ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Lastebilene med steinlass vil bli mange»

Lass på lass med stein og annen masse vil bli fraktet fra Huseby, mens store mengder betong vil trengs for å bygge vannreservoaret under bakken. I Røakrysset vil antakelig dette bli et vanlig syn, som det forsåvidt er allerede. Dette bildet er fra mandag formiddag. Foto: Fredrik Eckhoff

– Forståelsen for at Oslo må få en tryggere vannforsyning er stor, møtene var konstruktive. Men folk er jo opptatt av hva arbeidet vil medføre. Deres bekymring nummer én er transporten av stein.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2018 kl 10:09

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HUSEBY/OSLO: Det sier Lars Hem, ansvarlig for planprosessen og ansatt i Vann- og avløpsetaten, om Oslos nye vannforsyningsanlegg, som skal stå ferdig innen 2028.

Saken fortsetter under bildet.

Oslos nye vannanlegg skal bygges frem til 2028, og Huseby vil få et stort, underjordisk anlegg. Innfelt: Lars Hem (Foto: Lars-Ludvig Røed)

Vannet skal altså hentes i Holsfjorden, den sørøstre delen av Tyrifjorden. Derfra skal det gå i tunnel via Lommedalen og til et underjordisk renseanlegg på Huseby, som Akersposten har skrevet om tidligere. Da anslo vi at det vil komme til å måtte fraktes rundt 100.000 lastebillass med masse når det gigantiske underjordiske bassenget skal graves ut.

Fire lastebillass i timen

– Det vil jo komme mye stein ut og mye betong inn. Vi vil gjerne redusere plager tiltaket kan medføre, sier Hem i en artikkel på Byplanoslo.no, som er Plan- og bygningsetatens nettsider.

I artikkelen står det at det på Huseby er anslått belastning på inntil fire billass med stein pr. time over en periode på drøyt tre år.

Vannet skal altså hentes i Holsfjorden, den sørøstre delen av Tyrifjorden. Derfra skal det gå i tunnel via Lommedalen og til et underjordisk renseanlegg på Huseby. I Lommedalen skal det etableres et såkalt tverrslag; fordi dette er omtrent midtveis i tunnelen skal det herfra arbeides i begge retninger. Når anleggstiden er over, vil det her ikke være annet enn en dør ned til tunnelen.

Mens det på Huseby skal oppføres et administrasjonsbygg med plass til 15-20 mennesker. Renseanlegget her vil bli stort, men det skal ligge noen titalls meter under bakken og vil ikke være synlig.

– Endelige planer er ikke fastsatt, vi har ikke identifisert anleggets direkte påvirkning, men vi tror ikke noen behøver å flytte. Og vi ønsker at mest mulig av anlegget skal ligge under friområdene på Huseby. Dette handler også om sikkerhet, sier Lars J. Hem.

Dyrt

Beregnet prislapp på prosjektet er 8,5 milliarder kroner. Som i sin helhet skal betales av Oslo kommune. Det betyr at vannet på sikt vil bli dyrere for byens innbyggere. En foreløpig beregning tilsier at det om noen år vil utgjøre ca. 850 ekstra kroner i året pr. husstand.

For pengene får byen en trygg vannforsyning, dessuten rikelig med vann i overskuelig framtid. Oslo vil også få et topp moderne anlegg, godt skjermet under bakkenivå. Lars J. Hem ser fram til åpning høsten 2027, men kravene til sikkerhet er et ørlite skår i gleden:

– Det er synd å bygge så fint uten å kunne vise det fram.

To år til start

Første «rundingsbøye» er høringsfristen 19. mars, ifølge artikkelen på Byplanoslo.no. Deretter vil det omfattende forprosjektet vare fram til sommeren, og ytterligere planlegging vil foregår fram til bystyret skal bevilge penger, det skjer trolig sommeren 2019. Anleggsstart er beregnet til 2020. Da setter mennesker og maskiner i gang ved Holsfjorden, i Lommedalen og på Huseby.

Les hva Akersposten tidligere har skrevet om anlegget og mulig plassering på Huseby her

Les hele artikkelen på Byplanoslo.no her

LES OGSÅ: Folkefesten i Kollen: "Charterferie, afterski, 17.mai og russefest – alt på én gang!"

Følg Akersposten på Facebook