Akersposten

– Legger min ære i å bruke hendene til det jeg kan

Tidligere Steinerskole-lærer Målfrid Amundin (72) slapper av med håndarbeid. Foto: Hanne-Karine Sperre

I et rødt hus i Aslakveien på Røa opphøyes gjenbruk og verdien av det hjemmelagde. Målfrid Amundin (72) slapper av med håndarbeid, og synes at alt som er hjemmelaget er ekstra sjarmerende. Kunsthåndverkeren stopper barnebarnas stillongs og sokker, og påpeker stolt at den gamle kunsten, som ble brukt flittig «før i tiden», utføres med glede.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2020 kl 14:39

RØA: – Det er viktig å ta vare på det man har, også i 2020, og ikke kjøpe nytt når noe egentlig kan repareres. Til og barnebarna fryder seg over lappene på ullbukseknærne, smiler hun.

– Du trenger ikke alltid å kjøpe nytt hvis noe har blitt ødelagt, smiler Målfrid, mens hun lener seg tilbake i stolen med varm kaffe i den ene hånden og et stykke kake i den andre.

Lang Steiner-erfaring

Etter at Steinerskole-læreren gikk av med pensjon, har hun vedlikeholdt sin kreativ kunnskap ved å sy Waldorf-dukker (også kalt Steinerdukker) og dukkeklær. Hun tover, syr på lapper, legger opp bukser, tegner og maler. Pensjonisten har med seg viktige verdier hva angår det materielle forbruket, og går i sine foreldres fotspor hva angår kreativitet og håndarbeid.

Hun har lang erfaring med undervisning på Steinerskolen, hvor hun bidro med å øke elevers trivsel og motivasjon knyttet til blant annet kunst og håndverk. Målfrid Amundin utstråler bred og helhetlig kunnskap om hvordan man kan skape engasjement og utforskertrang for hjemmelagede ting.

– Å kjøpe nye ting er ofte billig i kroner og øre, men selv de billigste varer er dyre når det kommer til miljøbelastning. Ved å ta vare på det vi har istedenfor å kjøpe nytt kan vi på en enkel og givende måte redusere miljøpåvirkningen fra eget forbruk, smiler hun videre.

I Målfrids systue er det dukker med ulike hudfarger, både brune og lyse. 71-åringen har alltid likt dukker, og hun har laget langt flere dukker enn hun har barn og barnebarn. På en gammel sengebrisk fra mannens fødested i Sverige bugner det av fyrstikkesker og piasavakoster med dekormaling, heklede luer og håndsydde dukker.

– Ansiktene er ingen tilfeldighet, og dukkens små øyne og lille munn gjenspeiler et nøytralt uttrykk som gir plass til barnets fantasi. Det er pedagogikk i dette, fortsetter hun lurt.

– Dukkene er bevisst slik for å la barnet utvikle sin kreativitet. Barnet kan forestille seg dukkens personlighet og humør, og om dukken er våken eller sover.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Test ut egne ferdigheter

Målfrids dukker er laget av naturlige materialer, som fin ull- eller bomullsfarget stoff. Hår og klær er også laget av naturlige fibre. Av utseende er armer og ben myke, og hvis de er fleksible tillater de naturlige stillinger. Den myke fyllingen som raskt absorberer hjemmets velkjente duftene bidrar til at dukken blir en kjærkommen venn for barna.

– Barnets første dukke er ofte en enkel klut eller putedukke, mens etter hvert som barnet vokser får dukkene en annen betydning, sier hun.

Å sy gir en fin mulighet til å få gjenbrukt avlagte klær. Målfrid Amundin oppfordrer til å teste ut egne ferdigheter, ved å kikke litt på gjør-det-selv-oppskrifter.

– Man kommer langt med symaskin, en god saks, nåler, målebånd, tråd og gamle stoffrester. Mange har også arvet et gammelt syskrin der man kan finne mye brukbart, tipser hun.

– Det finnes mange fine gode gamle håndarbeidsbøker til inspirasjon, sier hun før hun tar fatt på forberedelsene til neste sy kurs.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...