var på den første skolen.

Rettferdig fordeling, men nok til alle

Gode lærere er avgjørende for læring, motivasjon og trivsel. For oss er det logisk at skolene med størst utfordringer og størst behov må stå først i køen for mer ressurser. SV vil ha en bedre skole for alle. At hjelp først skal gå til dem som trenger det mest, er et akseptert og etablert prinsipp. Det er også solidaritet i praksis.

Skolefolk og foreldre i bydeler der få har dårlig råd og mange har godt med ressurser, kan ha vondt for å godta at de får mindre enn andre. Det er ubehagelig å ikke bli topprioritert, spesielt når totalressursene er knappe – hvilket de er også i skoler vest i Oslo. Det er en ærlig sak. Desto viktigere er det å erkjenne fakta: Alle skoler i Oslo har fått styrket sin økonomi etter 2015. Og i tilfelle noen lurer: Sittende byråd jobber for en fortsatt styrking av skolenes økonomi.

Bedre opplæring for alle gagner hele byen

Utviklingen under det sittende byrådet bidrar til mindre sosial ulikhet i Oslo. Det er sunt for hele byen. En fortsatt styrking av skolenes økonomi er blant de høyest prioriterte satsingene vi har.

SV har for øvrig også programfestet å gjennomgå den såkalte ressursfordelingsmodellen for grunnskolen og fjerne stykkprisfinansieringen, som fører til underfinansierte klasser. Hvorfor? Fordi en tildeling basert på grupper/klasser gir en mer forutsigbar og stabil skoleøkonomi.

Vi er ikke i mål. Det tar tid å snu en lang og negativ utvikling. Men nå går det rett vei! Et mer likeverdig skoletilbud gir bedre opplæring, mer håp for flere barn og unge, og dermed også en tryggere by – for de mange, ikke bare for de få.

Mari Lilleng og Ellen Lange
Vestre Aker SV

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...