Akersposten

«Lastebilene med steinlass vil bli mange»

Lass på lass med stein og annen masse vil bli fraktet fra Huseby, mens store mengder betong vil trengs for å bygge vannreservoaret under bakken. I Røakrysset vil antakelig dette bli et vanlig syn, som det forsåvidt er allerede. Dette bildet er fra mandag formiddag. Foto: Fredrik Eckhoff

– Forståelsen for at Oslo må få en tryggere vannforsyning er stor, møtene var konstruktive. Men folk er jo opptatt av hva arbeidet vil medføre. Deres bekymring nummer én er transporten av stein.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2018 kl 10:09

HUSEBY/OSLO: Det sier Lars Hem, ansvarlig for planprosessen og ansatt i Vann- og avløpsetaten, om Oslos nye vannforsyningsanlegg, som skal stå ferdig innen 2028.

Saken fortsetter under bildet.

Oslos nye vannanlegg skal bygges frem til 2028, og Huseby vil få et stort, underjordisk anlegg. Innfelt: Lars Hem (Foto: Lars-Ludvig Røed)

Vannet skal altså hentes i Holsfjorden, den sørøstre delen av Tyrifjorden. Derfra skal det gå i tunnel via Lommedalen og til et underjordisk renseanlegg på Huseby, som Akersposten har skrevet om tidligere. Da anslo vi at det vil komme til å måtte fraktes rundt 100.000 lastebillass med masse når det gigantiske underjordiske bassenget skal graves ut.

Fire lastebillass i timen

– Det vil jo komme mye stein ut og mye betong inn. Vi vil gjerne redusere plager tiltaket kan medføre, sier Hem i en artikkel på Byplanoslo.no, som er Plan- og bygningsetatens nettsider.

I artikkelen står det at det på Huseby er anslått belastning på inntil fire billass med stein pr. time over en periode på drøyt tre år.

Vannet skal altså hentes i Holsfjorden, den sørøstre delen av Tyrifjorden. Derfra skal det gå i tunnel via Lommedalen og til et underjordisk renseanlegg på Huseby. I Lommedalen skal det etableres et såkalt tverrslag; fordi dette er omtrent midtveis i tunnelen skal det herfra arbeides i begge retninger. Når anleggstiden er over, vil det her ikke være annet enn en dør ned til tunnelen.

Mens det på Huseby skal oppføres et administrasjonsbygg med plass til 15-20 mennesker. Renseanlegget her vil bli stort, men det skal ligge noen titalls meter under bakken og vil ikke være synlig.

– Endelige planer er ikke fastsatt, vi har ikke identifisert anleggets direkte påvirkning, men vi tror ikke noen behøver å flytte. Og vi ønsker at mest mulig av anlegget skal ligge under friområdene på Huseby. Dette handler også om sikkerhet, sier Lars J. Hem.

Dyrt

Beregnet prislapp på prosjektet er 8,5 milliarder kroner. Som i sin helhet skal betales av Oslo kommune. Det betyr at vannet på sikt vil bli dyrere for byens innbyggere. En foreløpig beregning tilsier at det om noen år vil utgjøre ca. 850 ekstra kroner i året pr. husstand.

For pengene får byen en trygg vannforsyning, dessuten rikelig med vann i overskuelig framtid. Oslo vil også få et topp moderne anlegg, godt skjermet under bakkenivå. Lars J. Hem ser fram til åpning høsten 2027, men kravene til sikkerhet er et ørlite skår i gleden:

– Det er synd å bygge så fint uten å kunne vise det fram.

To år til start

Første «rundingsbøye» er høringsfristen 19. mars, ifølge artikkelen på Byplanoslo.no. Deretter vil det omfattende forprosjektet vare fram til sommeren, og ytterligere planlegging vil foregår fram til bystyret skal bevilge penger, det skjer trolig sommeren 2019. Anleggsstart er beregnet til 2020. Da setter mennesker og maskiner i gang ved Holsfjorden, i Lommedalen og på Huseby.

Les hva Akersposten tidligere har skrevet om anlegget og mulig plassering på Huseby her

Les hele artikkelen på Byplanoslo.no her

LES OGSÅ: Folkefesten i Kollen: "Charterferie, afterski, 17.mai og russefest – alt på én gang!"

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...